Iamandi susține că nu a auzit în România de metoda „pompița”. Nu o neagă, dar o consideră ineficientă
Scandalul „pompița” a navălit ca un tsunami asupra natației românești. Bănuit că a forțat-o pe eleva sa, Valentina Brat, să-și introducă aer în fund pentru a-și îmbunătăți rezultatele, profesorul Mihai Sandu a intrat în vârtejul acuzațiilor. S-a vehiculat și ideea potrivit căreia metodele implementate de tehnician erau cunoscute și în birourile forurilor de profil. Se vorbea cu voce înceată, cu perdeaua trasă. Dar nimeni n-a avut curajul să iasă în față.
Pentru prima dată de la izbucnirea cazului, secretarul general al Federației Române de Natație și Pentatlon Modern (FRNPM), Ștefan Iamandi (66 de ani, foto medalion), și-a exprimat punctul de vedere. Cunoscut drept unul dintre cei mai vechi oficiali din sportul românesc – din 1986 în această funcție – Iamandi susține că n-a auzit despre metoda pompiței în România, dar nu o poate nega.
Domnule Iamandi, au fost voci care au avansat ideea conform căreia familia înotului românesc știa despre metodele antrenorului Mihai Sandu. De ce n-ați luat vreo decizie? Una e să descoperi ceva și alta e doar să bănuiești și să n-ai probe. Și eu sunt întors pe dos după toate aceste dezvăluiri, mai ales în acest moment, când Jocurile Olimpice sunt pe punctul de a se pune în mișcare, și, pe undeva, se lezează și imaginea natației. Dar să știți că înotul românesc nu înseamnă Mihai Sandu, care se laudă că a cucerit 1.000 de medalii. Poate la concursurile de casă! El se bate cu cărămida în piept pentru medalia Valentinei la Europenele de juniori, dar trebuie să facem totuși o diferență între Valentina Brat și sportive precum Diana Mocanu sau Camelia Potec, înotătoare care au confirmat și la juniori și la seniori.
„Valentina trebuia să-l reclame”
Deci federația nu are drepturi pentru a lua vreo măsură? Nu, n-avem ce să-i facem pentru că nu este angajatul federației de natație și nici nu ocupă funcția de antrenor de lot național așa cum pretinde el. Noi n-avem cum să-l sancționăm, asta e treaba Ministerului Educației și Cercetării și poate că doamna director de la Liceul Emil Racoviță trebuia să fie mai fermă. Am auzit și eu că nu are caracter, am văzut că nu are educație atunci când a atacat-o pe Doina Sava, dar n-avem ce să-i facem.
Federația nu-l poate sancționa, dar cine și cum ar putea să o facă? În perioada în care va fi cercetat, el ar trebui scos în rețea, adică să devină profesor de educație fizică și sport, să nu mai profeseze ca antrenor de natație! Apoi, în funcție de concluzia care se va contura, acest nebun ar trebui fie scos total din învățământ și din sport, fie repus în drepturi dacă se dovedește contrariul.
De metoda îmbunătățirii performanțelor prin metoda „pompiței” ați auzit? Eu n-am auzit despre așa ceva în România, dar nu pot nega metoda, care oricum e ieșită din comun. Dar omul nu este sănătos la cap, iar Valentina trebuia să ne sesiseze de mult timp, nu acum când totul e tardiv. Auzi, flotabilitate!? Păi n-ar fi eficientă metoda nici cu patru atmosfere pentru a transforma sportivul într-un adevărat balon.
În opinia dumneavoastră cine e vinovat? În primul rând părinții Valentinei Brat pentru că n-au anunțat despre acest caz, apoi, chiar și ea, Valentina, când a crescut. Apoi, directoarea de la Emil Racoviță și foștii directori. Am rămas cu gura căscată atunci când am citit că acest Mihai Sandu dă cu noroi în performanțele Cameliei Potec și Doinei Sava. Le cunosc de-o viață pe ambele și sunt curate ca lacrima.
Coșmarul a început atunci când Mihai Sandu mi-a dat o pompiță ca să-mi bag aer în fund, pentru a obține rezultate mai bune. Mi-a zis că nu o să pățesc nimic din cauza asta. Mai târziu mi-am dat seama că m-a mințit Valentina Brat, fostă înotătoare
Am peste 1.000 de medalii cucerite la competiții interne si internaționale. Aș putea zice că mă apropii de 2000. Nu am pus pe nimeni să-și bage aer în fund Mihai Sandu (foto), profesorul cu „metoda pompița”
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER