O propunere din Asia pentru o viitoare ediție a Jocurilor Olimpice a primit un răspuns drastic din partea Comitetului Olimpic: „un angajament de non-discriminare este obligatoriu”

Arabia Saudită a testat reacția Comitetului Internațional Olimpic, în vederea depunerii unei candidaturi mixte pentru organizarea Jocurilor Olimpice, după 2020, scriu jurnaliștii britanici de la Independent ie. Arabia Saudită s-ar angaja să găzduiască întrecerile masculine, Bahrain-ul fiind invitat să preia „Olimpiada femeilor”. Președintele CIO, Thomas Bach a avut însă o reacție fermă: „nu poți pur și simplu să externalizezi o parte unui alt teritoriu, să pasezi o problemă„.

Prințul Fahad bin Jalawi Al Saud, consultat pe probleme de Relații Internaționale al comitetului olimpic saudit, a început tatonările în presa franceză, lansând ipoteza unei candidaturi mixte, după 2020, an în care ar urma să intre în vigoare un nou regulament, care va permite co-organizarea celui mai important eveniment sportiv al lumii, în „cazuri excepționale”: fie la nivel de orașe, fie la nivel de țări. „În țara noastră, avem o serie de constrângeri culturale. Societatea noastră poate fi foarte conservatoare. Avem probleme în a accepta faptul că femeile concurează în sport, mai ales în natație. Purtarea echipamentului sportiv nu este permisă. De aceea, aplicațiile pentru evenimente sportive ne sunt limitate, pe motive culturale. Noua regulă a CIO ne-ar permite însă o co-organizare alături de o țară precum Bahrain-ul, cu care, istoric, am avut colaborări. Aprobarea agendei pentru 2020 deschide această posibilitate„, este declarația prințului Fahad care a stârnit reacții, potrivit Independent.

Fahad este fost președinte al Comitetului Olimpic saudit, acum cu un rol onorific și consultativ.

Thomas Bach a punctat rapid  că pe viitor, „un angajament de non-discriminare va fi obligatoriu pentru toate țările care vor dori să își depună candidatura pentru organizarea Jocurilor Olimpice, pe viitor. Acest lucru va fi punctat clar în agenda 2020 și va fi stipulat în contractul cu orașul gazdă. Țări precum Arabia Saudită trebuie să depună eforturi pentru a permite cu adevărat femeilor să >„.

Potrivit jurnaliștilor britanici, în Arabia Saudită programa școlară pentru fete nu include ore de sport, iar femeile nu au acces în tribune – campionatul în care antrenează și tehnicieni români fiind celebru pentru incidentele în care femeile au pătruns în tribune deghizate în bărbați, iar, o dată depistate, acestea au fost supuse unui tratament crunt.

 

Publicat: 31 01. 2015, 08:30
Actualizat: 31 01. 2015, 08:30