Un caz emblematic pentru infrastructura sportivă din România îl reprezintă bazinul Floreasca. Situat chiar în inima Bucureștiului, la o aruncătură de băț de marea concentrație de bolizi Ferarri garați în buza cafenelelor de fițe de pe str. Radu Beler, mastodontul din beton gri ascunde în interior o apă tulbure.
Una din care ridică ancora, cam 7 luni pe an, nu numai viitorii poloiști, componenții celor patru trupe (Dinamo, Steaua, Rapid, Sportul) din Superliga Națională, ci și, implicit, cam jumătate din jucătorii primei reprezentive a României. Adică membrii celei mai tari naționale masculine din România în ultimii șase ani. Dar din ce se nasc rezultatele lor? Clișeul cu lipsa bazinelor pare deja perimat, așa că toți se mențin la suprafață, cu pregătirea, în celebrul bazin Floreasca. Doar că în ultimele două săptămâni pregătirea a devenit un calvar din cauza concentrației mari de clor introduse în apă. Așa susțin ei, dar și „senzorii” noștri olfactivi, care au detectat, la un simplu antrenament, mirosul greu și iritant de clor. Cât despre imaginea de ansamblu… apa nu părea săptămâna trecută cristalină, în pofida faptului că filtrarea și tratarea ei, susțin cei care administrează baza, se face ca la carte.
„Nu mai putem să respirăm”
„În niciun bazin din lume nu am avut astfel de probleme. Aici, nu putem să mai respirăm, nu reușim uneori să încheiem antrenamentul, respirăm greu sau tușim. De multe ori acea tuse ne provoacă și senzații de vomă. Nici nu știu ce concentrație de clor se bagă în apă! Băgă clorul cu gălețile! Așa simțim noi că se întâmplă, și când te mai gândești că aici se joacă și derby-urile…”, spune, sub protecția anonimatului, unul dintre jucătorii care zi de zi plonjează în apa străvezie. Chiar dacă nu infirmă aceste reclamații, unii dintre antrenori nu sunt de acord cu cerințele băieților, invocând puterea trecutului. „Și noi jucam pe vremea noastră la fel și nu mai făceam atâtea fițe”, punctează unul dintre tehnicieni.
Băieții ar fi sunat la OPC, dar s-au gândit de două ori
Și cum cazul s-a acutizat, săptămâna trecută, alți jucători au intenționat să apeleze la Oficiul pentru Protecția Consumatorului pentru a reglementa situația. „Am fi făcut asta, dar ne-am dat seama imediat că dacă-i sunăm, vor veni și vor închide bazinul. Cu alte cuvinte, ne-am lua singuri pâinea de la gură! Mai bine tăcem și înghițim! Noi suntem undeva la mijloc”, spun ei. Pe de o parte, decizia lor pare a fi justificată, pentru că piscina din cartierul Floreasca e unica din București acoperită, alternativa – bazinul din Izvorani aflându-se la peste 30 de km depărtare de Capitală. „În traficul ăsta, nimănui nu-i arde să piardă nu știu câte ore până acolo, e prea departe. Noi poate ne-am duce… dar ce-ar face copiii sau juniorii”, completează un alt poloist, transferându-ne și în sectorul juvenil. Micii poloiști ies la mal în timpul antrenamentului
Dacă seniorii strâng din dinți, rezistând până la capătul unei ședințe de pregătire, situația devine mult mai apăsătoare când vine vorba de juniorii care visează să calce pe urmele lui Cosmin Radu sau ale lui Andrei Iosep. „Mulți dintre ei nu mai pot respira normal din cauza clorului și ies la mal chiar în mijlocul antrenamentului. S-au obișnuit, dar mulți ar prefera parcă să sară peste pregătirea de iarnă sau să înoate și pe frigul ăsta pe afară”, dezvăluie un personaj apropiat poloului românesc.
Haosul atinge cote maxime la meciuri!
Dacă cele 60-90 de minute de antrenament în bazin trec repede, poloiștii ajung în culmea disperării în timpul meciurilor importante, la care asistă un număr mare de spectatori. „Se formează un fel de zăpușeală, nu se mai poate sta cu ușile deschise ca la antrenamente, și atmosfera devine insuportabilă! La Oradea, spre exemplu, nu este așa, deși au două bazine! Și nici măcar la cluburi mai mici precum cel din Arad sau cel din Cluj!”, realizează comparația București – Ardeal un alt jucător important. Peste mai puțin de două săptămâni, la Floreasca, va avea loc derby-ul Dinamo-Steaua, iar dacă actuala stare va persista, senzația de neolitic din infrastructura sportului românesc va căpăta noi dimensiuni.
„Totul e în regulă!”
Contactat de ProSport, administratorul unității din Floreasca, Gabriel Arsene, ne-a declarat că sistemul de clorinare al Bazinului Floreasca funcționează perfect, iar reacția poloiștilor i se pare deplasată. „Când nu vrei să faci antrenament, găsești imediat scuze. Nu este nimic în neregulă care să ne îngrijoreze, puteți să veniți să vă convingeți! Doar săptămâna trecută a apărut o fluctuație de curent, iar sistemul de ventilație a intrat în protecție și a trebuit resetat. Dacă se întâmplă să nu fiu eu aici, nu știe nimeni să-l reseteze. Dar totul a trecut, iar procesul tehnologic se desfășoară acum normal, și analizele apei sunt la zi. E un circuit continuu de filtrare și, mai mult de atât, se spală filtrele sistematic. S-au schimbat dozatoarele, sunt aparate de ultimă generație. Dacă-i deranjează ceva pe băieți, să vină să-mi spună mie. Condițiile sunt foarte bune, totul este în regulă”, ne-a declarat Gabriel Arsene. Pe de altă parte, un oficial al Federației Române de Polo a lăsat să se înțeleagă că au existat și încă mai persistă o serie de probleme minore: „Bazinul deține acum un aparat nou care reglează apa caldă și dozează clorul. S-au schimbat câteva automatizări și trebuie umblat la setări pentru a regla totul. Probabil că încă nu știu bine nici ei, dar cu timpul totul se va aranja”.
57 de ani e „vârsta” Bazinului Floreasca, stabiliment construit în 1953
10 bazine (acoperite și în aer liber) în care se poate juca polo deține România anului 2010
Pentru a-l determina pe selecționerul ungur Istvan Kovacs să preia naționala României, fostul președinte al FRP, George Gaiță, i-a „ascuns” maghiarului Bazinul Floreasca În România nu văd nicio ură etnică, am observat doar o ură față de sport Istvan Kovacs, selecționer România Prima reprezentativă evită Bazinul Floreasca. Fie se antrenează la Oradea, fie la Izvorani, fie, vara, la Dinamo 7 este locul ocupat de naționala României la Campionatul European de la Zagreb din august 2010
Cinci copii intoxicați cu clor în 2006!
În urmă cu patru ani, un scandal uriaș avea să aibă în prim-plan Bazinul Floreasca din Capitală. Cinci copii au fost intoxicați cu clor după ce pompa de clorinare a apei s-a defectat și a pornit automat în timpul lecțiilor de înot pe care aceștia le urmau. Unul dintre ei, Gabriel Constantinescu, a ajuns în stare gravă la Secția de Terapie Intensivă a Spitalului de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu”, ceilalți patru fiind internați la Departamentul de Toxicologie al aceleiași unități sanitare, cu diagnosticul de insuficiență respiratorie severă. În ciuda celor întâmplate, la doar câteva ore după incident, o altă serie de copii învățau să înoate în aceleași bazin în care se intoxicaseră cei cinci. Bazinul a fost pentru o perioadă închis, dar ulterior au fost aduse noi instalații și totul a început să intre pe un făgaș normal. Clorul și atacul lui asupra organismului uman
Clorul e un gaz toxic, având efecte nocive asupra organismului uman. Dacă se inhalează, duce la iritația severă a căilor respiratorii și a ochilor, la tuse, vomă sau, cel mai rău, la edem pulmonar. Imediat după inhalare, apar înțepături la ochi, la nivelul analizatorului olfactiv și în gât! Ba mai mult, poate provoca dureri abdominale sau tahicardie (ritmul bătăii inimii e accentuat).
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER