Noul stadion de la Arcul de Triumf se apropie de finalizare. Nimeni nu ar fi anticipat pînă în primăvară faptul că stadionul nu ar aparține Federației Române de Rugby. Gigi Becali a aruncat bomba: Federația Română de Fotbal a făcut cerere la Ministerul Tineretului și Sportului pentru a prelua baza care a aparține, de drept, Federației Române de Rugby.
FCSB, interzisă pe „Arcul de Triumf”! Alin Petrache: „Aici se joacă rugby din 1913”. Lățimea terenului nu permite partide de fotbal | EXCLUSIV
Documente oficiale arată clar acum că FRF s-a implicat pentru a prelua arena în folosință gratuită. Între timp, Ministerul Tineretului și Sportului a precizat, la solicitarea Newsweek Romania, că, pe lângă Federația Română de Rugby, a solicitat drept de folosință gratuită a noului stadion și Federația Română de Fotbal, instituție care nu apare în niciun document până acum și care n-a avut nicio contribuție financiară.
Răzvan Burleanu n-a suflat vreo vorbă că a demarat aceste proceduri, iar într-o emisiune Pro Sport LIve a evitat subiectul. A spus că nu e adevărat că ar fi făcut vreo solicitare către MTS. ProSport vă prezintă acum dovadă, un răspuns al MTS către un jurnalist de la Newsweek România.
Discuțiile despre noua arenă de rugby de la Arcul de Triumf au fost consfințite încă din 2017, tot într-un ordin al Ministrului Tineretului și Sportului. Acesta prevedea predarea amplasamentului către Ministerul Dezvoltării prin Compania Națională de Investiții. Tot în prin acest ordin, Ministerul Tineretului și Sportului se obliga să nu schimbe destinația stadionului după finalizarea lucrărilor.
„Noi ne-am angajat să oferim Federației Române de Fotbal tot suportul pentru organizarea de competiții importante la nivel internațional, așa a fost înțelegerea”, a explicat Alin Petrache.
Dacă vorbim de bani publici, orice sport are voie să aibă acces la această bază sportivă. Noi am discutat și cu MTS, și cu Federaţia Română de Rugby pentru a organiza acolo partide, inclusiv partide feminine și de juniori. Am clarificat lucrurile cu Alin Petrache. Ar fi nedrept să se joace doar rugby acolo Răzvan Burleanu, președinte FRF
La 19 septembrie 2018, Federația Română de Rugby și Ministerul Tineretului și Sportului încheiau un protocol conform căruia FRR se angaja să finanțeze din venituri proprii întocmirea documentației Planului Urbanistic Zonal pentru suprafețele de teren predate de MTS către Compania Națională de Investiții și să facă toate demersurile necesare tuturor avizelor și autorizațiilor necesare, inclusiv a Autorizației de Construire.
De asemenea, FRR își asuma să finanțeze lucrările de eliberare a terenului pentru realizarea construcției, adică desființarea tribunelor existene și defrișarea vegetației. Tot FRR era delegată să întocmească Planul de Amplasament și Delimitare.
În același protocol, Ministerul Tineretului și Sportului se angaja să înceapă demersurile pentru o hotărâre de Guvern prin care să se constituie cu drept de folosință gratuită a Stadionului Național de Rugby „Arcul de Triumf”, pe o perioadă de 49 de ani pentru Federația Română de Rugby.
De asemenea, în aceeași hotărâre de Guvern, MTS se angaja să prpună dreptul de folosință gratuită a FRR și pentru celelalte două terenuri de antrenament care nu erau cuprinse în planul de investiție al CNI S.A.
Așadar, Federația Română de Rugby și-a îndeplinit toate obligațiile din fonduri proprii, de la obținerea tuturor avizelor de construcție până la demolarea fostei construcții și eliberarea terenului.
Acest protocol a fost consfințit prin Ordinul Ministerului Tineretului și Sportului nr. 990 din 17 octombrie 2019. În acesta se specifică foarte clar că în termen de 30 de zile de la recepția finală a „Stadionului Național de Rugby Arcul de triumf, MTS va iniția procedura de avizare interministerială a proiectului de act normativ privind darea în folosință gratuită către Federația Română de Rugby.
„În zona Arcului de Triumf se joacă rugby din 1913-1914 când studenții francezi au adus acest joc în România. Dar comuniștii au naționalizat terenul, după 1944 și au vrut să distrugă rugby-ul.
Apoi, simțind că nu se poate face nimic rău cu rugby-ul, fiind considerat de ei un sport aristocrat, burghez, l-au pasat sindicatelor. Iar toate sindicatele aveau echipe de rugby.
Din această emulație, au apărut mulți jucători, bază de selecție și am ajuns să batem Franța, Scoția, Țara Galilor… Așa fac și rivalii noștri azi. Au bază de selecție, ceea ce noi nu mai avem de ceva vreme. Păi englezii au ajuns la 400.000 de jucători legitimați, noi avem doar 12-13.000″, a dezvăluit Alin Petrache.
Stadionul Arcul de Triumf, construit în 1952, va avea o capacitate de 8000 de locuri (3500 de locuri avea în trecut), precum şi un centru pentru cazare şi unul pentru intreţinerea sportivilor. Tribunele vor fi acoperite.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER