POVESTE DE VIAȚĂ‚ | De la un reality-show despre supraviețuire, la sărituri cu schiurile. Iulian Pîtea s-a întors la prima dragoste și și-a propus să ajungă la a doua ediție a JO: „În timpul filmărilor am slăbit 10 kg!”

  • Iulian Pîtea (19 ani), component al lotului olimpic de sărituri cu schiurile, a fost protagonistul unei emisiuni de tip reality-show care l-a pus la grea încercare și care l-a ajutat într-un final să-și găsească din nou motivația pentru sport.
  • Sportivul din Râșnov a participat la începutul acestui an la două etape de Cupă Continentală în Polonia, apoi s-a pregătit în Austria și Slovenia
  • În perioada 27-29 ianuarie, la Râșnov, se vor desfășura două etape de Cupă Mondială la feminin. România va conta în acest concurs pe Dana Haralambie, locul 31 în clasamentul general în Cupa Mondială.

La numai 16 ani, Iulian Pîtea devenea în 2014, la Soci, unul dintre cei mai tineri sportivi care au reprezentat România de-a lungul timpului la Jocurile Olimpice de iarnă. De atunci a trecut mai bine de jumătate din ciclul olimpic pentru Pyeongchang 2018 (Coreea de Sud), iar cel supranumit „Harry Potter” la un moment dat a trecut printr-o perioadă tumultoasă. Ba chiar a fost tentat să renunțe la activitatea sportivă pentru că „am avut o depresie”. „Mă tot îngrășam, iar pentru sportul care îl practic nu era deloc bine. La sărituri trebuie să ai o anumită greutate”, ne-a mărturisit săritorul.

Sportul l-a ajutat foarte mult în reality-show

În vara trecută, Iulia Pîtea chiar s-a oprit din activitatea de înaltă performanță. El a fost tentat să încerce ceva nou, astfel că a devenit  unul din actorii principali într-un reality-show extrem de popular la nivel internațional – Supraviețuitorul – format adus de PRO TV și în România. Sportivul s-a numărat printre cei 18 concurenți selecționați, fiecare cu profil diferit, iar timp de 44 de zile, în Filipine, a fost testat la maxim din punct de vedere fizic și psihic, a făcut foamea și s-a luptat cu condițiile vitrege impuse de natură. Bine pregătit timp de câțiva ani pentru a ajunge la Jocurile Olimpice de iarnă, Iulia Pîtea a trecut cu bine de mai toate încercările și s-a calificat în marea finală a emisiunii. Chiar dacă nu a fost „unicul supraviețuitor”, componentul lotului olimpic de sărituri cu schiurile a plecat acasă cu un premiu în valoare de 10.000 de euro.

„Experiența mi-a deschis ochii și m-a dezvoltat pe mine ca individ”

„Mulți oameni poate m-au desconsiderat din cauza vârstei, dar am arătat că sunt capabil de multe lucruri și cred că m-am descurat foarte bine. Antrenamentele nu au fost chiar atât de dure, ci a fost mai mult o luptă psihologică, un joc social de supraviețuire”, ne-a relatat Iulia Pîtea. Sportivul susține că prezența în acest reality-show l-a ajutat foarte mult, în primul rând să se maturizeze. „Sunt foarte fericit că am avut această experiență unică în viață pentru că mi-a deschis ochii și m-a dezvoltat pe mine ca individ. Am avut posibilitatea să acumulez un bagaj îngrozitor de mare de experiențe pe care sunt sigur că nu le puteam avea fără cei implicați în acest experiment. În urma tuturor întâmplărilor am învățat că fiecare dintre noi trebuie să fim încrezători și să luptăm într-un mod frumos pe o linie dreaptă fără curbe spre îndeplinirea obiectivelor stabilite”, a susținut Iulian Pîtea.

  • „În perioada în care am participat la acest reality-show am slăbit cam 9-10 kilograme, dar apoi m-am îngrășat 18 kilograme”, Iulian Pîtea, sărituri cu schiurile
  • „Una din ideile pe care le-am avut atunci când m-am decis să particip în reality-show a fost și promovarea sportului, destul de puțin cunoscut în România”, Iulian Pîtea, sărituri cu schiurile

Singurul „supraviețuitor” la masculin și din prima generația „Move&Jump”

Colectivul tehnic și Federația Română de Schi și Biatlon își pun baza în Iulian Pîtea, în tentativa lui de a ajunge din nou la Jocurile Olimpice. Mai ales că lotul olimpic a suferit destule „lovituri” în ultima vreme. Colegul de generație Eduard Torok a abandonat activitatea sportivă, preferând să plece la studiu la o facultate în Anglia, în timp ce Sorin Mitrofan a suferit o accidentare mai serioasă. „Iulian a revenit sută la sută, motivat să facă treabă. Mai avem lucruri de pus la punct din punct de vedere fizic, înainte de a participa la Mondialele de juniori, ultima ediție la care are dreptul, iar apoi la Mondialele de seniori de la Lahti”, ne-a declarat Florin Spulber, antrenorul lotului de sărituri cu schiurile. De remarcat, Pîtea a rămas singurul „supraviețuitor” din prima generație a proiectului „Move & Jump” la masculin. La fete continuă și acum Daniela Haralambie, o sportivă de Top 30 în Cupa Mondială, poate una din cele mai mari speranțe ale României pentru Jocurile Olimpice din 2018.

A crescut odată cu trambulinele de la Râșnov

Originar din Râșnov, Iulian Pîtea a început să practice să schiurile în 2008, an în care s-au făcut și primele săpături la ridicarea complexului de trambuline din localitate, de pe Valea Cărbunării. El a fost practic primul sportiv din „fabrica” de sărituri cu schiurile de la Râșnov care a ajuns la Jocurile Olimpice. Mai exact, cu 4 ani mai devreme decât era planificat, dacă ținem cont de faptul că proiectul „Move & Jump”, pus pe picioare de austrieci, a fost demarat de la zero, cu niște copii de 9-10 ani și avea ca finalitate anul 2018.

  • La JO Soci 2014, Iulian Pîtea a fost primul român care a participat în proba de sărituri cu schiurile după o pauză de 22 de ani
  • 46 a fost locul ocupat de Iulian Pîtea la prima participare într-o etapă de Cupă Mondială, la Sapporo în 2014
  • „Nu consider săriturile un sport riscant. Pleci de la trambulină de 5 metri și ajungi la una de 220 de metri, capeți în timp foarte multă experiență. Ajungi să nu mai consideri că este un sport periculos în care pot apărea și accidente„, Iulian Pîtea, sărituri cu schiurile

Obiectivele săritorilor pentru sezonul 2016-2017

Pe lângă readucerea lui Iulian Pîtea la un nivel optim de concurs și consolidarea poziției Danei Haralambie la nivel de Cupă Mondială, FRSB și-a stabilit printre obiectivele principale la sărituri, sezonul 2016-2017, și Festivalul Olimpic al Tineretului European, care va avea loc în februarie, la Erzurum. Numele de viitor ale acestei discipline sunt Fedorean, Farkas, Spulber jr., Cacină, Păcurar, sportivi care au rezultate cel puțin la același nivel pe care le-au înregistrat Pîtea și Torok la vârsta lor. FRSB și-a propus să obțină la FOTE chiar și o medalie.

Dar un prim obiectiv major este organizarea cu succes a etapei de Cupă Mondială de la Râșnov, programată la sfârșitul săptămânii viitoare. Dana Haralambie va fi la start.

Publicat: 20 01. 2017, 15:37
Actualizat: 20 01. 2017, 15:50