Canotajul românesc are din nou performanțe la cel mai înalt nivel și reprezintă, probabil, principala speranță a României pentru medalii la Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020. Elisabeta Lipă, președintele forului, este satisfăcută de rezultatele înregistrate de sportivi, dar în același timp privește cu groază spre viitorul apropiat: „Ce fac sportivii, intră în bucătărie să gătească”. Vineri – 10 august, sportul românesc intră în grevă generală!
Canotorii s-au întors cu șapte medalii de la Campionatele Europene de la Glasgow, o performanță mai rară în zilele noastre pentru un sport olimpic din România. Media de vârstă a loturilor este foarte scăzută, astfel că ar fi premise pentru câteva medalii la Jocurile Olimpice, programate peste 2 ani. Din acest punct de vedere, pe canotaj apasă deja o oarecare presiune.
„La ce bătălie vedem, acum poți să fii pe locul 1, acum poți să fii pe locul 4. Medalia poate să fie, poate să nu fie, pe mine mă interesează în primul rând să fiu acolo. Sportul m-a călit, dacă nu eram într-o presiune continuă, poate că nu ajungeam să particip la șase ediții ale Jocurilor Olimpice, să ies campioană olimpică de atâtea ori. Sportul m-a călit să rezist acestor presiuni și eu nu le bag în seamă. Mă doare, în schimb, că această presiune se pune doar pe canotaj. Să nu uităm că la Jocurile Olimpice, gimnastica și canotajul au fost într-o competiție permanentă în a aduce medalii. Am fost alături de judo, am fost alături de lupte, am fost alături de kaiac-canoe. Mă doare când văd ce se întâmplă în sportul românesc”, ne-a declarat Elisabeta Lipă, după performanțele canotajului de la Glasgow.
Profitând de această ocazie, președintele FR de Canotaj a tras un puternic semnal de alarmă: „Sportul românesc are nevoie de sprijin, sportivii nu aduc rezultate doar pentru că ei sunt foarte buni. Sportivii români au nevoie de multe alte lucruri care să vină în sprijinul lor. Avem nevoie de medici, asistenți, maseuri, kinetoterapeuți, nutriționiști, psihologi, avem nevoie de cercetare, de aparatură, avem nevoie de oameni care să vină în sprijinul nostru”. Cvintupla campioană olimpică a susținut că în sportul românesc se trăiește azi cu venituri de 1.300 de lei lunar, iar această situație nu mai poate continua!
„Eu am pierdut 4 persoane de la începutul anului în Federație. Vin și spun: >. Iar în această situație se regăsește tot personalul care deservește activitatatea sportivă. Personal care stă și luni, și marți, și miercuri, și joi, și vineri, și sâmbătă, și duminică, pentru a le asigura o masă masa caldă sportivilor, pentru a le asigura refacerea, pentru a se asigura să fie totul pregătit, pentru că nu mai poți să faci altfel sport de mare performanță. Oamenii au ajuns la capătul răbdării, le-a ajuns cuțitul la os”, a declarat Elisabeta Lipă.
Vineri, în sportul românesc se anunță grevă generală, iar cvintupla campioană olimpică se gândește cu groază la ce ar putea urma: „Ce fac sportivii, intră în bucătărie să gătească? Sunt atâtea și atâtea probleme care trebuie rezolvate. Iar acestea nu pot fi rezolvate decât la nivel de Ministerul Sportului, de Ministerul Muncii, de Ministerul de Finanțe. Să se aplece puțin și asupra acestui domeniu atât de frumos care ne-a adus atâtea satisfacții”.
România a ocupat locul 1 pe națiuni la ultima ediție a Campionatului European de canotaj de la Glasgow. Pe podium au urcat 7 din cele 9 echipaje care au participat și toate au prins finalele.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER