Decizia luată săptămâna trecută în privința numărului de jucători străini pe care o echipă din Diviziile A1 îl poate folosi într-un meci (șase – fără restricții) a produs valurile în voleiul românesc. Nu puține persoane au susținut că prin această măsură se dă o lovitură jucătorilor români, iar federația de specialitate ar fi trebuit să apere interesele acestora. Președintele Federației Române de Volei, Gheorghe Vișan, susține însă că decizia este una corectă. „După Adunarea Generală ordinară de săptămâna trecută am continuat ședința cu reprezentanții cluburilor din primele două divizii, pentru ca aceștia să decidă cu cine joacă în viitorul campionat, în funcție de feedback. Au fost două propuneri, ambele înaintate de cluburi, nu de federației. Una cu șase străini și șase români pe foaie, iar a doua, venită de la Târgu Mureș, cu minimum cinci români pe foaie. Au fost 19 reprezentanți la ședință, dintre care au votat 17 pentru prima variantă. Repet, este o decizie a cluburilor, nu a federației. Această variantă, cu șase străini și șase români, a mai funcționat în urmă ceva ani, nu este o noutate”, a punctat Gheorghe Vișan.
„Românii care au valoare vor juca”
Președintele FRV susține că federația nu are un câștig substanțial din infuzia de jucători străini și că în acest fel se poate îmbunătăți coeficientul de țară: „Taxele pe care le ia federația în cazul transferurilor sunt stabilite de Confederația europeană și sunt fixe, 200 de euro pentru fiecare jucător. Anul trecut, anumite persoane au impus sistemul cu trei români în teren, fără să se gândească la faptul că mă coboară în cupele europene. Dacă aș fi avut o sută de jucători români de valoare să-i pun la dispoziție cluburilor, atunci nu ar fi fost probleme, aș fi închis porțile pentru străini. Dar avem doar 8-10. Întrebați cluburile ce contracte au solicitat jucătorii români. Cum au crescut de trei-patru ori pretențiile unor voleibaliste care nu realizaseră nimic până atunci, doar pe motiv că nu există concurență. Ce facem, creăm premise pentru a plăti nemunca? Prin această decizie se va face o reglare financiară a pieței și se va crea o competiție valorică. Vor fi aduse modele de afară, pe un preț corect, iar românii care au valoare oricum vor juca”, a mai declarat Gheorghe Vișan.
Conform unor informații, unul dintre cluburile care au militat pentru adoptarea noii decizii este Știința Bacău (feminin). Fosta campioană are 4-5 jucătoare de lot național în componență, care au solicitat contracte în jurul a 5.000 de euro lunar. Cu toate investițiile, Știința Bacău ar putea încheia campionatul pe locul patru, fiind condusă cu 2-0 în finală mică de CSM București.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER