Echipa de canoe pregătește Olimpiada în munți, asemenea unei trupe de comando. La Voina nu se ajunge ușor. De la Câmpulung Muscel sunt 20 de kilometri, dar drumul este șvaițer, de parcă ar descuraja plecarea. Cei cinci olimpici mânuitori de pagaie stau singuri într-o cabană pusă la dispoziție de Regia Autonomă a Apelor.
Locul pare rupt de lume. Nu există internet, iar telefonul mobil e aproape inoperabil. Semnal se găsește doar în câteva locuri, iar acolo unde este descoperit sunt fixate telefoanele, lipite cu bandă adezivă pe geam sau puse în vârful unui băț, precum o lance. În camere, televizorul prinde doar trei-patru programe. Sportivii tânjeau după o liniște pe care au descoperit-o la Voina, chiar dacă sunt obligați să se autogospodărească. Își spală singuri lucrurile și dau ajutor la prepararea bucatelor. De două ori pe săptămână, mașina cu alimente le face aprovizionarea. Sunt doar ei, fără șalupe și sky-jet-uri.
Antrenament cu frână
Ședințele de pregătire au loc pe lacul de acumulare Râușor. La mal, nu lipsește nimic: ambarcațiuni, două minipontoane, o șalupă și un catamaran aduse de la Snagov. Plus un drapel ce flutură în vârful unui băț, certificând apartenența. La ora 9:00, Florin Mironcic, campion european în 2006, este pe lac, nu înainte de a fixa cu sfoară o sticlă de jumătate de litru pe fundul ambarcațiunii. „Este frâna. Opune rezistență și tragem mai tare”, explică Mironcic. O metodă brevetată pe alte meleaguri, dar adaptată de români. Cei patru de la dublu schimbă sticla cu mingi de tenis.
Înțepați la fiecare ședință
Se trag piste: patru cu frână, patru fără. Între ele, băieții sunt chemați la mal pentru „înțepat”. Doctorul Stoian le ia sânge pentru a determina concentrația de lactat, proba de bază pentru intensitatea antrenamentului. „Puțini știu că noi am adus în România primul aparat de acest gen”, spune Patzaichin. Din catamaran, „Amiralul” își biciuiește vocal elevii. Nu vrea intensitate, ci doar constanță și mișcări ample. „Îi recunosc glasul dintr-o tribună întreagă. Ne ajută extraordinar de mult să-l știm lângă noi”, spunea mai târziu Mironcic. Dublurile ies împreună: Andrei Cuculici – Iosif Chirilă și Ciprian Popa – Nicolae Flocea. „Nu vreau întrecere!”, le strigă Patzaichin. Băieții se încing și pe final caută să treacă primii linia de sosire. „De aici vor veni medaliile, din această luptă”, spune Ivan cu voce joasă. Ochii îi zâmbesc. Cei 16 kilometri cumulați pe apă sunt completați apoi de o jumătate de oră de alergare prin munți.
Mărturisiri de cabană
La cabană, încep activitățile „extra”. Se joacă rummy, iar băieții trec prin mâinile masorului Iacob. Mironcic se ocupă de un laptop. Pasionat de informatică, este atras de tot ce are butoane. Glumele nu lipsesc din meniu, baia forțată din ziua precedentă făcută de Mironcic fiind de actualitate. „Canoea te trădează când nu te aștepți”, spune Florin. E vreme și pentru mărturisiri. Ciprian Popa (27 de ani): „Am pierdut mulți ani din cauză că am 1,70 metri, iar unii antrenori nu concepeau că eu pot face performanță. La Beijing, vreau să le arăt că s-au înșelat”. „Am plecat la 13 ani de acasă, de la Zebil, pentru a face sport. Acum am 24 și vreau să fiu cel mai bun din lume. Lupta e aprigă. Într-o secundă poți să iei aur sau să nu iei nimic”, spune dinamovistul Andrei Cuculici, care face echipă cu stelistul Iosif Chirilă. Totul se învârte în jurul medaliilor și al lui Ivan Patzaichin. „Decât să-l supărăm pe dom” profesor, mai bine săpăm o groapă, ne bagăm în ea și tragem pământ deasupra!”. Nu realizezi cât de adânc sunt înfipte aceste cuvinte în conștiința lor decât stând alături de ei măcar o zi. „Amiralul” rămâne motorul canoei românești! Ți-am dat un inel
Dintre cei cinci calificați la Beijing, Iosif Chirilă este singurul însurat. În decurs de câteva luni se căsătoresc însă și ceilalți. Cuculici, Flocea și Popa în toamnă, Mironcic la anul. „La câte nunți vor fi e nevoie de bani. Ne trebuie medalie la Beijing”, spune Patzaichin care l-a anunțat pe Mironcic că-l cunună doar dacă ia medalie în China. E bine că există o motivație în plus!
16 kilograme este greutatea minimă pe care trebuie să o aibă o canoe de simplu. Orice gram în minus duce la descalificare
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER