Omul care stă mai mult în aer decât pe pământ
Toma Coconea va parcurge 818 km aerieni, va traversa Alpii cu parapanta și pe jos, de la Salzburg la Monaco. Competiția Red Bull X-Alps, un fel de Campionat Mondial cu parapanta, a început pe 19 iulie și durează 20 de zile și nopți.
Românul în vârstă de 34 de ani, este veteranul competiției care se desfășoară din doi în doi ani, anul acesta fiind la a patra ediție. Pentru prima oară în istoria evenimentului, startul pentru Red Bull X-Alps 2009 s-a dat la Salzburg, în Austria, pe 19 iulie. Traseul celor 30 de participanți este mai dificil din punct de vedere strategic, deoarece sportivii trebuie să traverseze șapte vârfuri foarte înalte -Â Gaisberg, primul vârf al cursei, cu o înălțime de 1265 de metri, urmând Watzmann (Germania) – 2713 metri, Grossglockner (Austria) – 2504 metri, Marmolada (Italia) – 3343 metri, Metterhorn (Italia) – un vârf cilindric cu o înălțime de aproximativ 4600 metri, Mont Blanc (Franța) în jur de 4800 metri și ultimul vârf înainte de punctul de destinție, fiind Mont Gross.
Merge în vizită la mama lui cu parapanta
Parapantistul practică acest sport de la vârsta de 14 ani, fiind îndrumat de ‘Nea Liviu, instructorul cabanei de la poalele Parângului, din Petroșani. Astăzi, zboară cu parapanta 130 km până la Sibiu sau Brașov, ba chiar își vizitează mama, undeva lângă Petroșani.Â
Mai mult zboară decât stă pe pamânt
După ce în 2003, l-a prins noaptea pe un vârf înconjurat de prăpastie, Tomi a supraviețuit unui ger crunt care i-a înghețat parapanta și echipamentul, fiind nevoit să se antreneze pentru a nu intra în hipotermie. La final el a reușit un meritoriu loc 9. În 2005, vântul și futuna l-au plimbat cam cu 60 km pe oră, ocupând locul 8. În 2007, Coconea s-a rătăcit, dar a urcat pe podium obținând locul 2. Românul se antrenează în jur de 8 ore pe zi, aleargă între 50 și 60 km pe zi, doarme câte 2-3 ore pe noapte și mănâncă când apucă, dar este convins că anul acesta va câștiga marele premiu de 10 000 de euro și că va păși împlinit pe covorul verde. "Îmi doresc să câștig, nu pentru cei 10 000 de euro, având în vedere că antrenamentele și echipamentele trec cu mult peste această sumă, ci pentru că în precedentele competiții am avut tot felul de ghinioane”, a declarat Tomi, exclusiv pentru ProSport.
Deține licențe în mai toate sporturile de munte
Trecând prin multe peripeții, munteanul a reușit să câștige multe concursuri naționale și internaționale, având licențe în mai toate sporturile: parașutism, planorism, pilot de avion, alpinism, salvamontist, parapantism, motoparapantă, ski alpin, snowboard, rafting și multe altele.Â
Conform regulamentului competiției Red Bull X-Alps se merge în echipă, iar coechipierul lui Tomi la ediția din 2009 este Vasile Trifan. Răzvan este legătura parapantistului român la sol, iar principalele sale atribuții sunt legate de crearea traseului către punctele de trecere, colectarea informațiilor despre starea vremii, configurarea aparaturii specifice și asigurarea că sportivul nostru trece prin punctele corecte și alege cel mai scurt traseu posibil. Tot regulamentul concursului mai precizează că o dată la 72 de ore, ultimul rămas pe traseu este descalificat, iar după ajungerea primului concurent la finish, competiția se încheie după următoarele 48 de ore. Pe parcursul concursului, Tomi va fi supravegheat și localizat de organizatori printr-o tehnologie mobilă conectată la satelit.
Â
Paste, banane și ciocolată
În toată perioada traseului, Tomi va căra în spate parapanta, un rucsac de 20 de kg, renunțarea bagajului însemnând descalificarea din concurs. Pastele, bananele și ciocolata sunt principalele produse pe care Tomi le consumă în timpul competiției și rareori, conserve de ananas sau ton, iar ca lichide – apă și sucuri. Într-o asemenea competiție, tânărul de la poalele Parângului, slăbește între 10 și 12 kg și nu consumă niciun fel de proteine, doar din când în când vitamine.
Vrea să zboare de pe Everest
„Omul fără splină”, așa cum îl numesc elvețienii are multe proiecte pentru viitor, una și poate cea mai importantă este să zboare de pe Everest, să-și învingă recordul de 5009 metri. Tot pentru viitor, Tomi vrea să-și ia o casă mobilă (rulotă) și să pună în funcțiune școala de zbor. „Vreau să merg în zone inedite, unde au călcat cei mai puțini oameni și să zbor peste cele mai înalte vârfuri din lume”, a declarat Toma pentru ProSport. Așadar, românul nostru este gata pregătit pentru a mai adăuga un premiu la întregul palmares de trofee, medalii și diplome. „Nu vreau să mă opresc aici, vreau să merg mai departe! Și să-mi îmbunătățesc performanța depășindu-mi limitele în fiecare zi”, a precizat Tomi.