Lovitură de teatru în rugbyul românesc. Cu doar cinci zile înainte de la debutul SuperLigii Naționale CEC Bank, vicecampioana României, Farul Constanța, s-a retras din campionat. Decizia oficialilor de la malul mării este provocată de lipsa fondurilor bugetare de la Consiliul Județean Constanța, instituție care în urmă cu două săptămâni aprobase o finanțare de 2 milioane de lei prin Programul Județean pentru Susținerea Sportului de Performanță. Ce s-a întâmplat între timp? Pe 13 martie a intrat în vigoare Ordonanța de Urgență nr.2/2015, modificare la Legea Sportului nr. 69/2000 ce reglementează finanțarea activităților sportive de interes național, o Ordonanță pentru care nu există deocamdată normele metodologice de aplicare și, deci, nu poate fi pusă în practică.
Gândită să revitalizeze un pic Legea Sportului (nr.69/2000), veche de 15 ani, Ordonanța de Urgență nr. 2/2015 a fost emisă de Guvern pentru a modifica și completa unele acte normative. Noua reglementare prevede faptul că, prin hotărâre a Consiliului Local / Consiliului Județean, se pot repartiza sume din bugetul local pentru finanțarea sportului de performanță. Altfel spus, noua Ordonanță de Urgență vine în sprijinul alocării de fonduri bugetare de către Consiliile Județene către cluburile sportive, alocare care se făcea până acum pe Legea 350, privind regimul finanțărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activități nonprofit de interes general. Toate bune și frumoase, numai că noua O.U.G nu are normele de aplicare legislativă a articolului 69 din Legea Sportului, adică nu se precizează în ce direcții pot fi folosiți banii de la bugetul de stat, totul fiind lăsat la libera interpretare. Această omisiune a blocat complet aplicarea ei.
„Nu știm pentru ce putem da acei bani!”
De acest lucru s-au lovit oficialii Consiliului Județean Constanța în momentul în care au decis să aloce banii pentru echipa de rugby Farul. „Eu am inițiat acest proiect de hotărâre care urma să aducă trei milioane de lei la echipa de rugby, însă cum nu a avut viza de legalitate de la secretarul unității, a trebuit să îl retrag de pe ordinea de zi. Deocamdată, noi nu știm pentru ce putem da banii pe baza noii O.U.G pentru că nu știm dacă această ordonanță poate acoperi datoriile la bugetul de stat al clubului sau datoriile la salarii. Nu avem cadru legislativ, cum este la Legea 350, în care știm că o parte se duc pentru echipament, salarii, deplasări etc. Am luat deja legătura cu Ministerul Tineretului și Sportului și cu Ministerul de Finanțe să ne lămurească exact pe ce acordăm acești bani. Așteptăm răspunsul lor și apoi vom propune încă o dată proiectul, la următoarea ședință a Consiliului Județean. Am aflat cu surprindere de decizia celor de la Farul de a se retrage din SuperLigă, este decizia lor, probabil ei supraviețuiesc doar din banii de la buget și nu pot rezista încă o lună-două, până ar veni banii de la bugetul de stat”, ne-a declarat Cristinel Dragomir, vicepreședintele CJ Constanța.
„Noi vom da cele trei milioane de lei echipei de rugby, banii sunt deja alocați, ne lipsesc însă normele de aplicare legislativă ale noii O.U.G” Cristinel Dragomir, vicepreședintele CJ Constanța.
În luna februarie, Consiliul Județean aprobase pentru echipa de rugby 2 milioane de lei, buget insuficient pentru elevii lui Cristian Petre, care depusese un proiect pentru 4 milioane și jumătate de lei. Între timp a intrat în vigoare O.U.G nr.2/2015 la Legea Sportului, apărută în Monitorul Oficial nr. 176, din 13 martie 2015, și totul a fost regândit.
Farul s-a dizolvat, jucătorii au fost lăsați liberi de contract Vestea lipsei de finanțare până în momentul în care se vor afla normele de aplicare a Ordonanței a dat peste cap echipa de rugby, care se pregătea pentru meciul de debut al noului sezon, cu CSM București. „Ni s-a spus că asta este legea, nimeni nu poate face nimic. Jucătorii sunt liberi de contract, echipa a fost dizolvată, urmând ca pe viitor să ne concentrăm pe creșterea copiilor pentru rugbyul de performanță. E greu pentru că anul trecut am avut un sezon bun. Nu ne putem înscrie nici în Divizia Națională, pentru că acolo înscrierile s-au terminat de mult timp”, ne-a declarat Răzvan Bota, director administrativ la echipa de rugby Farul. Decizia de a se retrage din campionat este cu atât mai dramatică cu cât Farul a avut în ediția 2014 a Superligii unul dintre cele mai bune sezoane. Constănțenii s-au calificat după 17 ani în finala campionatului, după ce au reușit să elimine, suprinzător, în semifinale, RCM Timișoara. În anii trecuți s-au confruntat cu probleme financiare și echipele Steaua și Dinamo, însă au ales să continue în primul eșalon valoric cu jucători tineri, promovați de la juniori, obiectivul fiind menținerea în divizie. În plus, „marinarii”, antrenați de Cristian Petre și Cătălin Nicolae și-au întărit rândurile în luna ianuarie cu încă patru jucători, Viorel Zamfir (de la Steaua), Kamil Sobota (de la U Cluj), Keith Masima și Eduard Barbu (junior de la CS Năvodari).
RCJ Farul Constanța a fost înființat în urmă cu 60 de ani (1955) și a cucerit de-a lungul timpului șase titluri de campioană națională, în 1975, 1976, 1978, 1986, 1995 și 1997. În urmă cu câteva zile, la prezentarea oficială a echipelor aflate la startul noii ediții a SuperLigii, RCJ Farul anunțase drept obiectiv pentru noul sezon câștigarea titlului de campioană națională.
SuperLiga debutează cu 6 echipe
În lipsa Farului, SuperLiga CEC Bank, care va debuta pe 29 martie, va alinia 6 echipe la start: CSA Steaua București, CSM Știința Baia Mare, Timișoara Saracens, CSM București, Dinamo București și U Cluj. „Există o singură condiție legată de înscrierea în SuperLigă, aceea ca cluburile să aibă jucători contractați pe o perioadă de cel puțin 6 luni. Fiecare este liber să își stabilească bugetul pe care îl vrea, nu există o sumă minimă pe care federația o cere echipelor care se înscriu. Este o decizie ciudată, speram să se rezolve problemele pe care le au, Farul a crescut mult ca joc, este păcat că nu va fi în campionat sezonul acesta”, ne-a declarat Florinel Matei, secretarul general al FR Rugby. În urma acestei decizii, federația de specialitate a decis prelungirea perioadei de transfer a jucătorilor legitimați la acest club până la 26 martie, cu două zile înaintea începerii noului sezon. De asemenea, va fi reconfigurat și programul partidelor din SuperLigă.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER