Baidoc: „Al doilea turneu play-off e decisiv pentru titlu”
Cu trei turnee play-off înainte de decernarea titlului, campioana en-titre CSM Leonardo Oradea deține un avantaj de opt puncte în fața principalei urmăritoare, Dinamo. Căpitanul Cosmin Baidoc a explicat cum s-a ajuns la dominația trupei lui Cornel Gordan în Superliga și a dezvăluit aspecte ale culturii poloistice bihorene. De mâine, în Bazinul Floreasca din Capitală, va începe al doilea turneu, la finele căruia vom afla dacă Oradea își va netezi și mai mult culoarul spre titlu sau dacă Dinamo și Steaua vor izbuti să o încurce.
Cosmin, felicitări pentru rezultatele din week-end-ul trecut. Ce ați avut în plus?
Pur și simplu am fost echipa mai bună. Rezultatele, atât din sezonul regulat cât și din acest prim turneu play-off reflectă spun eu diferența de pregătire și nu în ultimul rând de valoare dintre noi și adversarele noastre din campionat.
Avantajul de opt puncte pare liniștitor...
Avantajul va fi unul liniștitor în momentul în care vom fi matematic campioni. Noi ne propunem în continuare să câștigâm fiecare meci, fie că el se va disputa la București, fie la Oradea.
Te așteptai la începutul Superligii la o asemenea diferență după finalul primului turneu?
Am început actualul sezon competițional având ca obiectiv un nou titlu, am știut ca va fi un campionat extrem de disputat, dar se pare că pentru moment am reușit să înclinăm suficient balanța în favoarea noastră.
Cum vezi al doilea turneu play-off?
Va fi unul decisiv în ceea ce privește lupta pentru titlu. Dacă vom reuși să ne menținem actuala diferență de puncte sau să o mărim, atunci vom putea spune că suntem favoriți cerți la câștigarea titlului.
După o perioadă de dominație a echipelor din București, de anul trecut ați rervenit din nou în frunte. Care sunt factorii care au determinat această răsturnare?
Aș începe cu maturitatea la care au ajuns componenții actuali ai echipei, maturitate care a fost completată și de valoarea unor jucători cum ar fi Dunca, Georgescu sau Kadar, poloiști ai lotului national, Tarnovetchi, Crețu Andrei, Ridzyk, Mălai, Ungureanu, Hasas, toți jucători care oricând pot face diferența. Un alt factor decisiv, spun eu, este nivelul de pregătire la care am ajuns. Suntem fără îndoială echipa cu cea mai bună pregătire fizică din campionatul nostru, meritele avându-le bineînțeles antrenorul Cornel Gordan. El nu ne menajează nici un moment, ridicând ștacheta în mod constant de-alungul ultimilor… mulți ani.
Bineînțeles, un mare aport în ascensiunea noastră îl are Primaria, dar și Consiliul Local care au făcut eforturi foarte mari și ne-au creat condiții exelente de pregătire, o bază sportivă compusă din două bazine, unul de dimensiuni olimpice și cel vechi – renovat în totalitate.
În România arbitrajul este contestat din toate părțile. De ce?
În țară arbitrajul este contestat la toate sporturile. A devenit un obicei ca echipa care pierde să acuze arbitrajul. În momentul de față se fac eforturi vizibile penru a se asigura arbitraje normale. Eu spun că suntem pe drumul cel bun în această privință.
Are forța CSM să se mențină și la anul în vârf?
Bineînțeles, aici totul depinde de susținerea financiară de care vom beneficia în sezonul viitor. Dacă se va menține același grup de jucători sau eventual să se mai aducă unu sau doi de valoare, echipa nu doar se va menține, ci chiar va crește pe plan internațional.
În Oradea polo-ul este extrem de iubit. De ce?
Polo-ul este un sport de tradiție în orașul nostru, chiar dacă până acum nu avem decât trei titluri naționale. De-alungul timpului am fost mereu între primele patru echipe din campionat, creându-se în acest fel o cultură pentru acest sport, iar odată ce l-ai practicat, nu se poate să nu îl iubești și să nu vii la bazin chiar și ca spectator. Factorul decisiv este spectcolul oferit la un meci.
Din punct de vedere financiar cum stă echipa?
Pot să spun că toți componenții echipei sunt extrem de mulțumiți de condițiile asigurate de club și de sponsorul principal Leonardo.
Pe ce loc vezi în lume campionatul României?
Având în vedere perfomanțele internaționale la nivel de cluburi pot spune că stăm destul de slab. Sigur nu suntem în primele zece. Asta cu parere de rău o spun e din cauza numărului scăzut de echipe din campionatul nostru și implicit a numărului scăzut de sportivi care practică polo-ul.
Conferă stranierii un plus de valoare Superligii?
Da! Jucătorii străini de valoare .
Cum ar putea fi atrași copiii spre polo?
Doar prin construirea bazinelor și prin includerea în programa de învățământ, măcar a școlilor cu program sportiv, a orelor de inot.
Dar spectatorii?
Spectatorii vor veni odată cu creșterea valorică a campionatului intern și implicit mediatizarea acestui sport.
La Oradea e mai mereu bazinul plin când evoluați…
Datorită, cum spuneam, culturii care există pentru acest sport în orașul nostru.
în ultimii ani l-ați avut pe Kuna, acum aveți un alt goalkeeper extreme de valoros…
Ca în orice sport care se joacă pe goluri, portarul are un rol cheie și poate fi decisiv. Barat Ferenc este decisiv !
Cum vezi parcursul naționalei în continuare?
Va fi foarte greu să ajungem acolo unde am fost, mă refer aici la nivelul la care eram în ochii arbitrilor, oficialilor și a celorlalte naționale. O mare importanță va avea CE de la Malaga, unde România trebuie să își demonstreze valoarea.