Patinaj viteză | Fără sprijinul federației şi fără infrastructură, campioana României, Mihaela Hogaș, strigăt de disperare: „Problema nu este că nu avem un patinoar în țară!”
Mihaela Hogaș (24 de ani) câștigă medalii pe bandă rulantă și nu are rivală la Naționalele de patinaj viteză. Practic, sportiva legitimată la CSM Corona Brașov, luptă cu propriile recorduri.
„În ultimele săptămâni am fost la Inzel, în Germania, unde ne-am antrenat și pregătit pentru CN de sprint la patinaj viteză. Am reușit să mențin titlurile la 500 m și 1000m. Am „fugit“ de două ori la 500 m și de două ori la 1000 m și în toate cele patru probe am reușit să mă impun. Sunt titluri de campioană pe care le câștig de câțiva ani. Eu am început de jos. La primul CN am terminat pe locul 19, apoi am început să câștig la nivel național la juniori, apoi la nivel de juniori internațional, după care la U23. Cam de un an am intrat în liga seniorilor și abia acum simt că intru în etapa asta . Este o diferență, dar fac față chiar dacă, de multe ori, detaliile fac diferența. Sezonul acesta avem trei obiective majore: Cupa Mondială din decembrie, Campionatul European din ianuarie și Campionatul Mondial din luna martie. Îmi doresc să îmi bat recordurile naționale și apoi, pe plan internațional, să am rezultate cât mai bune”, spune campioana României.
Mihaela Hogaș: „Eu m-am obișnuit!”
Patinajul românesc se confruntă cu mari probleme, iar pe lângă faptul că România nu are niciun patinoar, nici federația nu finanțează sportivii!
„Este foarte greu pentru toți sportivii care practică acest sport. Adevărul este că Federația are probleme foarte mari, iar sportivii nu sunt finanțați. Sportivii români trebuie să-și facă rost de finanțare de la un club puternic, de la sponsori sau, dacă au noroc, de la COSR. Problema nu este că nu avem un patinoar în țară! Eu chiar realizez că în viitorul apropiat nu se va construi unul! Eu m-am obișnuit! Mulți patinatori își pierd speranța și se pierd pe drum! Ei văd că nu au o Federație, unii nu au mai rezistat, sunt problemele de infrastructură, financiare, familie, iar cei care nu au șansa unui club care să-i sprijine, pur și simplu renunță! De la 9 ani eu mă antrenez în Germania, iar clubul CSM Corona Brașov a făcut mai mult decât ar trebui pentru mine! În schimb, Federația a făcut mult prea puțin. Cred că am nevoie de mai mult, nu cer un patinoar, cer doar ce au celelalte țări ca să pot fi la egalitate cu sportivii din țările avansate în patinaj. Olimpiada este cel mai mare obiectiv al meu, iar fiecare an este ca o etapă cu obiective intermediare. Important este să fiu sănătoasă și să am susținere în continuare și sunt convinsă că rezultatele vor veni”, spune Mihaela Hogaș.
Campioana României spune că niciodată nu s-a gândit să reprezinte altă țară în acest sport. „Era ușor să rămân în străinătate. Pentru mine, să reprezint România este o provocare și sunt tare mândră atunci când le „bat“ pe colegele mele din Germania”, declară Hogaș.
„Sunt îngrozită de răceli”
Deși reprezintă România la competițiile majore, Mihaela Hogaș trebuie să se descurce fără un staff medical!
„E complicat! Neavând federație, nu avem medic! Dacă este o problemă vorbim online!
Suntem testați anti-doping periodic. Nu există lună în care să nu fim testați. Este ceva normal pentru noi, acceptăm pentru că nu este nicio problemă. Mereu am avut frica asta, să nu i-au vreo răceală. Sunt îngrozită de răceli. Am foarte mare grijă de mine, iar medicamentație foarte simplă”, a povestit Mihaela Hogaș, sportivă antrenată de Bogdan Stănescu.
„Când întâlnești astfel de oameni ca Mihaela, chiar găsești motivația necesară pentru a te bate în continuare într-un sistem nu tocmai fericit al sportului românesc. Noi o vom susține până la capăt pentru că vrem să avem reprezentare internațională. Ea merită să fie integrată în proiectul echipa olimpică COSR”
Alexandru Dedu, manager CSM Corona Brașov
„Chiar nu știu câte medalii am! O să trag linie la final să văd ce am realizat. Mă uit doar înainte!“
Mihaela Hogaș