Atac cu mâna armată și sechestrare de persoană, acestea sunt principalele capete de acuzare pentru care fosta vedetă a fotbalului american a fost recunoscut vinovat și trimis în detenție pentru 15 ani. Verdictul a fost dat de Tribunalul din Las Vegas, orașul în care fostul sportiv de culoare a comis faptele pentru care a fost trimis în fața instanței.
Mai concret, O.J a pătruns înarmat cu un pistol, zice-se, împreună cu niște amici, în recepția hotelului Palace Station din metropola cazinourilor, cu scopul de a-și însuși niște trofee care, pretindea el, au fost ale sale și îi aparțin de drept.
Lucrurile sunt neclare
Potrivit declarațiilor lui Simpson, el nu avea nicio armă asupra sa, ci tovarășii săi, despre care crede acum că fac parte dintr-o conspirație care a avut mereu ca scop hărțuirea sa și inventarea unei vinovății care să vină ca un fel de compensație pentru că a fost achitat cu 13 ani mai devreme în urma unei decizii cel puțin discutabile.
"Sunt nevinovat, așa cum am fost și în cazul acuzațiilor potrivit cărora mi-aș fi ucis fosta soție și pe prietenul acesteia. Nu știam că oamenii aceia erau înarmați, eu nu am vrut să fac nimănui niciun rău", a spus acesta, cu ochii în lacrimi. Judecătorul a precizat că, în cazul unui apel, acuzatul nu va putea ieși pe cauțiune, iar posibila sa eliberare va veni doar după executarea a cel puțin nouă ani de recluziune.
S-a întâmplat acum 13 ani
Fosta sa soție și prietenul acesteia au fost găsiți morți, înjunghiați de mai multe ori, iar martorii au indicat că cel care a pătruns în casă era chiar O.J. Simpson, în acel moment actor la Hollywood. Problema a fost că un agent FBI prea zelos a "plantat" o probă, o mănușă îmbibată de sângele lui Simpson. Avocatul acestuia a mirosit trucul și a cerut, în plină ședință a tribunalului, ca O.J. să probeze mănușa.
Ei bine, aceasta era mult prea mică pentru mâna acuzatului, care a fost declarat nevinovat din lipsă de probe. În plus, procesul polarizase toată America și, după gravele incidente interrasiale de la Los Angeles, au existat presiuni pentr ca O.J. să fie declarat nevinovat, autoritățile americane temându-de că o eventuală condamnare ar fi considerată de cetățenii afro ca fiind o victimizare a rasei lor în ansamblu.
O carte care nu a mai apărut
Acum doi ani, un editor i-a promis lui Simpson un milion de dolari dacă va scrie o carte în care să imagineze cum ar fi procedat dacă el ar fi fost, într-adevăr, asasinul. Cu condiția ca romanul să se numească "What if I did it" (Dacă aș fi fost eu ucigașul), titlul să fie scris cu litere gotice, de culoare roșie și din care să curgă picături de sânge. Doar protestul familiilor celor două victime au făcut ca publicarea respectivei cărți să fie blocată.
"Ar fi culmea ca acest monstru să încaseze un milion de dolari pentru că povestește cum a ucis cu sânge rece doi oameni nevinovați. Iar numele romanului și coperta sunt cel puțin indecente", cam așa a sunat apelul făcut de familia fostei sale soții. Una peste alta, opinia generală în State este că O.J. a fost achitat pentru două crime de care este răspunzator direct, dar că acum a fost condamnat pentru niște infracțiuni pentru care era nevinovat. Cam ca în celebrul roman "Poștașul sună întotdeauna de două ori". Justiția americană…
articol de Octavian METONI
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER