Născut între ani! Interviu cu unul dintre cei mai buni poloiști români!** Cel mai rapid „tricolor” vrea să participe la un concurs de înot
Naționala de polo a României a revenit aseară în țară după un periplu de cinci zile la Istanbul, timp în care a scufundat într-un meci din Liga Mondială selecționata Turciei (16-3), impunându-se totodată și în turneul amical cu echipa țării gazdă (18-8), Olanda (14-6) și Macedonia (10-6). Intrați în teribilul vârtej al pregătirilor pentru CE de la Eindhoven (16-29 ianuarie), tricolorii au primit liber din partea antrenorului Istvan Kovacs doar câteva ore, pentru că azi, la prânz, vor reveni în cantonamentul de la Izvorani. Unul dintre cei mai vechi componeți ai naționalei, Alex Matei (31 de ani, Dinamo) explică pentru ProSport care sunt sacrificiile făcute de poloiștii din națională pentru a-și atinge visul olimpic.
Alex, de Revelion ați avut două zile libere, acum doar câteva ore… continuă tu de aici.
Abia am aterizat de la Istanbul, m-am dus să-mi iau mașina de la Izvorani, iar acum conduc, sunt în drum spre casă. Îmi voi îmbrățișa soția, Anelise, și pe fetiță, Alexia, îl voi suna pe tatăl meu, Adrian, să-i spun „La Mulți Ani!”, voi face un duș, voi scoate din geantă lucrurile pe care le-am folosit și… sper să nu uit nimic pentru că dimineață mă întorc la Izvorani, până joi, când decolăm spre Eindhoven.
Ți s-a mai întâmplat să uiți lucruri în graba asta?
Da, e absolut normal să mi se întâmple asta, așa m-am trezit în deplasări fără ochelarii de înot, fără șampon sau fără halat, dar nu asta e problema! Marea problemă e că fetița mea mă ceartă de ce stau așa puțin pe acasă. Ce să-i răspund? Ce să-i spun, că am o dorință imensă să ajung la Londra? Sau că vreau să terminăm între primele nouă formații la Europeanul din Eindhoven pentru a ajunge la turneul preolimpic? N-am cum, pentru că nu mă va înțelege!
Cam cât ai stat cu ea în cei opt ani de când s-a născut?
Soția mea știe cel mai bine, dar măcar am stat puțin mai mult cu ea de Revelion, când e și ziua mea de naștere. E ciudat, dar și frumos, primesc numai telefoane să mi se spună „La Mulți Ani!” pentru Noul An și foarte puține pentru împlinirea vârstei. E bine, că-mi spune măcar familia. Oricum, m-am obișnuit să serbez Revelionul și pot să spun că parcă ziua mea… nu e niciodată. Dar nu contează, când mă gândesc că mama mea, Marlena, în loc să stea la masa de Revelion, fugea la spital pe 31 decembrie… Poate că mi s-a transmis viteza de atunci…
Școlit de Doina Sava
Tu ești cel mai rapid jucător al naționalei…
Poate și pentru că am practicat înotul până la 12 ani cu doamna Doina Sava, dar nu mă dădeam în vânt după acest sport, singurul regret constând însă în faptul că n-am apucat să particip și eu la o competiție oficială pentru copii. La una dintre ele m-am dus până la bazin, am văzut ce mulți copii sunt și m-am întors acasă. Ulterior, viteza mi-am dezvoltat-o prin multă muncă și ambiție. Un sfat după care mi-am condus cariera sună cam așa: „Cere organismului, dacă are de unde să dea”.
Ți se întâmplă rar să pierzi sprinturile de posesie. Tehnică, șiretlicuri, experiență?
Câte puțin din toate. Știi cum e zicala – „Hoțul neprins e negustor cinstit” – așa e și la noi. În poloul de înaltă performanță, jucătorii care pleacă în sprintul de posesie sunt apropiați ca valoare, ca timpi. Astfel, un rol important îl are startul! Trebuie să-ți dezvolți acest reflex foarte mult și în funcție de cum vei demara vei câștiga sau nu startul de posesie.
Nu te-a tentat niciodată să participi la o cursă oficială de înot?
Să știi că m-am gândit de multe ori, dar n-am prins momentul potrivit. Însă am auzit că în martie va fi la Oradea un Grand Prix și tare aș vrea să particip în proba de 100 m liber. Îmi place să cred că scot 53 de secunde pe 100 m liber.
Îți pare rău că ai ales poloul?
Îmi pare rău că sportul pentru care am optat nu e atât de bine remunerat față de alte discipline și nici publicitatea nu e atât de consistentă. În polo, chiar dacă ești jucător de națională, nu te va recunoaște lumea pe stradă. Pe de altă parte, m-a ajutat să trăiesc frumos și să am multe satisfacții.
CUM AR ATRAGE COPIII LA POLO
„I-aș duce la un meci de polo, la un derby, și i-aș lăsa să urmărească partidele în liniște. Apoi, la final, i-aș arunca pe toți în apă și le-aș arunca o minge să văd dacă le stârnește interesul”
CUM E SELECȚIONERUL ISTVAN KOVACS
„E un antrenor care a adus disciplina, un tip valoros și corect”
„Eu cred că putem pătrunde între primele nouă echipe la Euro pentru a ne califica la turneul preolimpic”