Petrecere surpriză de ziua Elisabetei Lipă. Prietenii, colegele și colaboratorii au sărbătorit-o la Muzeul Sportului. „Legendele nu au vârstă”

Cu două zile înainte de a împlini 50 de ani, Elisabeta Lipă a avut parte de o petrecere surpriză. Cvintupla campioană olimpică la canotaj a fost solicitată vineri să acorde un interviu postului public de televiziune în cel mai potrivit cadru posibil, Muzeul Sportului din sediul COSR, însă în momentul în care a ieșit din lift a fost întâmpinată zgomotos de zeci de prieteni apropiați, de fostele colege din canotaj, de gimanstele lotului olimpic în frunte cu Larisa Iordache, dar și de colaboratori de la Clubul Sportiv Dinamo, Federația Română de Canotaj, MTS și COSR.

Surpriza a fost pusă la cale de soțul ei, Cornel Lipă, împreună cu secretatul general al FR de Canotaj, Sandu Pop, și cu PR-ul federației, Ivana Iancu. „Complici”: toți invitații, care au reușit ca timp de două săptămâni să țină secret evenimentul. „Nu m-aș fi așteptat ca în zilele noastre, când informațiile circulă atât de repede, să se mai poată ține un secret. În urmă cu două săptămâni, când am inițiat această acțiune și a început să se întindă vestea mi-am spus că este imposibil ca Elisabeta să nu afle. Mă bucur că nu a aflat, că mi-a ieșit această surpriză, care este cea mai mare pe care i-am organizat-o vreodată. Sunt încântat că ne află în Muzeul Sportului, aici am vrut să o sărbătorim pe Elisabeta la 30 de ani de la prima medalie olimpică de aur de la Los Angeles”, a declarat Cornel Lipă.

Elisabeta Lipă n-a rezistat emoțiilor, iar lacrimile i-au apărut în colțul ochilor, atât la început, cât și în timpul cât a rulat un filmuleț cu imagini de la cele mai importante succese ale carierei sale. Prietenii, colegele și toți cei de față au îmbrățișat-o, urându-i „La mulți ani”. Apoi a fost rândul urărilor.

Alin Petrache (președinte COSR): „Elisabeta, te felicit că ai împlinit jumătate din vârsta olimpismului românesc. Ești un exemplu pentru toți, ești o statuie, o femeie puternică, o femeie care promovează valorile sportului românesc. Îți mulțumesc că faci parte din echipa noastră, a sportului românesc. Te păstrăm în suflet, ești marea noastră campioană olimpică, dar și omul care trebuie să pregătească generațiile viitoare care să bucure în continuare poporul român”.

Gabriela Szabo (Ministrul Tineretului și Sportului): „Ca fostă colegă în lotul național și olimpic dă-mi voie să-ți urez La mulți ani! și mi-aș dori foarte tare ca tânăra generație de canotoare, care se pregătesc pentru Jocurile Olimpice de la Rio, să te ia ca exemplu, să vadă tenacitatea și perseverența cu care ai muncit pentru medaliile olimpice, în primul rând pentru tine, în al doilea rând pentru România și în al treilea rând pentru istoria sportului românesc”.

Ioana Papuc (campioană olimpică în 2004, în barca de 8+1): „Abia acum am înțeles cât de efemer este succesul. Acum 10 ani câștigam medalia de aur la Atena. Unele dintre noi, cele nouă fete din barca de aur, ne-am lăsat de sport după acea ediție și ne-am găsit de lucru, avem preocupări noi. Tu, Uța, ai știut să duci steagul sportului și al României înainte. Ai rămas în sport și slujești sportul cu aceeași abnegație și tenacitate ca pe vremea când erai sportivă. Ai fost printre modelele mele în sport, dar și în viață. Am fost coechipiera ta și acesta este un punct important în cartea mea de vizită. Aveam 20 de ani, jumătate din vârsta ta, te-am admirat și am încercat să mă ridic la nivelul de performanță pe care mi-l cerea un asemenea echipaj. O zi precum cea de azi înseamnă mai mult decât aniversarea celei mai mari canotoare românce a tuturor timpurilor. Înseamnă o sărbătoare a canotajului, care își respectă valorile. La mulți ani, doamnă Elisabeta Lipă, să fiți mai departe port-drapelul canotajului românesc!”.

Octavian Bellu (cel mai titrat antrenor de gimnastică din lume): „Este greu să vorbești despre Elisabeta Lipă, pentru că superlativele s-au epuizat. Eu cred că sunt două lucruri ce trebuie remarcate. Primul, a fost extraordinar de bine ales locul în care să o sărbătorim, prezența ei aici reprezentând continuitatea performanței, ceea ce este cu totul excepțional. În al doilea rând, e de remarcat modelul de ceea ce înseamnă devenirea unui mare sportiv, după ce acesta a încetat să mai facă performanță. Dincolo de teorii, de proiecte, iată că există un exemplu de sportiv neinclus în niciun proiect european și care prin propriile puteri a reușit să ducă mai departe performanța la nivelul la care își desfășoară activitatea… Vârsta este un detaliu. Legendele nu au vârstă. Legendele trăiesc printre noi și vor trăi și de acum încolo, fiind un motor pe care dacă îl simțim sufletește ne va sprijini pe fiecare dintre noi să înțelegem performanța, să facem performanță și să ne aflăm mai vizibili sau mai în umbră în acest Muzeu al Sportului. Elisabeta Lipă nu este o piesă de muzeu, este o legendă vie, o femeie puternică și cred că performanțele de viitor pe care le va obține cu clubul, cu federația sau în viața privată o vor așeza acolo unde îi este locul, nu doar în Muzeul de la București, ci și în Muzeul de la Lausanne și în orice muzeu din lume unde performanța are loc”.

Vizibil emoționată, Elisabeta Lipă a luat cuvântul la sfârșit: „Vreau să vă mulțumesc tuturor, prieteni dragi, pentru că sunteți alături de mine și acum, ca și mai înainte. Avem nevoie unii de alții pentru a duce mai departe ceea ce se vede în acest muzeu. Nu vă uitați la cifrele de aici, 50 e doar vârsta mea biologică. Eu nu am însă nicio legătură cu ea, mă simt exact ca în urmă cu zece ani când cuceream medalia olimpică de aur. Iar fericirea pe care am simțit-o atunci când am trecut linia de sosire o trăiesc și acum când văd atâția prieteni în această sală. Vreau să fiți în continuare alături de mine, pentru că vreau să fac mai mult, să fac imposibilul posibil și să uimesc din nou Mapamondul cu medaliile pe care le vom lua. Sportul este viața mea și sunt datoare să-i dau înapoi ceea ce mi-a dat el mie”.

Publicat: 24 10. 2014, 16:33
Actualizat: 24 10. 2014, 16:34