Povestea unui român care a terminat Maratonul din Berlin: „Am ajuns acolo în urma unei loterii! A fost ceva senzațional”. Ce program de pregătire a parcurs înainte de cursă

Anul acesta a avut loc ediția cu numărul 44 a Maratonului BMW de la Berlin. 43.000 de oameni au luat startul în cursa din capitala Germaniei, printre care și 88 de români. Numai 39.101 au trecut linia de finiș. 18 români au abandonat pe parcurs. Distanța cursei este cea clasică de 42.195 de kilometri. ProSport a stat de vorbă cu Florin Crăciunescu, unul dintre românii care au trecut linia de finiș la Berlin.

Cursa a fost câștigată de alegătorul din Kenya, Eliud Kipchoge, cu timpul de 2:03:32 (ore/minute/secunde). Podiumul a fost completat de Guye Adola (2:03:46) și Mosinet Geremew (2:06:12), ambii din Ethiopia. VIDEO Momentul în care Kipchoge trece linia de sosire și ceremonia de premiere:

„A fost ceva senzațional, ceva unic. Publicul te poartă pe brațe pe toată durata întrecerii. Îmi auzeam numele strigat de pe margine: Florin, Florian, Floran,. Fiecare cum putea să pronunțe. Aveam numele scris pe piept. Toată lumea te încurajează. Pentru cei de acolo e o adevărată sărbătoare. Mai vedeam oameni ieșiti pe balcon, care cântau la diferite instrumente.

M-am pregătit cu 18 săptămâni înainte de maraton. Am găsit un program pe internet. Trebuia să parcurg 1.400 de kilometri până la cursă. N-am reușit să termin programul, am alergat aproape 1.000 de kilometri. În trecut am mai participat la diverse curse și semimaratoane, acest lucru m-a ajutat. A fost primul meu maraton. Contează foarte mult pregătirea mentală, pe lângă cea fizică. Cererea este foarte mare pentru astfel de întreceri. Peste 100.000 de oameni au aplicat. Departajarea s-a făcut printr-o loterie. La start s-a plecat în trei valuri. Nu aveai loc să depășești!


Primul val care a plecat în cadrul Maratonului de la Berlin. Foto: Twitter

Eu m-am decis să mă înscriu într-o seară. După loterie, am fost contactat de organizatori. Am achitat o taxă de participare de 108 euro. Mai puteai da încă 10 euro ca să primești o medalie personalizată la linia de sosire. E destul de costisitor, dar e ceva unic. Când termini o cursă oarecare nu ai cine știe ce satisfacție. De această dată chiar am simțit că am realizat ceva.


Florin Crăciunescu, la kilometrul 37. Foto ProSport

Am avut un ritm cardiac de 167-170. Pe la kilometrul 35 am simțit niște crampe și am încetinit. Am terminat după 3 ore și 22 de minute. Zilele următoare am mai avut febră musculară, dar acum sunt bine. Cel mai mult m-a impresionat organizarea maratonului. Fiecare își știa rolul. Totul a mers fără greșeală”, a povestit Florin Crăciunescu pentru ProSport.

Cursa de la Berlin face parte din lista celor mai importante șase maratoane de pe glob, alături de Tokyo, Londra, New York, Chicago și Boston. „La Londra sunt în jur de 30.000 de locuri disponibile. Peste 400.000 de oameni s-au înscris la următoarea ediție!”, a mai spus Florin Crăciunescu.


Florin Crăciunescu, la finalul maratonului. Foto ProSport

Maratonul din acest an a oferit câteva momente unice. După kilometrul 34, debutantul Adola mergea cap la cap cu Kipchoge. Kenyanul care avea să câștige cursa, i-a arătat adversarului său traseul pe care să-l mențină.

O alergătoare a sărutat un privitor aflat pe margine!


„Kiss me hard before you go”, ar spune Lana Del Rey. Foto ProSport

Un concurent a parcurs cei 42 de kilometri costumat într-o doză de bere!


În ciuda costumului, alergătorul a reușit să termine cursa. Foto ProSport

Publicat: 06 10. 2017, 14:21
Actualizat: 06 10. 2017, 14:22