SuperLiga CEC Bank, competiția care reunește cele mai bune echipe din rugbyul românesc pornește sâmbătă, la drum, într-o nouă ediție. O ultimă provocare pentru toți jucătorii români de a încerca să obțină biletul care i-ar duce în Anglia, la cel mai important eveniment rugbistic al anului, Cupa Mondială. Ediție nouă,care se desfășoară și într-un format nou, după retragerea surprinzătoare a vicecampioanei en-titre, Farul Constanța. ProSport vă prezintă cele șase formații care vor intrra pe teren și obiectivele cu care pornesc.
CSM Știința Baia Mare (campioană en-titre) Obiectiv: titlu, Cupa și un drum cât mai lung în Challenge Cup Antrenori: Eugen Apjock și Vasile Lucaci Lot: 38 de jucători Jucători români: 25 Internaționali: 13 Media de vârstă: 25,9 ani Căpitan: Constatin Ene Baia Mare este echipa care a jucat de fiecare dată finala în cele patru ediții ale SuperLigii, câștigând-o de două ori. În ediția trecută a ridicat trofeul după ce a învins pe Farul, calificată surprinzător, în ultimul act. Campioana s-a întărit cu cinci jucători din emisfera sudică, și cu doi „fariști”, Apostol și sud-africanul Siphosethu. Sezonul 2015 va fi greu pentru „zimbrii”, aceștia urmând să se înscrie, în premieră, în Challenge Cup, competiție în care România era reprezentată până acum de o selecționată, „Lupii” București. „Această ediție de campionat se anunță una extrem de disputată. Dacă până acum trei dintre echipe emit pretenții la titlu, și celelalte trei formații vor veni la Baia Mare să își vândă scump pielea, cu atât mai mult cu cât orice echipă își dorește să învingă campioana României. Va fi un an foarte greu, însă noi vom face tot ce ne stă în putință să ne respectăm atât pe noi cât și pe susținătorii noștri”, a spus Ene.
Timișoara și Baia Mare se vor bate și în acest an pentru titlu FOTO: Mediafax
Timișoara Saracens RCM – UVT Obiectiv: titlul și Cupa Antrenori: Heikell Grainger și Sosene Anesi Lot: 36 de jucători Jucători români: 24 Internaționali: 12 Media de vârstă: 26,5 ani Căpitan: Stealian Burcea Timișoara este marea perdantă a ediției trecute și echipa care a generat un imens scandal în rugbyul românesc. Campioni en-titre, bănățenii au fost eliminați în semifinalele competiției de Farul, după un meci început cu jumătate de oră întârziere, pentru că șase dintre cei mai valoroși jucători timișoreni nu au primit drept de joc pentru că nu aveau în carnete foile cu vizele medicale. Totul este însă acum istorie și echipa din capitala Banatului luptă din nou, pentru titlu. În plus, asocierea cu vicecampioana Angliei, Saracens poate fi un câștig mare pentru timișoreni, jucătorii trimiși în pregătire la Academia de la Londra, reușind progrese spectaculoase, așa cum este cazul lui Valentin Popîrlan. „Timișoara are un nume nou care vine și cu o responsabilitate sporită. Devenim din ce in ce mai profesioniști, avându-i ca model pe cei de la Saracens. Trebuie să câștigăm toate competițiile în care suntem angrenați, dar și să promovăm jucători tineri”, a spus Burcea.
CSM București Obiectiv: titlul și Cupa Antrenori: Daniel de Villiers și Bogdan Muntean Lot: 24 de jucători Jucători români: 14 Internaționali: 10 Media de vârstă: 27,2 ani Căpitan: Adrian Ion CSM -ul este singura echipă din București ce se poate bate pentru titlul național cu Baia Mare și Timișoara, cu șanse reale de a aduce, după aproape 10 ani, trofeul de campioni în capitală. Formația lui de Villiers este echipa cu cele mai puternice transferuri, fiind cotată cu prima șansă la ridicarea trofeului. O provocare interesantă, dacă ne gândim că anul trecut, CSM-ul a terminat pe ultimul loc. În plus, „vulturii” au reușit să învingă în premieră, într-o partidă de pregătire ce a avut loc în urmă cu o săptămână, pe Baia Mare, chiar pe terenul campionilor. Și la CSM au ajuns, cu doar două zile înainte de debutul SuperLigii, câțiva „fariști” Vlaicu, Tamba, Nere, Turashvili. „S-au facut transferuri importante, au fost aduși jucători cu experiență. Suntem o echipă nouă, cu staff nou, care își propune să se califice în finală”, a spus căpitanul Adrian Ion.
Căpitan al României în meciurile cu Rusia și Germani din Campionatul European, Viorel Lucaci strânge și la Steaua, echipa în jurul lui
CSA Steaua București Obiectiv: Top 4 Antrenori: George Sava și Marcel Mihalache Lot: 43 de jucători Jucători români:33 Internaționali: 10 Media de vârstă: 25,3 ani Căpitan: Viorel Lucaci Steaua nu a făcut transferuri spectaculoase înainte de înscrierea în SuperLigă, însă a profitat din plin de retragerea Farului din competiție. Nu mai puțin de patru „fariști” Neacșu, Mototolea, Vueti și Ravulo au luat drumul Bucureștiului, în ultima clipă. „Militarii” vor debuta în noua ediție de campionat fără trei piese grele: căpitanul Viorel Lucaci, accidentat la meciul România – Georgia, care va sta trei săptămâni pe tușă, Florian Ioniță și tongalezul Vili Ahofonso, ambii nerefăcuți după accidentări mai vechi. Marele câștig al steliștilor este aducerea pe banca tehnică, ca principal, al lui George Sava. „Au avut loc multe schimbări, avem jucători noi, antrenor nou, am promovat câțiva juniori care încep să se integreze. Ne propunem să creștem de la meci la meci și să ne clasăm pe locurile fruntașe”, a spus Lucaci.
Dinamo Obiectiv: TOP 4 Antrenori: Ștefan Demici și Cristian Hîldan Lot: 33 de jucători Jucători români: 23 Internaționali: 10 Media de vârstă: 24,7 ani Căpitan: Flavius Dobre Dinamo a fost alături de Farul, revelația ediției trecute a SuperLigii. Elevii lui Demici s-au calificat pentru prima dată în careul de ași al competiției, în noul format. În ediția ce debutează sâmbătă, Dinamo este echipa care a mers pe mâna jucătorilor români în ceea ce privește transferurile: Manole, Onofrei, Bratu, Budileanu, Doru sunt doar câțiva dintre jucătorii ce vor îmbrăca tricoul alb-roșu. Pe ultima sută de metri s-au alăturat lotului „fariștii” Ion Nicolae și namibianul Eugene Jantins.„Anul trecut am avut un parcurs bun, care ne da încredere. Ne dorim cel puțin calificarea în Play-Off”, a spus căpitanul Flavius Dobre.
Dinamo încearcă să repete performanța din sezonul trecut când a urcat în semifinale FOTO: Mediafax
Cluj Obiectiv: TOP 4 Antrenori: Ioan Teodorescu și Horea Himpea Lot: 28 de jucători Jucători români: 22 Internaționali: 6 Media de vârstă: 25,6 ani Căpitan: Csaba Gal Clujul este poate cea mai frumoasă surpriză a acestei ediții. Un alt nume, U Prodvinalco, o echipă nouă care mizează în majoritate pe jucători autohtoni și care a reușit, să-l aducă acasă, chiar de la campioana Baia Mare, pe Csaba Gal, unul dintre cei mai buni jucători ai naționalei României. Născut și crescut la Cluj, Gal s-a întors pentru a da o mână de ajutor la revitalizarea rugbyului local. Un pas cu atât mai important, cu cât antrenor este nimeni altul decât fosta aripă a României, un jucător originar tot din Cluj, Ioan Teodorescu. „Consider că avem un lot mult mai omogen decât anul trecut. Suntem pe drumul cel bun. Am adus jucători de valoare, experimentanți, care să ne ajute în campionat. O să fie un sezon mult mai disputat și mult mai valoros. Sperăm din tot sufletul să facem meciuri cât mai spectaculoase care să ne asigure și o clasare pe locurile 1-4”, a spus tehnicianul.
Prima etapă: CSM Știința Baia Mare – CSM Olimpia București (28 martie, ora 11:00, TVR 2) Timișoara Saracens – Steaua (29 martie, ora 11:00) CS Dinamo – U Cluj (29 februarie, ora 11:00)
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER