Iuliu Kapșa (foto mic) a antrenat timp de 18 ani în Germania
Poveștile de succes ale unor sporturi din România sunt scrise uneori de oameni despre care se vorbește prea puțin, profesori sau antrenori dedicați, eclipsați de valoarea propriei lor munci. Un exemplu este poloul. Singurul joc de echipă prezent la Jocurile Olimpice de la Londra, nelipsit de la turneele finale ale campionatelor europene și mondiale, își are propriii lui eroi, neștiuți sau uitați. Rețineți un nume: Iuliu Kapșa.
Antrenor emerit, campion de șapte ori cu Dinamo la seniori și finalist al Ligii Campionilor, Iuliu Kapșa împlinește azi 70 de ani, dintre care 42 petrecuți pe marginea bazinului. Plecat după 1989 în Germania, unde a antrenat până în 2008 la Duisburg, Kapșa locuiește acum în București, dar nu s-a rupt de luciul apei. Înoată de trei ori pe săptămână și dă o mână de ajutor, dacă i se cere. „M-a chemat pentru câteva zile un antrenor tânăr de la Târgu Mureș. M-am bucurat pentru că am multe de spus”, susține el.
Kapșa este cel care l-a descoperit pe Vlad Hagiu. „L-am luat de la înot, la 12 ani, și l-am dus până la echipa de seniori. A fost un fenomen”, spune el. Antrenor la loturile de juniori și seniori ale României, seniorul poloului știe secretul acestui sport într-o țară cu trei bazine: „Am trăit din tradiție și din priceperea și dragostea antrenorilor pentru munca lor. După ’90 am trăit din trație, dar n-am ajutat-o cu nimic!”. La 70 de ani, Iuliu Kapșa are o singură mare dorință: „Mi-ar plăcea ca românii să aibă cultul de a-i ține minte pe foști. Fără trecut nu există prezent și nici viitor”.
Iuliu Kapșa, în mijlocul echipei Dinamo, care domina poloul românesc în anii 70. Rândul de sus: Nastasiu, Gh. Popescu, Rus, Kapșa, D. Popescu, Spânu, Răducanu, Mirea. Rândul de jos, al doilea din dreapta: George Gaiță
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER