Bogdan Caba a împlinit chiar astăzi, 16 aprilie, vârsta de 41 de ani și a acordat un interviu pentru ProSport în care a vorbit despre lumea pescuitului sportiv din România, dar și despre lacurile pe care le deține în județul Dâmbovița.
În anul 2017 a decis să îmbine utilul cu plăcutul și a concesionat trei lacuri din comuna Lazuri, județul Dâmbovița, pe care le-a transformat în două lacuri cu suprafețe de pescuit uriașe. A construit pe malul lacurilor 18 căsuțe destinate pescarilor sportivi, iar investiția a costat peste 500.000 de euro.
New Lake Lazuri 1&5 este numele dat afacerii sale din județul Dâmbovița, iar în interviul acordat ProSport a explicat de ce a ales acest nume, dar și ce personalități uriașe din lumea fotbalului au pescuit pe lacurile sale.
– Bogdan, cum ai ajuns să fii proprietar de lac? – De la bunicul meu a venit pasiunea asta, cu el am mers prima oară la pescuit. El mi-a pus primul băț de bambus în mână. Cel mai mare crap prins atunci a fost de 8 kilograme. Pescarii în general se laudă, dar atunci mi-a venit adrenalina și pofta de pește. Voiam să prind din ce în ce mai mare. Apoi, în anul 2005 am concesionat un lac foarte mare de aproximativ 80 de hectare, aveam 25 de ani, veneam de afară de la muncă. Pasiunea a existat și până să plec la muncă în Spania. Am concesionat această baltă până în anul 2015, apoi am pierdut un lac la licitație la Apele Române. Până la urmă am ajuns la Lazuri, în Dâmbovița, în 2017, unde din trei lacuri am făcut două. Unul de 10 hectare 200 și celălalt de 6 hectare.
– De ce se numește New Lake Lazuri? Mi se pare că nu e nu nume chiar specific zonei. – Inițial lacurile s-au numit Lazuri 1 și Lazuri 5. Între timp le-am modificat și din trei lacuri am făcut două. De aceea și ideea de New Lake.
– Am văzut că ai avut și o problemă cu un incendiu la tine pe lac în urmă cu doi ani. – Da, chiar în timpul pandemiei. Eu stăteam acolo de o săptămână. M-am autoizolat acolo timp de o lună și o săptămână. Am toate condițiile acolo. Am căsuțe cu televizoare, cu toaletă. În 2020 un consătean din zonă s-a gândit că vrea să facă curat în stuf și i-a dat foc. Nu ai cum să stăpânești un asemenea incendiu. Câteva căsuțe mi-au fost avariate. Încă ne judecăm.
– Cum e populat lacul? – Am undeva la 3 tone de crap pe hectar. Pleacă de la 7-8 kilograme. Cel mai mare are 31 de kilograme. Am un pește de peste 30 de kilograme, 31 de crapi peste 20 de kilograme.
– Miza bălții să înțeleg că e crapul de 31 de kilograme? – Da, el este miza pentru că ofer și un bonus pentru cel care-l prinde prima dată. Ofer 300 de euro cash, un tricou inscripționat cu New Lake Lazuri 5, o șapcă, o cană termică. Iar pescarii care vor veni anul acesta și vor prinde cei mai mulți crapi de peste 20 de kilograme va fi premiat de mine la finalul anului cu 500 de euro.
– Câte concursuri ai în plan să organizezi anul acesta pe lacurile tale? – Avem un lac de feeder și unul de crap. Pe New Lake Lazuri 5 am pregătit 10 concursuri. Alți prieteni mai organizează încă 5 concursuri, deci 15 în total.
– Ce condiții ai pe cele două lacuri? – Pe New Lake Lazuri 5 avem 18 standuri, 18 căsuțe, 18 pontoane. Fiecare sunt iluminate. Există camere de luat vederi pe fiecare stand. Există televizor în fiecare căsuță. Avem wi-fi, grătar, saltea. Am redus bagajeria pescarului.
– Taxa cât este? – Taxa pe 24 de ore este 200 de lei. Include partida de pescuit, căsuța cu toate facilitățile. Pe 48 de ore taxa este 350 de lei, pe 72 de ore taxa este 500 de lei.
– Ce vedete au venit la pește pe lacurile tale? – Au tot fost de-a lungul timpului. Uite, un exemplu este fotbalistul Cristian Cherchez de la Chindia Târgoviște, el vine pe New Lake Lazuri 1. Acolo îi place cel mai mult, asta și pentru că nu prea are timp. Pe celălalt lac pe care l-am avut a venit și Didi Prodan – Dumnezeu să-L ierte! Au mai venit Prunea, Lupescu. S-a lăsat cu grătare frumoase. A mai fost și domnul Adrian Daminescu. Acum vrea să vină Florin Călinescu.
