Interviu cu Mihnea Gheorghe, căpitanul naționalei Under 17 a României: **”Hobbyul meu e să colecționez trofee”

Mihnea Gheorghe are 17 ani și este unul dintre cei mai promițători poloiști din România. Relevant: a fost convocat pentru prima oară la lotul național de seniori anul trecut, pe când avea numai 16 ani. Bucureștean, crescut la clubul Triumf, de unde s-a transferat vara aceasta la Steaua, Mihnea este un colecționar de trofee (golgheter și „cel mai tehnic jucător”), dar și un lider înăscut.

El va fi căpitanul echipei naționale de juniori Under 17 la turneul final al Campionatului European din Croația (Rijeka, 11-18 septembrie), unde tricolorii mici s-au calificat după o pauză de cinci ani. La Euro, tricolorii mici fac parte din aceeași grupă cu Spania, Grecia și Belarus.

Mihnea, ce șanse avem la Europene într-o grupă cu Spania și cu Grecia?
Avem șansa noastră. Am muncit mult, și în iarnă, și în această vară, și mergem să facem un turneu final cât mai bun. Suntem pregătiți. Nu ni s-a impus un obiectiv, dar avem voință și cu încredere în Dumnezeu putem face performanță. Chiar din primul meci, cu Spania.

Nu este un handicap pentru noi că echipa este formată pe jumătate din jucători mai mici cu un an sau chiar doi?
Poate că ar fi fost ideal ca echipa să fie formată numai din jucători născuți în 1994. Dar asta este situția, au fost selecționați cei mai buni din țară, iar cei mici au posibilitatea să crească în valoare. Eu am mare încredere în această echipă.

Care-i atuul echipei noastre?
Unitatea și faptul că suntem ca o familie. Nu au existat divergențe nici între noi, nici între jucători și antrenori. Atmosfera este foarte bună și sperăm să facem meciuri bune în Croația. Dacă ne vom clasa între primele opt, atunci avem prezența asigurată anul viitor la Mondialele Under 17 și la Europenele Under 19. Și la naționala Under 19, din care fac și eu parte, avem o echipă frumoasă.

Până la urmă, toate aceste competiții nu sunt decât o etapă în drumul spre naționala de seniori. Vă pregătiți pentru schimbul de generații?
Sigur. Mi-ar plăcea să fim cât mai mulți jucători tineri care să venim din spate și să ajungem în naționala mare. Deja m-am pregătit cu prima reprezentativă încă de anul trecut.

Exemplul Cosmin Radu

Hai să vorbim un pic și despre tine. Ce idol ai în polo?
Pentru mine, ca și pentru mulți jucători din generația mea, cel mai bun exemplu este Cosmin Radu. Din toate punctele de vedere: caracter, valoare sportivă, reușită în carieră. Și joacă pe același post, cel de centru, pe care m-am format și pe care mă pregătesc de fiecare dată când sunt chemat la naționala de seniori.

Crezi că se poate trăi din polo?
Da, de ce nu? În primul rând eu mi-am propus să-mi fac o carieră în polo, deci mă gândesc că pot să câștig destul încât să duc un trai liniștit. Sigur, pentru acest lucru ar trebui să fac pasul în străinătate, unde sunt contractele mai mari. În România este mai greu, pentru că numai trei cluburi plătesc mai bine, dar e Ok și aici.

Știu că ai avut deja o ofertă din Germania, pe care ai refuzat-o…

Da, m-a ofertat Vlad Hagiu, dar am preferat să rămân în țară și să-mi continui studiile. Voi avea timp și pentru un transfer afară. Deocamdată am optat pentru Steaua, unde pot să spun că sunt mulțumit cu ce voi câștiga, ținând cont că am numai 17 ani.

Ce hobbyuri ai?
Nu prea am timp de hobbyuri. Mă limitez la școală și la antrenamente. Urmează un an greu pentru mine, cu Bacalaureat, și la ceea ce s-a întâmplat în ultimele două sesiuni nu e de glumă. Aaa, am un hobby. Colecționez trofee. Asta îmi place cel mai mult.

Despre Mihnea
-S-a născut pe 15 ianuarie 1994, la București (Zona 1 Mai)
-A practicat câteva luni judo și karate înainte de a ajunge la polo
-A ajuns la polo alături de un prieten, în 2003, la clubul Triumf. Primul antrenor: Aurel „Rică” Ionescu. Din 2006 a lucrat cu Ionuț Cismaru
-Este elev în clasa a XII-a la Colegiul Național Ioan Neculce
-Are 1,90 metri și 85 de kilograme. „Din toamnă intru în sala de forță. Trebuie să mai pun masă musculară”, spune el
-A semnat un contract pe trei ani cu Steaua
-Anul acesta a câștigat titlul național la juniori II (unde a luat tiltul de golgheter și de cel mai tehnic jucător) și s-a clasat pe trei la juniori I (distincție pentru cel mai tehnic jucător).

Publicat: 08 09. 2011, 16:51
Actualizat: 08 09. 2011, 16:53