Osku Palermaa, vicecampion la IBIBO 2014: a împins prima bilă la 2 ani, dar a fost aproape de o carieră de fotbalist. Ce are în comun cu marele Bjorn Borg și mesajul său înainte de România – Finlanda

A cincea ediție a IDM Bucharest International Bowling și-a desemnat duminică seară campionii la București. La categoria A, norvegianul  Bjorn Rudshagen și-a apărat titlul în fața finlandezului Osku Parlermaa, la capătul unei finale decise cu scorul 257 la 248. Cătălin Gheorghe a completat podiumul, componentul echipei naționale de bowling a României semnând astfel cea mai bună performanță tricoloră în cadrul turneului IBIBO. Osku Palermaa, vicecampionul IBIBO 2014 și cel mai rapid bowler din lume, a vorbit pentru ProSport despre bowling și drumul său către elita unui sport cu doar 20 de jucători profesioniști în întreaga lume.

Osku Palermaa va împlini 31 de ani pe 18 noiembrie. Trăiește din bowling, călătorește din țară în țară, petrece mai mult timp prin aeroporturi și hoteluri decât acasă, cu fetița sa de trei ani, ceea ce complică „viața în circuit” pentru Osku. Finlandezul stabilit în Suedia ar fi devenit fotbalist profesionist, dacă la 12 ani nu s-ar fi accidentat. Atunci a decis să se concentreze complet pe bowling. Idolul și modelul său în sport a fost conaționalul său Lasse Artturi Virén, dublu campion olimpic la Jocurile Olimpice de vară de la Munchen din 1972, atletul care a câștigat cursa de 10.000 de metri după ce a căzut în turul 12. „Este unul dintre acele momente care te învață cu adevărat să nu renunți niciodată, pentru că nu știi ce se va întâmpla„, rememorează Osku momentul care i-a întărit moto-ul după care se conduce și în prezent.


Osku Palermaa este un jucător de top în circuitul de bowling. Are 13 titluri și 33 de „jocuri perfecte” de 300 de puncte, potrivit profilului prezentat pe site-ul oficial Tenpins. Foto: www.oskupalermaa.fi

În bowling, tot timpul ai ceva de învățat, iar eu sunt un perfecționist și asta mă atrage la acest sport, mereu am o provocare. Trebuie să fii mereu în gardă, să observi micile modificări ale jocului„, explică Osku Palermaa. A pus prima dată mâna pe o bilă de bowling la doi ani și nu a mai renunțat la aecest sport.

Cea mai rapidă lovitură din bowling, marca Osku, o „revoluție a la Borg”

Osku este celebru în circuitul profesionist pentru cea mai rapidă lovitură din bowling. Finlandezul a explicat pentru ProSport că și-a schimbat tehnica de lovire pentru că nu reușea să doboare toate cele zece popice dintr-o singură lovitură. „Bila mea lua prea mult efect și, pur și simplju, încercând să corectez chestia asta, am ajuns la această tehnică, prin care bile o ia foarte, foarte repede către popice. Așa am început să joc bine și, o dată ce faci ceva bine pentru atât de mult timp, nu mai are nici un sens să schimbi„, explică bowlerul prezent în premieră la București.

Nu îmi place să mă pun singur pe un piedestal, dar… dacă mă întrebați… cred că am reușit să impun un nou stil în bowling. Să ne gândim la ce a făcut Bjorn Borg în tenis – a revoluționat sportul, toți tenismenii au încercat să îi copieze stilul. Pot spune că așa mi s-a întâmplat și mie, am folosit această tehnică rapidă de lansare, cu succes, destul de mult timp, iar acum alți jucători îmi preiau stilul. Este o recompensă și o satisfacție în plus„. Un „speedy Gonzalez” pe pista de bowling, Osku, deși nu este un împătimit al mașinilor, a admis cu umor pentru ProSport că „atunci când sunt într-o mașină, prefer să meargă repede„.

Provocarea lui Osku: „Bowlingul nu e sport? Hai să dați un 300 ca mine”

Chiar dacă la nivelul percepției generale încă apar reticențe în a accepta de la bun început bowling-ul ca sport, Osku Palermaa explică „succesul în bowling este de dat de aceleași > ca în orice alt sport: multă muncă, pasiune, consecvență și antrenamente, antrenamente, antrenamente!„. Dacă în snooker, jucătorii vânează uneori o carieră întreagă break-ul maxim, de 147, în bowling perfecțiunea înseamnă un joc de 300 puncte – adică o succesiune de 12 lansări în care jucătorul reușește să doboare cu o singură bilă toate cele 10 popice-țintă. „Nu ai moment anume în care începi să te gândești la această bornă, dar atunci când îl reușești, este un sentiment fanstatic. Categoric la ultimele lansări începi să resimți presiunea!„, spune Osku. Pentru cei care contestă statutul de sport al bowling-ului, are un singur răspuns, prompt, sec, fără timp de gândire: „Hai să dați un 300 ca mine!„.

2.500 de euro a încasat Osku Palermaa pentru locul secund la categoria A, la IBIBO 2014

A avut de ales între fotbal, atletism și bowling

În copilărie, Osku a jucat fotbal, a alergat mult și a făcut bowling. Dintre toate, a câștigat bowling-ul, sport căruia i s-a dedicat complet, începând cu vârsta de 12-13 ani.

Palermaa încă iubește fotbalul, dar și dintr-o obișnuință a comparațiilor comode, răspunsurile alunecă spre sportul-rege, când vine vorba de atmosferă sau de fani. „Să fim cinstiți, bowlingul nu este fotbal. Nici un bowler nu este la nivelul lui Messi. Însă și aici avem fani, ca în orice sport, iar în bowling, senzația este că fanii sunt prietenii tăi, nu există acea distanță între celebritate și omul de rând. Când se termină partida, interacționezi cu lumea, poți sta la o bere împreună, este o atmosferă mult mai intimă„, mărturisește cel mai rapid bowler pentru ProSport. „În timpul meciului, nu mă interesează dacă este liniște sau hărmălaie ca la un meci de fotbal. Vreau doar să fie un nivel constant al decibelilor” mai spune reprezentantul Țării celor 1.000 de lacuri.

Înainte de a lua premiul doi la cea de-a cincea ediție IDM Bucharest International Bowling, Palermaa i-a barat drumul în semifinale românului Cătălin Gheorghe. El și-a încurajat și conaționalii înainte de partida din calificările Euro 2016, la fotbal: „Sper să vă batem!„, râde finladezul stabilit în Suedia.

25.000 de euro este valoarea premiilor oferite participanților la IBIBO 2014 – cel mai mare plafon de premiere din istoria competiției

Publicat: 13 10. 2014, 13:02
Actualizat: 13 10. 2014, 13:11