Ocolul Asiei în 45 de zile! Judoka Vlăduț Simionescu va străbate cinci țări asiatice: Mongolia, Taiwan, Coreea de Sud, Japonia și China. Toate sacrificiile pentru visul suprem – Paris 2024. Podium pentru sportivul ieșean, la Taipei Open | SPECIAL

Ignorat de mai-marii judo-ului românesc, judoka ieșean Vlăduț Simionescu continuă să-și urmeze visul. Lipsa banilor și indiferența cu care este tratat la nivel superior nu l-au făcut să cedeze. Ba chiar l-au întărit. Susținut de Marius Vizer, președintele Federației Internaționale de Judo, dar și de clubul de care aparține, CS Politehnica Iași, Vlăduț Simionescu, 33 de ani, este dispus să facă în continuare toate sacrificiile. Din dragoste pentru sportul care i-a adus atâtea satisfacții în carieră, dar și pentru a-și îndeplini visul suprem, calificarea la a treia sa Olimpiadă – Paris 2024.

Medalie de bronz la Taipei Asian Open

În ciuda piedicilor, Simionescu își vede în continuare de planul de pregătire. Stagii, deplasări, avioane, escale, concursuri. Nu toate i-au ieșit așa cum și-a propus, dar i-a dat înainte. Eliminarea din primul tur la Grand Slam-ul de la Ulaanbaatar, Mongolia, l-a ambiționat, iar la următorul turneu, Taipei Asian Open, în Taiwan, a urcat pe podium. Și aici și-ar fi dorit aurul, dar un podium la un turneu de Cupă Mondială rămâne un rezultat bun.

În Taiwan, Vlăduț Simionescu a încheiat pe locul 3, după ce a fost eliminat în semifinale de japonezul Kosei Kojima, iar în meciul decisiv pentru bronz a învins un alt sportiv nipon, pe Kota Teranuma.

Un podium binevenit, care i-a mai readus zâmbetul sportivului ieșean, după o perioadă grea și extrem de încărcată.

”Taipei Asian Open este un turneu de Cupă Mondială, cum se numea înainte. Am reușit să urc pe podium, și mă bucur pentru bronzul obținut, pentru că aveam nevoie de acest rezultat. Îmi doream aurul, dar nu a fost să fie, însă sunt mulțumit că am obținut o medalie. A fost un concurs greu, țările asiatice sunt foarte puternice în judo, indiferent de garnitura prezentă la concursuri sportivii sunt foarte buni”, a declarat pentru ProSport judoka Vlăduț Simionescu, sportiv pregătit la CS Politehnica Iași de antrenorul Costel Năftică.

Ocolul Asiei în 45 de zile: peste 20.000 de kilometri, cinci țări străbătute

Sportivul ieșean a plecat din România pe 23 iunie, spre Mongolia, unde a participat la Grand Slam-ul din capitala Ulaanbaatar și la un stagiu de pregătire cu alți sportivi valoroși. Din Mongolia, Simionescu a zburat spre Taiwan, pentru Taipei Asian Open, iar de aici, cu o escală de zece ore, a plecat spre Japonia.

Judoka de la CS Politehnica Iași va participa, la Osaka, la un stagiu de pregătire de aproape o lună, iar din Japonia va zbura înapoi în Europa, în Ungaria, cu o escală de zece ore la Beijing, în China.

La Budapesta, sportivul ieșean va participa, pe 6 august, la un puternic turneu Masters, a doua competiție ca număr de puncte după Campionatul Mondial.

Astfel, Vlăduț Simionescu are de străbătut într-un interval de o lună și jumătate cinci țări asiatice, Mongolia, Taiwan, Coreea de Sud, Japonia și China, cu un total de peste 20.000 de kilometri.

Stagiu de pregătire în Japonia, la Osaka

Face, însă, toate sacrificiile din dragoste pentru judo, disciplina care l-a împlinit ca om și ca sportiv. Și visează cu optimism la visul suprem, calificarea la Jocurile Olimpice de la Paris, din 2024.

În Japonia, sportivul de 33 de ani va avea un program draconic, cu ore întregi de pregătire în fiecare zi.

”E un program foarte dur. Trezire la 6 jumătate, apoi sprinturi, scări, alergare, după care antrenament de forță undeva la 10.30, iar la 16.30 începe antrenamentul de judo, care se termină pe la 18.30. Timp de aproape o lună. Vor fi foarte rare situațiile ca după-amiaza să fie liber. Pregătire intensă în fiecare zi, nu prea am timp de altceva. Singura ieșire ar putea fi pe 17 iulie, când mi-aș dori să merg până la Tokyo, pentru a-l susține pe ieșeanul meu Ștefan Lătescu, în Gala K1”, a mai spus Vlăduț Simionescu, care se află la al treilea stagiu de pregătire în Japonia în ultimele opt luni.

Marius Vizer, singurul sprijin financiar

Cum Federația Română de Judo nu îl ajută financiar, deși reprezintă România și a urcat pe podium în Taiwan pentru țara noastră, singura susținere vine de la Marius Vizer, președintele Federației Internaționale de Judo.

”Partea financiară începe să se clatine, e din ce în ce mai greu. Pentru Budapesta, momentan nu am banii necesari să-mi iau bilet de avion să plec de aici, și nici cazare. Dar îmi asum, asta e situația. Eu îmi văd în continuare de treabă. Domnul Marius Vizer m-a ajutat enorm și vreau să-i mulțumesc în mod special. Cazarea în Mongolia și în Taiwan au fost achitate de către Federația Internațională de Judo și implicit de domnul Marius Vizer. Și la Campionatul Mondial tot dumnealui m-a susținut”, a punctat Vlăduț Simionescu, care speră ca la Budapesta, la ultimul turneu important al anului, să obțină o clasare bună și noi puncte în drumul spre Paris 2024:

”Nu mă mai gândesc la puncte, la locuri, nu vreau să-mi creez presiuni suplimentare. Vreau doar să fiu sănătos, să fiu într-o formă cât mai bună, să mă bucur de judo și când ești liniștit mental lucrurile merg mai bine. Fizic sunt bine, aștept pregătirea din Japonia și următorul concurs, de la Budapesta. Pe 6 august voi participa acolo la un turneu Masters, cred că la ultimul turneu important de anul acesta și care îmi oferă cel mai mare punctaj după Campionatul Mondial”.

Publicat: 05 07. 2023, 13:40