Primăria București va decide săptămâna viiitoare câștigătorul licitației pentru construirea Sălii Polivalente ce va găzdui Europenele de gimnastică din 2017
- Bucureștiul va organiza în 2017 Campionatul European de gimnastică artistică, însă noua Sala Polivalentă ce urmează să fie construită în Complexul Sportiv Național Lia Manoliu se află doar la faza de proiect.
- Lucrările de construcție nu au început, mai mult de câteva luni totul s-a mutat la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor și Curtea de Apel, unde firmele care au depus proiectele, SC Strabag SRL și Astaldi SPA se „bat” în contestații.
Surse din interiorul Primăriei au dezvăluit pentru ProSport că săptămâna viitoare se va decide câștigătorul licitației, urmând să fie soluționată de către CNSC și ultima contestație depusă de Astaldi. Astăzi, într-o discuție avută la Palatul Victoria, premierul Victor Ponta i-a asigurat pe oficialii Federației de Gimnastică că urmărește îndeaproape situația și că instituția pe care o conduce este preocupată de ceea ce se întâmplă cu această licitație, cu atât mai mult cu cât Guvernul asigură finanțarea și oferă prin MTS terenul pe care se va ridica sala.
1077 de zile au rămas până la debutul Campionatului European de gimnastică ce urmează să aibă loc la București, între 10 și 16 aprilie 2017. 1077 de zile în care construcția Sălii Multifuncționale din Complexul Sportiv Lia Manoliu trebuie să înceapă și să se și termine. Chiar mai puțin de 1000 de zile rămase dacă ne gândim că sala trebuie să fie gata în toamna lui 2016, ca să se poată instala echipamentele auxiliare. Întinsă pe durata unui an, licitația pentru atribuirea proiectului va fi finalizată săptămâna viitoare, urmând a fi stabilit câștigătorul dintre SC Strabag SRL și Astaldi SPA.
Declarați câștigători, austriecii de la Strabag mai au de așteptat câteva zile pentru a afla decizia Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor privind ultima contestație depusă de italienii de la Astaldi. „Săptămâna viitoare este deadline-ul stabilit de Primărie. Așteptăm să se soluționeze și ultima contestație, după care totul va deveni oficial. Câștigătorul fusese stabilt, dar această contestație venită pe ultima sută de metri a mai amânat lucrurile”, au spus surse din Primărie, pentru ProSport.
Prezent în această dimineață la Palatul Victoria, la premierea sportivilor medaliați la Europenele de gimnastică și haltere, dar și a echipei feminine de Fed Cup ce s-a calificat în Grupa Mondială, premierul Victor Ponta a adus în discuție și problema ridicării noii Săli Polivalente ce ar urma să găzduiască Campionatul European.
Acesta le-a dat asigurări președintelui FRG, Adrian Stoica și ministrului Tineretului și Sportului, Gabi Szabo, că Guvernul urmărește îndeaproape situația. „Domnul Premier ne-a asigurat de sprijinul său, ne-a spus că și Guvernul este preocupat de această întârziere care poate da peste cap organizarea Campionatului European. Timpul trece și din păcate nu este în favoarea noastră. Nu știu dacă vreo firmă, indiferent de cine va câștiga proiectul va poate face această sală în 12 luni. Mi se pare o situație incredibilă, nu înțeleg cum poți să faci contestație a doua oară pe același lucru, cum s-a întâmplat cu cele două firme ce și-au depus proiectul. Momentan nu putem vorbi oficial de o variantă de rezervă, acest lucru urmând să fie stabil după o discuție cu constructorul care ne poate spune exact cât va dura ridicarea sălii”, ne-a declarat Adrian Stoica, președintele Federației Române de Gimnastică.
Între timp, România a primit Drapelul Uniunii Europene de Gimnastică,o garanție a faptului că în 2017, Bucureștiul va fi gazda celei de-a 7-a ediții indviduale a Campionatului European. În plus, oficialii europeni l-au rugat pe președintele forului autohton, Adrian Stoica, să le trimită fotografii cu momentul inaugurării construcției. „Până acum, oficialii Federației Internaționale de Gimnastică nu au făcut presiuni, au încredere în promisiunea pe care le-am făcut-o la depunerea candidaturii și sper că se va termina toată această licitație, iar câștigătorul va începe cât mai repede lucrările, ca să nu ne facem de râsul lumii” , a mai spus Stoica
- În 1957, Bucureștiul era gazda primul Campionat European de gimnastică, competiție ce a avut loc în Sala Floreasca.
Autoritățile au prevăzut un buget de aproximativ 60 de milioane de euro pentru noua arenă de sport ce va avea o capacitate de 12.000 de locuri. Guvernul României va pune la dispoziție această sumă, dar și terenul pe care urmează să se ridice sala, prin intermediul Ministerului Tineretului și Sportului.
Campionatul European din 2017, programat a se desfășura între 10 și 16 aprilie, va fi mixt, feminin și masculin, peste 700 de sportivi urmând să participe. Bugetul pentru organizarea competiției va depăși un milion și jumătate de euro, sumă ce urmează a fi adunată de la forul de specialitate, sponsori și fonduri bugetare. Sala de competiție trebuie să aibă lângă ea sală de încălzire, loc unde își vor face încălzirea sportivii ce intră în concurs și șase spații de lucru, trei pentru antrenamentele fetelor și trei pentru cele ale băieților.