Bogdan Deac continuă să uimească lumea șahului. După ce a devenit cel mai tânăr maestru internațional și mare maestru din România, la 12 ani și 10 luni, apoi la 14 ani și 7 luni, sportivul legitimat la CS Politehnica Iași a reușit la începutul lunii noiembrie o nouă performanță.
La doar 20 de ani, vârstă pe care a împlinit-o în luna octombrie, marele maestru internațional Bogdan Deac, sportive născut la Rm. Vâlcea, dar transferat de cinci ani la Politehnica Iași, a pătruns în top 100 mondial și este în acest moment cel mai bine clasat șahist român în ierarhia mondială.
În clasamentul mondial dat publicității pe 1 noiembrie, Bogdan Deac, campion național en-titre la seniori, a urcat pe locul 94 mondial, cu un coeficient ELO de 2.651, dar în clasamentul live, după mai multe puncte acumulate la turneul FIDE Chess.com Grand Swiss, el a pătruns în primii 80 și încă poate urca.
Prof. Vladimir Danilov, antrenorul lui Bogdan Deac la CS Politehnica Iași, spune că șahistul român ar fi putut progresa mult mai mult în ultimii ani, dacă nu ar fi fost pandemia.
”Așteptam de mult acest moment și poate el s-ar fi produs mai devreme dacă nu era pandemia în care am avut o întrerupere de un an, timp în care Bogdan nu a putut să-și îmbunătățească ratingul ELO. A ajuns aici prin foarte multă muncă și pasiune. Bogdan Deac s-a hotărât să atace marea performanță prin anul 2013, când la vârsta de 12 ani ieșea campionul național de tineret al României, deci îi învingea pe șahiștii de 20 de ani. Și de atunci a progresat treptat, își îmbunătățește performanțele la fiecare turneu”, a declarat pentru ProSport prof. Vladimir Danilov.
Antrenorul lui Bogdan spune că elevul său face șahul din pasiune, fără a contabiliza orele pe care le petrece în fața tablei de șah.
”La 20 de ani, să fii în prima sută mondială este practic o confirmare a faptului că ești pe drumul cel bun. Dar dacă te culci pe o ureche poate să nu însemne nimic. Nu există o rețetă, în primul rând trebuie să ai foarte mult talent, să muncești cu plăcere. Mai demult, întrebat fiind câte ore se antrenează pe zi, Bogdan a spus că nu știe, că nu se uită la ceas. Lucrează minimum 4 ore și poate ajunge la peste 12 ore de șah pe zi. Ar fi putut să ajungă și mai repede la aceste rezultate, poate cu doi ani mai repede, dacă nu era această pandemie și dacă ar fi avut un sprijin financiar important, care i-ar fi permis să lucreze cu antrenori de renume din lume.
Cheltuielile lui în anii în care participa la turnee se ridica la 20.000 de euro pe an, sumă din care federația și clubul îi asigurau un pic mai mult de jumătate, restul însemnând efortul familiei. Șahul nu mai e doar șahul acela pe care îl știm din parc, este un sport în adevăratul sens al cuvântului. Trebuie să fii dedicat sută la sută, trebuie să ai condiție fizică. În plus, ca orice tânăr, la vârsta asta, între 16 și 25 de ani apar tot felul de tentații, trebuie să urmărești tot timpul ce ți-ai propus. Iar el asta face, e un jucător de top mondial”, a completat Danilov, cel care s-a ocupat de pregătirea lui Bogdan Deac la CS Politehnica Iași împreună cu colegii săi Vasile Manole și Vlad Ungureanu.
Antrenorul lui Bogdan Deac a dezvăluit că sportivul legitimat la CS Politehnica vrea să atace titlul mondial. Și o poate face cât de curând, dacă îl ajută și rezultate. Danilov a punctat că elevul său a fost la un moment dat în parametrii actualului campion mondial, norvegianul Magnus Carlsen.
”Bogdan este un fenomen, cu siguranță. Până la un anumit punct, graficul lui de progres a fost foarte apropiat de cel al actualului campion mondial Magnus Carlsen. Nu vă ascund faptul că el își dorește să atace titul mondial de seniori. Dacă iese în primii doi la acest concurs la care participă acum, se poate întâmpla inclusiv în următorul ciclu, deci de la anul să se lupte în Turneul Candidaților. Dar e foarte greu”, a precizat antrenorul liderului șahiștilor români.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER