Norvegianul Magnus Carlsen este șahistul momentului în lume. La doar 23 de ani, Carlsen este primul șahist care a câștigat Tripla Coroană – titlurile mondiale la șah clasic, rapid și blitz într-un singur an. Este liderul clasamentului general al FIDE (Federația Internațională de Șah), cu cel mai indice din toate timpurile – 2881. Este al treilea cel mai tânăr șahist care a primit titlul de Mare Maestru, în 2003, atunci când, la 13 ani, își lua un an de pauză înainte de absolvirea gimnaziului, pentru a se concentra pe șah și participarea în turnee înternaționale.
Magnus Carlsen a câștigat turneul rapid, apoi, a doua zi, a dominat și proba blitz, în cadrul unui turneu cu premii totale de 400.000 de dolari, la Dubai.
Thanks for all the support! So honoured to hold the classic, rapid and blitz World Champion titles. #chess #WRB2014 pic.twitter.com/EH31pFZKzz — Magnus Carlsen (@MagnusCarlsen) June 20, 2014
Thanks for all the support! So honoured to hold the classic, rapid and blitz World Champion titles. #chess #WRB2014 pic.twitter.com/EH31pFZKzz
— Magnus Carlsen (@MagnusCarlsen) June 20, 2014
Spaniolul Paco Vallejo, mare maestru clasat printre primii 50 de șahiști ai lumii, concurent la rândul său în turneul de la Dubai, a căutat, pentru chess24.com, secretele din spatele succesului lui Carlsen: a variat mult decshiderile în timpul concursului blitz, închide la fel de bine partidele din 10 sau 100 de mutări, este tânăr și puternic și nu se lovește de probleme legate de epuizare fizică, nici la finalul unor meciuri succesive, nici a unor zile consecutive de concurs, zâmbește în pauzele dintre meciuri pentu a da „reset”, este mai alert decât toți adversarii săi, rămânând cel mai bine conectat la comepetiție, în timp ce mulți dintre rivalii norvegianului scad ca randament în a doua sau a treia zi de concurs, consideră Vallejo, situație pe care a resimțit-o acut spaniolul în timpul meciurilor din ziua a treia de la Dubai.
Un super-star al șahului
Antrenat timp de un an, în 2009, chiar de marele Garry Kasparov, cel mai mare șahist al deceniului, Magnus Carlsen a avut, de-a lungul carierei, momente tensionate, controversate și a fost mereu în lumina reflectoarelor. S-a despărțit de Kasparov după o primă înfrângere, la capătul unei serii de 39 de succese, în fața lui Vlad Kramnik, învingător în fața antrenorului său în finala pentru titlul mondial din 2000. Carlsen promitea o revanșă și a prefațat meciul pe rețelele de socializare, asemeni unui pugilist, amenințând că îl va „distruge ca pe un gândac” pe Kramnik. A pierdut și apoi a refuzat să mai vorbească cu Kasparov, tatăl său fiind cel care s-a ocupat de rezolvarea situației și încetarea colaborării, potrivit theguardian.com
Norvegianul are proprii sponsori, ale căror logo-uri apar pe mâneca sa la fiecare concurs. Este un obișnuit și al evenimentelor de imagine, un exemplu fiind participarea sa la un meci din La Liga. În 2013, se afla la centrul terenului pentru a da startul partidei Real Madrid – Real Valladolid.
Prima deținătoare a triplei mondiale în șah l-a felicitat tot în mediul virtual
Susan Polgar, prima femeie care s-a calificat la Campionatul Mondial masculin, le-a luat-o înainte șahiștilor, deținând în premieră, în același timp, titlurile mondiale la șah clasic, rapid și blitz, o variantă a Triplei Coroane, ținând cont de faptul că la feminin, concursurile nu sunt anuale, iar după obținerea titlurilor în variantele de viteză ale șahului, în 1992, americanca născută în Bulgaria a avut de așteptat 4 ani înainte de a avea șansa de a lupta pentru titlul suprem în varianta clasică.
Suzan a fost de altfel una dintre primele care l-a felicitat în mediul virtual pe norvegian, după ce a prezentat pe scurt, tot parcursul norvegianului.
Carlsen vs Anand rematch! Live http://t.co/xNSwS9rvNH @chessdom @DubaiWRB2014 @Fide_chess — Susan Polgar (@SusanPolgar) June 20, 2014
Carlsen vs Anand rematch! Live http://t.co/xNSwS9rvNH @chessdom @DubaiWRB2014 @Fide_chess
— Susan Polgar (@SusanPolgar) June 20, 2014
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER