Până să vină austriecii de la OMV, două trambuline de la Râșnov au avut viață cu ajutorul unui buldozer
96 de metri este primul record al trambulinei K90. În România s-a sărit însă și 114 metri, la Borșa
Pentru un prim zbor pe o trambulină de K90 este nevoie de minimum 7-8 ani de antrenamente
Săriturile cu schiurile din România au fost ani de zile precum un pacient bolnav, ținut în viață în mod articial, cu ajutorul aparatelor. Singura modalitate de însănătoșire? Doar o intervenție chirurgicală în afara țării, extrem de costisitoare. Iar salvarea a venit până la urmă din Austria, în speță de la OMV, la insistențele unor oameni care au crezut cu tărie că pacientul poate avea viață lungă. Compania petrolieră a venit cu specialiști, chiar și cu bani, iar statul român a avut și el un moment de luciditate, între misterele a două jafuri, să susțină și un proiect solid. Așa au reapărut speranțele de viață pentru cei aproape 120 de săritori cu schiurile legitimați în România, într-un sport care adună și câte 40.000-50.000 de spectatori la un concurs de Cupă Mondială. În numai trei ani, la Râșnov a fost ridicat un complex de patru trambuline, iar acum este gata să primească în vizită întreaga lume. „N-am crezut niciodată că vom ajunge să avem o asemenea bază. După atâta muncă, am scos și noi capul în lume”, a declarat Gheorghe Gerea, antrenor la Râșnov, unul din acei oameni de care aminteam mai devreme.
Materiale aduse din fosta RDG
Până ca austriecii să descindă la Râșnov, pe Valea Cărbunării, vreme de câțiva ani buni, s-a sărit pe trambuline improvizate. „Am făcut două trambuline, una de K15 și alta de K55, cu mâinile și cu ajutorul unui buldozer. Am avut plastic din fosta RDG, iar cu ajutorul voluntarilor am reușit să supraviețuim. Din punct de vedere al infrastructurii, eram însă la ani lumină de ce se întâmpla afara”, a rememorat Gheorghe Gerea (59 ani).
S-a sărit și 118 metri, record neomologat
Săriturile nu au fost însă un moft apărut după Revoluție, ci au tradiție încă de pe vremea regimului comunist. Spre exemplu, în România există o trambulină și mai mare, la Borșa (K110), omologată în anii ’80 de FIS, dar ajunsă între timp în paragină. De fapt, acolo s-a înregistrat și cel mai lung zbor, de 118 metri, cel al lui Florin Spulber, actualul coordonator al lotului național. „Recordul național este însă de 114 metri și este deținut de Deneș Moldovan. Florin a zburat până la 118 metri, însă săritura lui a fost căzută, iar recordul nu a fost omologat”, a dezvăluit Gheorghe Gerea, omul care a muncit alți trei ani și la trambulina Cioplea din Predeal și care între timp a ajuns tot o epavă.
Aviz teribiliștilor, pericol garantat
Poate oricine să sară pe o trambulină de sărituri? Ne răspunde tot antrenorul brașovean, cel care l-a descoperit și pe Iulia Pîtea, câștigătorului etapei secunde din concursul FIS găzduit în weekend-ul trecut la Râșnov: „Este imposibil. Sportul se începe de la 5-6 ani, iar de pe o trambulină mare poți sări după minimum 7-8 ani de antrenamente. Au existat niște excepții, care s-au apucat de sport la 14 ani, iar după 3-4 ani au scos rezultate. Dar știau să schieze foarte bine și aveau calități motrice de invidiat”. Și totuși dacă un teribilist ține să încerce? „Trambulina de K90 l-ar arunca vreo 30 de metri, iar viața lui ar fi în pericol!”, a concluzionat Gheorghe Gerea.
Viitorul e Cupa Mondială
Trambulina K 90 a intrat, sâmbătă, oficial, în calendarul internațional al Federației Internaționale de Schi. Examenul de maturitate va fi însă în februarie, când e programat FOTE. Întrecerea de luna viitoare va fi rezervată sportivilor născuți în ’96-’97, iar din sezonul următor baza va fi o constantă în programul seniorilor. Cele mai bune fete vor veni în România pentru o etapă de Cupă Mondială, iar băieții vor intra pentru început într-un circuit „Carpat Trophy”, concurs de a doua categorie a FIS. „Suntem în discuții să aducem toată elita mondială și la Râșnov. Paul Ganzenhuber (n.r. – mentorul celor patru trambuline) încearcă să obțină de la FIS o dispensă, în sensul de a găzdui și România o etapă de Cupă Mondială”, ne-a declarat Gheorghe Gerea. În sezonul 2012-2013, doar la Lillehammer (Norvegia) există o trambulină cu aceleași măsuri, iar la Soci (Rusia) dimensiunea este cu 5 metri mai mare. În rest, punctele de construcție încep de la K120.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER