Povestea olandezei blonde care a împins de la spate canotajul și barca de 8+1 a Universității din Indiana. Și care și-a cumpărat ultimul său bilet la zborul MH17

Karlijn Keijzer, o tânără canotoare de 25 de ani, născută în Olanda, care, în 2004, la 15 ani, a început aventura sa pe apă într-o barcă, s-a aflat pe 17 iulie în cursa MH17 a companiei Malaysia Airlines plecată din Amsterdam spre Kuala Lumpur și doborâtă de separatiștii proruși în estul Ucrainei. Keijzer a concurat pentru Olanda, dar a scris istorie pentru sportul universitar din Statele Unite, Indiana, în țara cu cei mai mulți eroi.

 Tânăra își pregătea doctoratul în Statele Unite, la Universitatea din Indiana. Proiectul său viza un tratament pentru pacienții bolnavi de cancer, dar și pentru cei diagnosticați cu Alzheimer. „Keijzer lucra în laborator, pregătind simulări pentru un nou medicament, bryostatin, un medicament anticancer cu potențial de a trata și maladia Alzheimer„, a afirmat Mu-Hyun Baik, coordonatorul de doctorat al lui Keijzer. „Karllijn era deșteaptă, foarte talentată, un cercetător sârguincios și un prieten bun al tutror celor care lucrau în grupul ei„, a caracterizat-o profesorul îndrumător pentru nytimes.com.

Sufletul secției de canotaj din Arizoina

.În 2006 și 2007, Karlijn, tânăra cu plete blonde, cârlionțate și zâmbet larg lua startul la Campionatele Mondiale de canotaj rezervate juniorilor, de la Beijing, în barca de 8+1 al Olandei. Echipajul mergea până în finală, acolo unde termina pe locul cinci.

Apoi, olandeza a plecat în Statele Unite, la studii. Terminase facultatea pasionată de chimie, dar și de canotaj.

Și pentru că America este țara care le promite tuturor că își pot îndeplini visul, o țară cu tradiție puternică a sportului universitar, Karlijn le-a făcut pe amândouă. Steve Peterson, antrenorul responsabil de programul de canotaj, cu o experiență de peste 30 de ani, a povestit cum a impulsionat olandeza întreaga unitate de învățământ, împlinindu-și nu doar visul ei, ci și pe al altora. „A venit la noi pentru studii post-universitare și își dorea atât de mult să practice canotajul„, a dezvăluit Peterson, pentru nytimes.com.  „Acel moment a coincis cu momentul în care noi, ca Universitate, am început să contăm în canotaj. Rolul ei a fost uriaș„. Printre lacrimi, același antrenor , citat de time.com, a povestit că, olandeză fiind, Keijzer ar fi avut voie să concureze un singur sezon, pe perioada studiilor sale în chimie. Keijzer era cârmaciul bărcii, dicta ritmul și totdată cea mai bună sportivă a Universității. Profesorul afirmă că olandeza a renunțat la cariera de canotoare profesionistă pentru a-și continua doctoratul și a se alătura programului. Cu Karllijn, echipa Universității a câștigat campionatul Universitar pentru prima dată în istorie.  

Făcându-le pe amândouă în paralel, canotaj și doctorat în chimie, Karlijn adormea pur și simplu nopțile în scaunul său din laborator, dar la 5:30 se prezenta de fiecare dată la antrenament. Colegele au mărturisit că au sperat ore întregi că olandeza era în laboratorul ei, absorbită în muncă, și atunci când s-a anunțat accidentul au bombardat-o cu telefoane. „De atâtea ori, Karllijn nu răspundea la telefon, uita de prieteni, de tot, pentru munca ei. Dispărea pur și simplu cu orele. Am trăit cu speranța că așa se întâmpla și acum„, a povestit colega de cameră a canotoarei aflată în zborul MH17, alături de iubitul ei.

Era o optimistă, zâmbea mereu și încuraja pe toată lumea„, a conchis antrenorul Peterson. Așa și-o vor aminti colegii, prietenii și profesorii americani pe care olandeza blondă i-a cucerit și i-a inspirat să susțină canotajul și barca de 8+1, cea atât de dragă românilor pentru nenumăratele succese ale Elisabetei Lipă.

Niciunul dintre pasagerii zborului MH17 nu a supraviețuit.  

Publicat: 21 07. 2014, 23:09
Actualizat: 21 07. 2014, 23:10