Liviu Răducanu este noul președinte al Federației Române de Polo
UPDATE: Fostul sportiv Liviu Răducanu a fost ales, vineri, în funcția de președinte al Federației Române de Polo, în cadrul Adunării Generale Extraordinare a forului.
Răducanu, fost antrenor al echipei Dinamo și căpitan al echipei naționale, a primit 19 voturi, în timp ce contracandidatul său, Călin Găvruș, a primit 9.
Mandatul lui Răducanu, de completare ca urmare a decesului precedentului președinte al forului, Anatol Grințescu, este valabil până în 2016.
Anatol Grințescu a încetat din viață în data de 2 iunie, la vârsta de 74 de ani. Grințescu deținea funcția de președinte al forului național de polo din 2008.
Tot vineri, Florin Birta, care a primit 20 de voturi, a fost ales vicepreședinte al FR Polo, în timp ce contracandidatul său, Alexandru Badea, a primit 8 voturi. Cele trei locuri de membru în Biroul federal au fost ocupate de Adrian Alexandrescu (23 de voturi), Ovidiu Pocol (16), Oana Dinulescu (15).
„Am fost sportiv și antrenor, știu să și câștig, știu să și pierd. Faptul că am primit 19 voturi din 28 posibile mă implică și mai mult. Înseamnă că lumea poloului are încredere în mine. Singur nu pot face însă nimic, am nevoie de toată lumea”, a declarat Liviu Răducanu.
Lumea poloului românesc îl va alege vineri, în cadrul unei Adunări Generale Extraordinare, pe urmașul lui Tolea Grințescu în funcția de președinte. Pe listele de vot sunt doi candidați, ambii propuși de structurile afiliate: Liviu Răducanu și Călin Găvruș. La prima vedere, există o diferență de calibru între cele două nume. Ambii au însă argumente, echipe și proiecte cu care încearcă să-i atragă de partea lor pe cei 28 de votanți.
Liviu Răducanu: „Federația, factor de echilibru”
Liviu Răducanu (60 de ani / foto) a fost sportiv de top, antrenor și în ultimul timp manager. A făcut parte din naționala clasată pe locul 4 la JO de la Montreal 1976 și pe 9 la JO de la Moscova 1980. Are aproape 300 de meciuri la națională în perioada 1973-1988 și 16 de titluri de campion național cu Dinamo (11 ca sportiv și 5 ca antrenor). Este membru în Comisia Tehnică a COSR, iar ultimii ani a fost managerul echipei de polo Dinamo. Este considerat copilul de suflet al lui Tolea Grințescu.
„Fiind vorba despre un mandat scurt, 2014-2016, am depus o strategie pentru această perioadă, care trebuie însă corelată cu una pe termen mediu și lung, bazată pe profesionalism, respect și încredere. Am discutat în ultimele zile structurile afiliate, fără să fac promisiuni deșarte. Le-am spus tuturor că voi asigura un cadru corect și curat, bazat pe fair-play. Federația trebuie să fie un factor de echilibru, să vegheze la buna desfășurare a campionatelor, să asigure condiții bune de pregătire sportivilor de lot și să promoveze respectul față de valori. Cunosc foarte bine nevoile și realitățile poloului. Mă preocupă creșterea valorii jucătorilor, începând cu cele mai mici vârste, mă gândesc la reconstrucția naționalei de seniori, care intră în linie dreaptă pentru calificările olimpice. Vreau să înființăm un Consiliu de onoare format din foști mari sportivi și antrenori. Promovarea poloului și atragerea copiilor către sport sunt de asemenea pe lista de priorități. Trebuie să fim atenți la relația cu DigiTV, care ne promovează și este un partener de bază al federației. Sunt multe, dar voi avea alături de mine o echipă care mă va ajuta să duc la îndeplinire aceste proiecte”, a declarat Liviu Răducanu pentru ProSport.
Călin Găvruș: „Evoluție nu revoluție”
Călin Găvruș (46 de ani / foto, primul din stânga, rândul de sus) este la rându-i un produs al secției de polo de la Dinamo. Dublu campion balcanic, component al naționalei de juniori participante la Europenele din 1986 (locul 10), în aceeași generație cu Ionuț Angelescu, Dinel Stemate, Ladislau Balanov. Are în palmares patru titluri de campion național cu Dinamo, unde a fost antrenat o perioadă chiar de Liviu Răducanu. A renunțat la polo în 1998, după ce a jucat un an în Germania, la Braunschweig, și unul la Cluj. După cariera sportivă a lucrat ca polițist, iar de 5 ani este jurist într-o multinațională. De șase ani este președintele Asociației de veterani WPC Masters Rapid și căpitan al echipei cu același nume.
„Am intrat în cursa pentru președinția federației ca parte a unei echipe tinere, care își propune să păstreze ceea ce a fost bun și să schimbe ceea ce este necesar. Noi vorbim de evoluție, nu de revoluție. Vrem să mergem pe o linie modernă, în concordanță cu vremurile în care trăim. Începând de la promovarea poloului în mass-media, rețele de socializare, siteul propriu care trebuie obligatoriu cosmetizat, până la marketing. Numai așa vom crește numărul de practicanți și vom putea atrage parteneri. Renovarea Bazinului Floreasca este un punct important în proiectul nostru, ca și păstrarea relației cu DigiTV. De asemenea, ne propunem dezvoltarea poloului feminin, adoptarea unui sistem organizat de selecție, mărirea corpului de arbitri și implicarea marilor jucători în promovarea poloului. Avem modele în țările vecine, Serbia, Ungaria, pe care le putem implementa și la noi”, a punctat Călin Găvruș.
Încă patru aleși: un vice și trei membri
În afara funcției de președinte vor mai fi ocupate încă patru poziții din structura FR Polo: un post de vicepreședinte și trei de membri ai Biroului federal. Cele patru locuri au rămas vacante în urma demisiei celor care le-au ocupat. Cristian David (vicepreședinte), Dorin Roșca, Alin Giurgiu și Cornel Rusu (membri ai BF) și-au depus mandatul la finele lunii iunie, pentru a forța alegeri generale. „Ar fi normal ca noul președinte să aibă alături echipa dorită, astfel încât să-și poată duce la îndeplinire obiectivele asumate”, a fost explicația lor. Deși intenția a fost bună, măsura s-a dovedit a fi inutilă și s-a întors împotriva lor ca un bumerang. Conform statutului, federația a putut funcționa cu un număr minim de membri ai Biroului federal (rămași încă un funcție), iar pe deasupra acum nu li s-a mai validat candidatura la funcțiile federale. Bazându-se pe articolul 26 (alineatul 5) din statut („Membrii Biroului federal care își încheie mandatul de 4 ani sunt reeligibili”), comisia de validare le-a șters numele de pe listele de vot lui Dorin Roșca și Alin Giurgiu, propuși pentru un nou mandat. Speța a fost supusă spre atenție și Ministerului Tineretului și Sportului, însă forul tutelar și-a declinat competența.
Cosmin Radu, pe lista de membri ai Biroului federal
Foarte interesantă este și lupta pentru funcția de vicepreședinte. Pe liste se află două nume, Florin Birta (Oradea) și Alexandru Badea (Brenntag București), fiecare fiind practic în echipă cu unul dintre candidații de la funcția de președinte: Birta – Răducanu, respectiv Badea – Găvruș. De remarcat și prezența printre cei nominalizați în rândul candidaților la Biroul federal a celui mai valoros jucător al naționalei de polo, centrul Cosmin Radu.
Adunarea Generală Extraodrinară are loc vineri, 12 decembrie (ora 11:00), la etajul 8 al MTS.
Candidați
Președinte: Liviu Răducanu, Călin Găvruș
Vicepreședinte: Florin Birta, Alexandru Badea
Membri: Oana Dinulescu, Alexandru Badea, Cristian Cosma, Ilie Gheorghe, Gelu Lisac, Radu Matache, Adrian Alexandrescu, Ovidiu Pocol, Cosmin Radu, Liviu Garofeanu.