Ministerul Tineretului și Sportului a anunțat că Guvernul a aprobat miercuri 28 septembrie Ordonanța de Urgență pentru modificarea și completarea Legii Educației fizice și sportului, Nr. 69/2000, și Hotarârea pentru completarea normelor financiare pentru activități sportive aprobate prin H.G. 1447/2007.
„Ordonanța de Urgență pentru modificarea și completarea Legii Educației fizice și sportului, N.r 69/2000, creează cadrul legal pentru modificarea și completarea normelor financiare pentru activități sportive, cu scopul principal de a elimina discriminările financiare (premiere, renta viageră, indemnizații de merit, etc) ale sportivilor cu nevoi speciale față de ceilalți sportivi. Totodată, se realizează o armonizare a normelor financiare pentru activități sportive cu actualele prevederi ale Legii educației fizice și sportului, nr.69/2000, cu modificările și completările ulterioare privind medaliații la Jocurile Paralimpice 2016, astfel aceștia vor primi premii egale cu sportivii medaliați la Jocurile Olimpice 2016, pentru aceleasi performanțe obținute. De asemenea, OUG clarifică și modul in care se calculeaza rentele viagere, eliminând inechitățile actuale și stabilind un maniera de calculare a rentelor lipsita de echivoc și în conformitate cu valoarea perforanțelor obținute. Prin această modificare rentele aflate în plată se vor recalcula, cu mențiunea că nicio rentă aflată în plată nu va scădea, fiind un drept deja câștigat.
Hotararea pentru completarea normelor finaciare pentru activități sportive aprobate prin H.G. 1447/2007 creează cadrul legal pentru modificarea și completarea normelor financiare pentru activități sportive, avand scopul principal de a elimina discriminările financiare (premiere, renta viageră, indemnizații de merit, etc.) ale sportivilor cu nevoi speciale față de ceilalți sportivi. Astfel se realizează o armonizare a normelor financiare pentru activitățile sportive cu actualele prevederi ale Legii educației fizice și sportului nr.69/2000, cu modificările și completările ulterioare, privind medaliații la Jocurile Paralimpice 2016, în sensul în care aceștia vor primi premii egale cu sportivii medaliați la Jocurile Olimpice 2016, pentru aceeași performanță obținută.
Totodată, s-au actualizat cuantumurile cheltuielilor pentru activitatea sportivă, respectiv majorarea acestora în concordanță cu costurile si cu nevoile actuale. Sumele propuse reprezintă limita maximă pe care fiecare structură sportivă o poate aloca, dacă dispune de bugetul necesar. Creșterea limitelor maxime nu presupune în mod obligatoriu o creștere a bugetului structurilor respective, dar dă posibilitatea acestora să-și stabileasca o lista a prioritatilor și sa eficientizeze cheltuielile în funcție de obiective și de bugetul alocat.
În același timp, pentru premierea rezultatelor deosebite obținute la principalele competiții internaționale ( Jocuri Olimpice, Jocuri Paralimpice, Campionate Mondiale, Campionate Europene) s-au stabilit cuantumuri fixe stimulative, în concordanță cu importanța și cu amploarea fiecărei competiții, eliminându-se posibilitatea dublării premiilor. Cuantumul nou propus reprezintă , de regulă, actualele valori dublate. În condițiile în care, în ultimii ani întotdeauna premiile au fost dublate, consideram că stabilirea actualelor cuantumuri și eliminarea posibilității dublării sunt benefice, atat din punct de vedere al elementelor unor dimensiuni birocratice (acte administrative de dublare), cât și în ceea ce privește crearea unui cadru stimulativ pentru obținerea excelenței în sport”, se specifică într-un comunicat de presă
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER