Crișul Oradea face legea în poloul românesc

Poloul românesc se înclină din ce în ce mai mult spre partea de nord vest a țării. Adică, spre Oradea. Dacă titlul în Superliga seniorilor a fost confiscat în ultimii șase ani de CSM Digi Oradea, lucrurile încep să curgă pe un făgaș asemănător și la juniori. Sezonul acesta, Crișul Oradea a câștigat detașat titlul la juniori I (sub 19 ani), la o diferență de zece puncte față de următoarea clasată, Triumf București, și se îndreaptă spre un deznodământ asemănător și la juniori II (sub 17 ani). „Avem un proiect foarte bun, pe care-l urmărim de la inițiere până la seniori. Avem echipe la fel de puternice și la copii, și la juniori III”, spune Dorin Roșca, organizator de competiții atât la CSM (clubul primăriei), cât și la Crișul (club departamental, în subordinea ANST).

Toți elevii din clasa a II-a fac înot la Oradea

Structurat foarte bine și susținut de oficialitățile locale, poloul este sportul numărul unu la Oradea. Primăria a demarat anul acesta un program prin care toți elevii din clasele a II-a din oraș fac obligatoriu ore de înot. De aici apar viitorii practicanți de de polo. „La noi există o complementaritate între antrenori. Există un singur proiect la care toți contribuie. Câștigăm titluri, dar pentru noi nu sunt atât de importante. Nu se taie capete pentru ratarea podiumului. Important este să creștem jucători pentru echipa mare. Vrem ca peste câțiva ani să avem o echipă de seniori formată din jucători crescuți de noi”, explică Roșca.

Puștii de la Crișul, locul 4 în Superligă

La doi pași de graniță, Oradea a avut mereu avantajul vecinătății cu Ungaria, o forță a poloului. De mici, bihorenii joacă frecvent în țara campioanei olimpice, acumulând experiență. Anul trecut, Crișul, club condus de Ionel Bungău, a mai luat o decizie bună: a înscris echipa de juniori în Superligă, iar puștii au reușit să se califice în play-off, alături de CSM, Dinamo și Steaua. Chiar dacă au încheiat pe locul patru – o performanță pentru niște puști (nerăsplătită însă cu nici un leu de club!) – juniorii de la Crișul au crescut enorm, iar rezultatul s-a văzut la competițiile de juniori, pe care le domină autoritar. Liderul grupului este portarul Marius Țic (16 ani), declarat cel mai tehnic jucător de la naționalele de juniori I, dar sunt încă doi-trei jucători care pot ajunge sus: Paleacu, Sfârle sau Țifrea.

Marius Țic – sursă foto arhivă personală

Două bazine noi în București

Oradea și-a menținut standardul la polo, iar proiectul său îi asigură continuitatea la toate nivelurile. Bucureștiul va putea să ridice ștacheta abia de anul viitor, odată cu inaugurarea celor două bazine noi ridicate de Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului. Bazinul de la Steaua este aproape gata, în timp ce piscina olimpică de la Dinamo va fi dată în folosință cel mai probabil în primăvara lui 2013. „Așteptăm Bucureștiul și ne-am bucura să fie cât mai prolific. Doar cu o concurență puternică ne putem ridica și noi”, mai spune Dorin Roșca.

Cu șase centre în toată țara și mai puțin de 700 de legitimați, poloul este singurul sport de echipă care reprezintă România la Jocurile Olimpice de la Londra.

Crișul Oradea, componența echipei de juniori I

Marius Țic, Doru Maior – portari; Rareș Țifrea, Gergo Sarkozi, Ștefan Dolha, Tiberiu Dolha, Cristofer Oros, Claudiu Alb, Răzvan Roman, Alex Sfârle, Șerban Pocian, Maczko Marc, Bogdan Paleacu, Vlad Cazacu. Antrenor: Eugen Băjenaru

Publicat: 22 06. 2012, 20:26
Actualizat: 22 06. 2012, 20:31