În luna februarie s-au împlinit trei ani de când lotul României de pescuit sportiv a câștigat medalia de bronz la Campionatul Mondial din Africa de Sud. ProSport a stat de vorbă cu doi dintre componenții lotului: Emil Paraschiv și Andu Gagiu.
De altfel, Emil Paraschiv și Andu Gagiu au câștigat locul 1 per sector la Mondialul din Africa, însă per total lotul României s-a clasat pe locul 3 cu o tonă și 7 kilograme pescuite. Campioană Mondială a devenit chiar țara gazdă, care a scos din baltă o tonă și 759 de kilograme de pește. Pe poziția secundă s-a aflat Franța, cu o tonă și 100 de kilograme.
„Eu cu Emil am condus de la începutul concursului și până la final. Am fost pe locul 1 pe sectorul nostru. Per total am terminat pe locul 3 cu întreaga echipă a României, dar per sector am luat locul 1. Eu cu Emil am fost singurii care am luat locul 1 pe sectorul nostru. Am luat medalie separată și la individual datorită cantității pescuite. Am ieșit și campioni mondiali individuali, dar la general România a luat medalia de bronz” – Andu Gagiu
În prezent, Emil Paraschiv tocmai a devenit campion național și și-a câștigat dreptul de a participa la Campionatul Mondial organizat anul acesta în Ucraina. Totuși, acest lucru s-ar putea să nu se întâmple.
Din cauza problemelor cu pandemia de COVID-19, Campionatul Mondial de pescuit sportiv nu s-a mai disputat din 2019 și până-n prezent. Sunt șanse foarte mari să nu aibă loc nici anul acesta. În 2022 organizarea aparține Ucrainei, dar, cel mai probabil, competiția va fi amânată pentru anul viitor din cauza problemelor pe care vecinii noștri îi au cu Rusia. Interesant este că în 2023 chiar Rusia va fi țara gazdă a Campionatului Mondial de pescuit sportiv.
Căpitan: Alex Alexandrescu Căpitan secund: Theodor Balea Manager: Dan Constantin Reprezentant A.G.V.P.S București: Oliviu Orhei Reprezentant A.J.V.P.S Călărași: Liviu Coman
Echipa 1: Andu Gagiu – Emilian Paraschiv
Echipa 2: Nelu Căpitanu – Mirea Florin
Echipa 3: Ștefan Babița – Antonius Roman
Rezervă: Marian Florea
Chiar Emil Paraschiv e cel care i-a pus undița în mână lui Andu Gagiu în competițiile oficiale în urmă cu șase ani. De atunci, Andu a câștigat un titlu național și a bifat două prezențe la Mondiale (unul în Serbia și celălalt în Africa de Sud, unde a câștigat bronzul).
„Andu a vrut să se apuce de pescuit competițional în urmă cu șase ani și a vorbit cu mine. Mi-a zis că vrea să meargă la competiții și să-i arăt diferite chestii. Am mers împreună la competiții și i-am zis să o luăm ușor, prima dată cu o baltă mai mică. Am văzut că el chiar își dorea și îi plăcea pescuitul. A fost în concurs cu mine, cu grupul nostru care ne știm de ani de zile.
După un an, un coleg n-a mai putut merge cu noi la Campionatul Național și atunci era loc și pentru Andu. Noi deja știam că poate, că duce bine și l-am luat cu noi”, a declarat Emil Paraschiv pentru ProSport.
Până a ajunge să aducă medalia de bronz în România, Andu Gagiu a trecut prin momente extrem de delicate. I-a decedat bunica, femeia care l-a crescut și pe care o considera mamă, motiv pentru care n-a mai vrut să audă de Campionatul Mondial din Africa de Sud. Imediat după a găsit un plic cu bani pe care era scris un mesaj de bunica sa: „Bani Africa Andu”. Acesta a fost momentul care l-a ambiționat și mai tare și a decis să revină în circuit.
„Înaintea Campionatului Mondial am avut o problemă de familie. Mi-a decedat bunica, femeia care m-a crescut și care a fost ca mama mea. Atunci le-am zis băieților că s-ar putea să nu particip la Campionatul Mondial. Au fost alături de mine și mi-au spus că dacă eu nu merg, nu merg nici ei. Adică România urma să nu participe la Campionatul Mondial. Le-am zis că nu există așa ceva, eu mă retrag doar pentru o perioadă, dar ei să meargă mai departe. Am revenit după vreo două săptămâni, le-am cerut să mă reintroducă în grupul de WhatsApp și i-am întrebat la ce nivel sunt cu deplasarea. Voiam să-i susțin să meargă ei acolo, că eu luasem deja decizia să nu fac deplasarea.
Mi-au spus că sunt la același nivel la care i-am lăsat, că ei nu se duc nicăieri fără mine. Nu-mi venea să cred. În acel moment, mama mea naturală a găsit în casa unde am crescut un plic cu bani, aproximativ 4.000 de lei, pe care scria „bani Africa Andu”. Erau lăsați de bunica pentru deplasarea mea în Africa. Mă ia așa o stare acum când povestesc… Pe 27 decembrie 2018 s-a îmbolnăvit și trei zile mai târziu a decedat. A fost totul foarte rapid. Eu pe 31, de ziua mea de Sf. Vasile, eram la cimitir. Acel plic m-a făcut să-mi schimb decizia. Dacă nu scria pe acel plic că e pentru Africa nu-mi mai schimbam decizia.
Pe 15 februarie am ajuns acasă din Africa de Sud. În aceeași zi m-am dus cu medalia la cimitir la mama (n.r. bunica), i-am pus-o pe cruce, i-am făcut poză și acolo am stat până noaptea. Eu doi ani nu prea am fost om. Singurul moment care m-a făcut să depășesc situația asta a fost Campionatul Mondial. Tot ce însemn eu am datorită lor (n.r. bunicilor). Nu puteam trece peste acel moment. La priveghiul din noaptea de Revelion au fost 330 de persoane”, a declarat Andu Gagiu.
Andu Gagiu a vorbit și despre costurile unui astfel de turneu: „Au fost ceva probleme atunci cu banii pentru deplasare. Sunt greu de găsit sponsori în domeniul pescuitului. Când am decis, totuși, să merg le-am zis băieților să-mi spună din nou la ce nivel sunt cu deplasarea. Erau nicăieri. Le-am transmis că voi duce toată treaba până la sfârșit, dar cu ajutorul lor. Atunci am avut un calcul pentru biletul de avion, bani care au provenit de la fiecare în parte.
Costurile au fost undeva la aproximativ 30.000 de euro sau chiar un pic mai mult. Biletele de avion au fost 500 de euro de persoană, bani proveniți din buzunarul nostru. Noi am avut plătită doar taxa de participare de 800 de euro, restul din buzunarul nostru și de la sponsori. Dudi Baiț, Marian, Vasile Baboieru, nașu cu Piața Vitan, aceștia au fost sponsorii noștri. Am avut și niște produse primite de la sponsori. Premiul de acolo a fost reprezentat de o cupă, nu s-a dat niciun ban”.
Nu au fost de ajuns costurile ridicate pentru deplasare că echipa României a întâmpinat și alte probleme în Africa de Sud. Persoana cu care au vorbit pentru a ridica nada direct de la fața locului nu s-a ținut de cuvânt și membrii lotului au trebuit să pescuiască cu ce au găsit prin satul respectiv unde s-a ținut concursul.
„Noi am plecat de aici cu o parte din nadă cu ajutorul lui Lufthansa, care a fost sponsorul nostru oficial. Am avut tot pachetul sportiv, lansete, mulinete și ceva nadă care au fost suportate de Lufthansa. Ei au asigurat transportul, pentru că au existat multe țări care n-au reușit să ajungă în Africa de Sud cu propriile ustensile pentru că n-au trecut de vamă.
Am fost nevoiți să găsim pe cineva în Africa pentru a suplimenta nada, pentru că n-am putut pleca de aici cu foarte multă nadă. Gala de deschidere de la Johannesburg a fost excepțională. În noaptea în care am ajuns acolo, trebuia să meargă Emil la tragere, iar noi să mergem să luăm nada de la un african. Plătisem deja în avans către acesta 2000 și ceva de euro. Doar că am avut mari probleme. Eu discutasem cu africanul pe cameră, vorbeam cu el pe video, îmi arăta marfa. Nu ne-a prostit chiar de tot. Problema pe care a avut-o cu noi a mai avut-o cu încă vreo 10 țări. El a făcut atunci zeci de mii de euro. Comenzile l-au dat peste cap, nu a putut aduce atâta marfă cât avea cererea.
Am ajuns la african și i-am cerut nada pentru a ne pregăti de concurs. Dar africanul mi-a zis că avem o problemă, că multe echipe n-au venit cu nadă și a trebuit să suplimenteze marfa și că a trebuit să dea și din marfa noastră. Că o să ne dea produsele în noaptea aia. I-am zis că e anormal acest lucru, pentru că noi în dimineața următoare începeam competiția. I-am zis să ne spună de unde să luăm marfa că ne duceam să o ridicăm noi, mă gândeam că e în același sat. Și ce-mi zice africanul: „e aici aproape, la 600 de kilometri”. Adică 1200 kilometri dus-întors. Atunci am înnebunit! L-am întrebat cu ce aduce nada, cu elicopterul? El o ținea pe a lui că se întoarce în 2-3 ore. Abera, vorbea aiurea. În fine, ne-a dat ce avea pe acolo, ne-a spus să ne alegem ce vrem de acolo. Acolo, Emil ne-a spus ce să luăm exact. A venit a doua zi și ne-a mai adus câte ceva, apoi după încă o zi ne-a mai adus încă ceva. Am avut boilies de la Dudi Baiț”, a mai spus Andu Gagiu.
„Noi ne-am făcut treaba în Africa de Sud cu mălai și nadă găsite prin sat pe acolo. Au fost condiții dificile. Ziua erau 40 de grade, seara 12-13 grade Celsius. Trebuia să intri în apă câțiva metri să scoți peștele. Interesant e că peștele era foarte mic, deși era bătrân. Nu se dezvoltă. De fapt, capul se dezvoltă, dar corpul îi rămâne mic. Unde te uitai pe baltă sărea peștele. Era pește peste tot. Noi am căzut fix în standul din mijloc. Adică am fost poziționați foarte rău, dar am reușit rezultate foarte bune. Am fost pe B7” – Emil Paraschiv
La Campionatul Mondial de pescuit din Africa de Sud trebuia să se cânte imnul pentru toate cele trei echipe aflate pe podium. Totuși, naționala noastră nu a avut parte de un astfel de moment decât după foarte multe clarificări. Africanii n-au fost pregătiți cu imnul României și a fost nevoie de intervenția lui Andu Gagiu pentru ca acest lucru să se întâmple într-un final.
„Ni s-a cântat imnul foarte greu. A fost și acolo o problemă. Am ajuns la festivitatea de premiere și urma să urcăm pe podium pentru bronzul câștigat de întreaga echipă a României. Au început cu locul 3, adică noi. Ne-au chemat pe podium, eram fericiți. Să iei bronzul mondial în Africa de Sud ca român e ceva fantastic. Au venit și francezii pe locul 2, iar poziția 1 a fost ocupată de Africa de Sud, bineînțeles. S-au jucat cu noi africanii. Bine, dacă veneam cu toată nada din România învingeam și Franța. Africanii au avut plusul că au cunoscut foarte bine balta, au avut alte mincioguri. Au avut mai multe avantaje.
A trebuit să se cânte imnul pentru locul 3, adică pentru noi. Problema e că africanii nu-l aveau pregătit. În fine, s-a cântat imnul pentru locul 2, apoi pentru locul 1. Aplauze, felicitări și gata. Toată lumea voia să se ducă la locurile lor. Atunci, le-am zis să cânte și imnul nostru. Ei ne-au spus că trebuia să avem noi imnul pe stick. Le-am transmis să caute de urgență pe internet imnul României și să ne pună imnul. Băieții îmi ziceau să nu mai fac scandal. Cum să nu fac scandal? Câștigăm o asemenea medalie și nu se pune imnul. Francezii au plecat de pe podium, de la africanii au mai rămas 2-3 pe podium de rușinea noastră. Noi ca proștii am rămas pe locul 3 să ne cânte și nouă imnul. S-a cântat până la urmă, dar așa după cum era internetul acolo, că nu prea era cine știe ce. Nu avem nicio înregistrare cu imnul României, nimic. Rezultatul conta pentru noi, dar eu m-am ofticat tare de tot”, a adăugat Andu Gagiu.
„Noaptea se auzeau hienele pe acolo prin zonă, nu aveai cum să ațipești. Norocul nostru a fost că zona era îngrădită. Am înțeles că la antrenamentul din urmă cu două săptămâni a fost un incident cu un tigru care intrase acolo. Aveam vânători în 5-6 standuri care supravegheau. De exemplu, în cortul englezilor a intrat un șarpe. Eu din cauza soarelui am avut arsuri puternice la gambe. Intram și ieșeam mereu din apă și acesta a fost motivul. Apoi am avut arsuri și pe mâini” – Andu Gagiu
Andu Gagiu susține că anul acesta nu va participa la Campionatul Național de pescuit pentru a se dedica unei noi pasiuni care are legătură tot cu pescuitul. Acesta a creat un podcast pe YouTube unde vorbește despre pescuit și despre cum să pescuiești. Și numele este unul interesant: Cârligu’ lui Gagiu.
„Anul acesta nu mai concurez. Vreau să reprezint Campionatul Național prin emisiunea Cârligu’ lui Gagiu pe care o realizez pe contul de YouTube cu același nume”, a mai spus Andu Gagiu.
„Aveam întreruperi pe la ora 6 seara, intervenea câte un ciclon, furtună. Erau descărcări electrice, se închidea concursul, veneau organizatorii ne luau și ne adăposteam în mașini. Când trecea furtuna ne întorceam la stand, unde totul era distrus de furtună. Trebuia pus totul la loc. Cea mai mare pauză am avut-o de două ore și jumătate în una din cele trei zile de concurs” – Andu Gagiu
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER