Explicațiile eșecului de la Mondiale

Cea mai bună națională din România a evoluat catastrofal la CM din Barcelona: 4 eșecuri din 4 meciuri
ProSport a încercat să găsească o serie de cauze ale evoluției submediocre

Cea mai bună națională din România, reprezentativa de polo, a ratat accesul în sferturile CM de la Barcelona, după 5-13 în baraj cu campioana europeană Serbia. Elevii lui Hagiu au început perfect, iar Diaconu a fost cel mai bun jucător (3 goluri). Dacă eșecul cu Udovicic și co era așteptat, înfrângerea cu Kazahstan din grupă și prima parte a meciului cu Germania (8-9) par inexplicabile.

1. Absența lui Cosmin Radu a cântărit decisiv în evoluția echipei. Cel mai bun centru al lumii a condiționat venirea la națională de aducerea unui selecționer străin. Pe de o parte, Radu e cea mai autorizată voce pentru a caracteriza starea echipei. Pe de altă parte, niciun jucător din lume nu stabilește antrenorul.

2. În contextul declarațiilor lui Cosmin Radu, niciun conducător al federației nu și-a exprimat în public poziția și nici nu a reușit (dacă a încercat) să găsească o rezolvare. A avut de pierdut toată lumea.

3. Fostul șef al FRP, George Gaiță, omul care a asigurat climatul necesar realizării performanțelor de după 2004, a declarat că poloul se va întoarce în timp cu 10 ani dacă va fi instalat Vlad Hagiu. 

4. Într-un cadru ciudat, Hagiu nu a știut cum să-i motiveze pe tricolori, deși jumătate dintre ei s-au aflat și la originea performanțelor din 2005 – loc 6 la CM Montreal și 2006 – loc 4 la CE de la Belgrad. În acea perioadă atmosfera era perfectă în lot.

5. În sânul echipei au apărut nemulțumiri și înainte și în timpul turneului cu privire la pregătirea fizică și tehnico-tactică pe care a făcut-o Hagiu. Optimă sau slabă, nu de acest aspect au ținut pasele date la adversar (trei consecutive în meciul cu Kazahstan) sau aruncările telefonate în momente decisive ale jucătorilor.

6. Fluctuațiile din jocul unor oameni de bază. Au avut momente în care s-au exprimat la cel mai înalt nivel – două reprize cu Italia, finalul cu Germania (au revenit de la 4-9, la 8-9) și debutul cu Serbia în care au jucat de la egal la egal. Evoluția din meciul cu Kazahstan e fără cuvinte însă.

7. Fostul selecționer, Istvan Kovacs, are meritul de a fi calificat naționala la JO 2012. În schimb, tehnicianul ungur a antrenat la două capete: atât reprezentativa tricolorilor, cât și gruparea maghiară Szolnok. Concentrat și pe evoluția echipei de club, Kovacs n-a promovat niciun poloist tânâr, de perspectivă, care să asigure viitorul echipei României.

Publicat: 29 07. 2013, 09:27
Actualizat: 29 07. 2013, 13:48