Cazul de la naționala de hochei U16,** contrazis de cea mai bună națională masculină a României! Cum e în alte sporturi
Hocheiul românesc se bazează de ani buni pe jucători de naționalitate maghiară la toate nivelurile. Un lucru arhicunoscut. Puțini știu însă că și reprezentativele de polo și rugby au printre titulari, de o bună perioadă, tricolori de etnie maghiară. Cazul de la naționala de hochei U16 pare unul singular, întrucât și la sportul cu mingea pe apă, și la cel cu balonul oval pare o armonie totală.
Cea mai bună națională masculină din România, cea de polo, a avut mereu în componență jucători de la CSM Oradea, fostă Crișul. În ultimii ani, liderul nucleului este Kalman Kadar, unul dintre cei mai buni fundași ai lumii, un monument de experiență, calm și echilibru, un tip care de multe ori și traduce indicațiile selecționerului maghiar Istvan Kovacs. Povestește un jucător al naționalei: „Băieții de la CSM Oradea formează de mult un nucleu important al naționalei, dar n-au existat niciodată conflicte între noi. Glume sau tachinări mai apar câteodată, ne mai șicanăm în apă, ne mai spunem că jucăm nord contra sud, că noi suntem români și ei maghiari, dar nu sărim calul niciodată. Un aspect esențial la noi îl constituie faptul că selecționerul este ungur! Uite, de exemplu, pe 1 Decembrie, i-am spus: „Ne dați și nouă liber, că e Ziua României?”, dar ne-a tăiat elanul din start. Atunci l-am întrebat: „Dar când ne dați liber, de Ziua Ungariei? A zâmbit, dar nu s-a supărat”.
Cum e la rugby
Din 2005, la un meci-test cu Irlanda, naționala de rugby a României a încorporat, oficial, în linia de treisferturi, și un jucător de origine maghiară, pe Gal-Minya Csaba. Un tip săritor, sufletist și amabil, cum îl caracterizează colegii, Csobi s-a integrat repede în colectivul „stejarilor”. „Nu am avut niciodată probleme și nici nu au fost răutăți gratuite din partea colegilor. De când fac rugby, nimeni nu a venit la mine să îmi reproșeze că sunt ungur sau altceva. Bine, se mai fac glumițe, dar nu e nicio urmă de răutate. Nu mă deranjează nici când mă strigă «Ungurul», pentru mine asta e o poreclă. În rugby, nu cred că ar putea exista vreodată astfel de cazuri”, spune „centrul” României.
Jucătorul născut la Cluj a participat cu naționala la două ediții ale Cupei Mondiale, în 2007 și 2011, și a îmbrăcat de 45 de ori tricoul brodat cu frunza de stejar.