Președintele FR de Tenis, George Cosac: „Sperăm să găsim un alt partener care să ne fie alături în organizarea turneului WTA de la București în următorii patru ani”

BRD Bucharest Open, cel mai important turneu de tenis organizat în România, a început în forță, cu povești desenate frumos pe zgura de la Arenele BNR din Capitală. Președintele Federației Române de Tenis, George Cosac, a detaliat într-un interviu pentru ProSport discuțiile legate de trecutul și viitorul acestui turneu în România.

Domnule Cosac, turneul WTA de la București a ajuns la a cincea ediție. Se aude însă că au existat discuții legate de utilitatea lui!

Înainte de a răspunde, aș vrea să facem o mică trecere în  revistă. Turneul de la București a crescut spectaculos de la an la an, ca număr de sportive românce participante, semn că este foarte util. Din cele patru ediții disputate până acum, trei au fost câștigate de fetele noastre, două de Simona Halep și una de Irina Begu. Anul trecut, conform măsurătorilor media, turneul a fost vizionat de 134 se milioane de telespectatori din peste 40 de țări…

Și atunci cum s-a ajuns să se discute despre faptul că nu vom mai organiza acest turneu?

După prima ediție, în 2014, având în vedere succesul înregistrat, din toate punctele de vedere, proprietarul turneului, domnul Marky, m-a întrebat dacă nu vrem un contract pentru următorii patru ani. Având această oportunitate, în 2014 am apelat la Ministerul Tineretului și Sportului pentru a contribui cu jumătate din această sumă. MTS a fost de acord iar pentru a fi sigur că vor exista bani pentru organizare, indiferent de bugetul alocat, a încheiat un Memorandum cu Guvernul României, strict pentru această competiție. Odată semnat acest Memorandum, care acoperea jumătate din bugetul de organizare, am încheiat contractul pe patru ani cu proprietarul turneului. Valoarea bugetului total, constând în premii și organizare, se ridică la 600.000 de euro.

Contractul se încheie odată cu această ediție. Ați avut probleme în organizarea ei?

În octombrie 2017 m-am prezentat cu Memorandumul la MTS pentru a primi banii prevăzuți în contract. La acea dată mi s-a spus că nu mai am calitatea de președinte, cu toate că alegerile au fost amânate de MTS. Pe data de 29 noiembrie am primit la federație o hârtie fără antet și fără ștampilă prin care eram informați că se sistează finanțarea!!! Vreau să menționez că în toată acea perioadă, strict de Federația Română de Tenis răspundea nu ministrul, ci o persoană desemnată. Am încercat să explic atunci că nu este turneul meu, ci un turneu de interes național ce aduce beneficii sportivilor români și o bună promovare României. Nu am avut însă succes.

Ce s-a întâmplat în continuare?

Nefiind bani, nu am plătit la timp taxa de licență și au început să curgă penalitățile, în total 17.000 de euro. Între timp, proprietarul turneului a început să-mi spună că are mai multe cereri de a organiza consursul în alte țări și m-a întrebat dacă România mai este interesată.

Cred că răspunsul ar fi trebuit să fie unul singur, în condițiile în care România are liderul mondial WTA, iar din 2014 până acum numărul jucătoarelor românce de pe tabloul principal s-a triplat…

Și noi gândim la fel, dar… După discuția cu proprietarul turneului am mers din nou la MTS, în februarie-martie, unde am avut o întâlnire cu trei directori. Am încercat cu argumente solide și pertinente să-i conving de utilitatea turneului, atât pentru tenisul feminin românesc, cât și pentru promovarea României. Din păcate, toate insistențele mele s-au izbit de un zid, cei trei răspunzându-mi clar că nu sunt interesați de acest turneu! Am plecat total dezamăgit.

Ei personal nu sunt interesați sau ministerul?

Dumnealor reprezentau ministerul. În anul 2018, când România este interesată de promovare, când toate federațiile naționale vor să organizeze competiții mari internaționale, este inadmisibil ca trei indivizi să refuze susținerea unei discipline sportive și implicit promovarea imaginii țării.

Cum ați rezolvat situația în cele din urmă, pentru că ediția a cincea este totuși în plină desfășurare?

După cele întâmplate cu directorii din MTS am apelat la Comitetul Olimpic și Sportiv Român, care, așa cum era normal, s-a implicat în organizarea acestei competiții.

Care este viitorul acestui turneu în România?

Sperăm să găsim un alt partener, care să ne fie alături pentru următorii patru ani!

 

Publicat: 16 07. 2018, 16:57
Actualizat: 16 07. 2018, 17:05