– Ce obiective ai cu aceste lacuri? – Nu am rămas la același nivel, am progresat de la an la an. De când sunt pe New Lake Lazuri 5 am tot adus îmbunătățiri. Am avut record național de cantitatea peștelui, avem cel mai mare pește caras din România, are 5,3 kilograme. E un record. Un caras de 5 kg e echivalentul unui crap de 30+.
– Captura ta cea mai mare ca pescar care a fost? – 58 de kilograme. Soția (n.r. râde)! Nu contează foarte mult peștele cel mai mare, contează să câștigi un concurs, să prinzi cantitatea de pește. E adevărat că maxima e să prinzi cel mai mare pește. Peștele cel mai mare prins de mine a fost de 23,65 kg. S-a întâmplat pe New Lake Lazuri 5.
– Pescarii sunt cunoscuți ca niște fini mincinoși atunci când sunt întrebați de capturile reușite. Tu de câte ori ai mințit când a venit vorba despre acest subiect? – Niciodată! N-am de ce să min. Nu mai e valabilă treaba asta cu pescarul mincinos. Nu am obiceiul să mint. Minți azi, dar se află mâine.
– Îți place să mănânci pește? – Da, îmi place să mănânc crap prăjit, doradă și caras.
– Soția ta este pasionată de acest sport? – E pasionată de când mă cunoaște pe mine. S-a lăsat greu convinsă să meargă la pescuit. I-am luat pat confortabil să poată dormi pe lac.
– Cum suportă familia să pleci de acasă cu zilele la concursuri? – Greu! Foarte greu! Există negocieri. Recunosc că este greu, dar acesta este jobul meu.
– Lacurile tale sunt printre preferatele pescarilor? – Se fac tot felul de topuri printre pescari, iar în ultimii 3 ani am ieșit pe primul loc în preferințele pescarilor. Sus ajungi repede, dar dacă nu te menții acolo vei coborî repede.
– Pescarii de obicei recunosc un pește dacă-l prind de două ori. Cum poți recunoaște un pește? – Au semne distinctive. Unul e mai burtos și mai îndesat, altul este mai lung, altul are solzii mai deși, altul are o dungă pe jumătatea burții.
– Le-ai pus nume peștilor din lacul tău? – Aproximativ 50% dintre ei da. Ăla de 31 de kilograme se numește Brașoveanca. Îl mai am pe peștele Costescu, adică a fost prins de finul meu. Peștele prins de mine și de soția mea se numește Gurmandul. Îl știm după coada tăiată.
– Ai avut de-a face cu braconieri? – În lacul avut înaintea celui de la Lazuri am avut probleme. Acesta a fost și unul dintre motivele pentru care am vrut să plec de acolo. Mi-am pierdut tinerețea pe acel lac, era foarte greu de păzit. Chiar dacă mergeam seară de seară acolo, după ce ieșeam noi apăreau braconierii. Pe New Lake nu există braconaj pentru că e foarte bine monitorizat, sunt camere peste tot, e iluminat.
– Concurenții mai pleacă și ei cu câte un pește acasă? – Nu-i las. Unii fură cu mașina lângă ei, dar eu nu-i las. De furat se poate fura, dar procentul e foarte scăzut acolo.
– Ce vrei să faci în continuare cu cele două lacuri pe care le ai? – Vreau să aduc în continuare pești mari, chiar dacă o supăr pe soția mea. Mereu îmi spune că mă duc după pește când aude telefonul. O să aduc în continuare pești mari și foarte mari. Este ca un drog. Aduc peștii din România, din Ungaria, din Bulgaria.
– Există vreo diferență între peștii din aceste țări? – Da, peștii de Bulgaria sunt un pic mai negri. Peștii din România sunt curați.
– Vrei să aduci pești mai mari de 31 de kilograme? – M-am gândit să aduc și de 40 de kilograme. Depinde de norocul meu de ce intră în plasă când mă duc să cumpăr peștii. Nu pot lua din lac exact ce-mi doresc eu.
– Cât valorează un pește de peste 20 de kilograme? – Pe piața neagră e undeva la 40-50 de euro kilogramul. În mod normal, cu acte, costă undeva la 20-25 de euro kilogramul. Peștii de +30 kg pe piața neagră costă 5.000 de euro bucata. Recunosc că peștele de 31 de kilograme pe care l-am băgat la mine în lac m-a costat undeva la 3000 de euro.
– Dacă prinde cineva „monstrulețul” ăsta de 31 de kilograme și-l omoară din greșeală, cum reacționezi? – Doamne ferește! M-ai blocat aici! Am avut un incident neplăcut cu un crap de 21 de kilograme. Pescarii au băgat degetele în branhiile peștelui și a murit. Eram la un botez și cineva mi-a trimis poza asta cu peștele mort ținut în brațe de pescari în timp ce se fotografiau. E foarte greu să vezi așa ceva! Oricum, cei care ajung pe locația mea semnează un acord că sunt monitorizați, că vor plăti contravaloarea peștelui.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER