Emil Imre a devenit ieri primul român care câștigă un titlu la FOTE în istoria celor 11 ediții de iarnă. După medalia de argint la 500 de metri, patinatorul de short-track a câștigat la fotofiniș cu un avans de trei miimi aurul la 1.000 de metri
Imre va lua 22.600 de lei (4.600 de la Stat și 18.000 de la club)
Înaintea fiecărui antrenament cară și montează saltele pentru a fi protejat. După ședință repetă operațiunea
Emil Imre e exponentul unui sport despre care se scrie sau se vorbește foarte puțin în România. Facem o incursiune. Short-track-ul a apărut și pe la noi în primul rând din cauza unor mari lipsuri! A bazelor sportive pentru patinaj viteză, o disciplină mult mai bine răspândită în trecut, în România. „Cine nu a avut bani să să ducă la pregătiri în Germania, la Inzl, a rămas în țară să facă short-track”, aruncă o privire în trecut Ludovic Kovacs, managerul loturilor. Cam aceștia au fost primii pași ai disciplinei care câștigă teren în raport cu celelalte sporturi de iarnă.
Short-track se practică însă cu mari greutăți în România, chiar dacă acum avem mai multe patinoare. Spre exemplu, îna- intea fiecărui antrenament, Emil Imre este nevoit să-și monteze parapeții de protecție câte 15-20 de minute. Operațiune pe care o repetă și după ședință, când trebuie să-i strângă. Saltelele care îi protejează de accidentele grave sunt însă marea problemă a patinatorilor pe distanță redusă. „La un concurs este nevoie de 90 de saltele, iar una costă 260 de euro. Nouă, la antrenamente, ne-ar fi suficiente și 45 de saltele. Short-track fără protecție nu prea se poate face, iar din acest motiv nu avem nici foarte mulți sportivi”, a mai spus Ludovic Kovacs. Emil Imre este unul dintre cei aproximativ 40 de sportivi din țară de short-track care au rezistat condițiilor vitrege și ieri a cucerit a doua medalie la FOTE.
Concentrare maximă
„De ce să nu ajungem și la titlu?”, spunea marți antrenoarea Maria Bogyo, imediat după ce elevul ei punea mâna pe medalia de argint la FOTE, în proba de 500 de metri. „La ce ambiție interioară poartă Emil, orice este posibil”, încheiam „story”-ul de ieri dedicat patinatorului din Miercurea Ciuc. N-a fost o concluzie de complezență. Băiatul subțirel rămăsese cu picioarele pe pământ, deși avea tot dreptul să viseze. Doar ținea la degetul mic cel mai important rezultat din istoria short-track-ului din România. Nu a îndrăznit să privească încă spre Jocurile Olimpice de la Soci sau să aibă aspirațiile specifice un tânăr de 16 ani, ci a preferat să stea focusat pe ce mai avea de făcut la FOTE: să concureze și la ultima probă, cea de 1.000 de metri. Ce avea să urmeze? Un rezultat transmis în regim de Breaking News pe televiziuni și pe edițiile online ale ziarelor. Emil Imre a devenit primul campion român din istoria celor 11 ediții ale FOTE.
„ Mi-am dorit mai mult decât locul 2″
Finala de la 1.000 de metri a avut o istorie aparte. Percepția a fost că această ultimă probă i-a fost „servită” cu dedicație. Doi adversari periculoși s-au împiedicat în urma românului, astfel că Emil a rămas să se bată pentru titlu cu francezul Navarro Tristan, cel care avea deja un aur obținut la 1.500 de metri. Destin! Imre a făcut cunoștință cu mantinela în proba de duminica trecută, într-un moment în care se afla într-o bătălie pentru podium. Ce a fost ieri în mintea lui Emil, după ce colegii de finală au căzut? „Mi-am zis că pot să termin și pe locul 1. Mi-am dorit mai mult decât locul 2 și mi-am dat seama că se poate”, și-a descris trăirile sportivul harghitean. Forța interioară i-a dat aripi și puteri nebănuite, astfel că ultimul tur de pistă l-a patinat perfect, iar pe linia de sosire i-a luat fața francezului. A fost un succes la fotofiniș, un succes obținut cu un avans de trei miimi de secundă (!). Tot destin.
Clubul oferă de cinci ori mai mult decât statul
Pe cât de prețioase par rezultatele lui Emil Imre, pe atât de mici sunt premiile pe care statul le oferă medaliaților de la FOTE. Conform legii, ciucanul va primi pentru aurul de la 1.000 de metri un premiu în valoare de 2.200 (!) de lei, iar pentru medalia de argint (500 metri) – 1.400 de lei. Adică nici măcar 1.000 de euro. Efortul lui va fi mai bine recompensat de clubul la care este legitimat la CSS Miercurea Ciuc, care îi va oferi din sponsorizări premieri de patru ori mai mari decât statul. „Înaintea întrecerilor le-am promis sportivilor noștri că locul unu va fi recompensat cu 10.000 de lei, locul secund – 7.000 de lei, iar locul 6 – 1.000 de lei. O să am mult de umblat să găsim acești bani, dar voi alerga cu plăcere. Vor fi cele mai plăcute drumuri. Ce am promis, voi face”, ne-a declarat Șimon Marton, directorul clubului, antrenorul care a pregătit-o în toți acești ani și pe Eva Tofalvi.
„După aceste rezultate, sper să reușesc să mă calific și pentru Jocurile Olimpice de la Soci”, Emil Imre, medalie de aur la short-track 1.000m
S-a întâmplat ieri la patinoarul din Poiană: unuia dintre sportivi i-au dispărut patinele de concurs
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER