Povestea lui Mark Selby, noul campion mondial la snooker, este una impresionantă. A început să joace la 11 ani, s-a lăsat de școală și la 16 ani i-a promis tatălui său, aflat pe patul de moarte, că va deveni campion mondial
Mark Selby la 16 ani. Jucătorul din Leicester spunea că vrea să se întâlnească cu idolul său, Ronnie O’Sullivan
O poză postată pe Twitter de arbitrul Jan Verhaas atrage atenția. De ce ar posta olandezul un instantaneu surprins într-un club de snooker din Leicester, în care personajul principal e doar un copil de maximum 16 ani? Explicația vine într-un link atașat postării: este vorba despre Mark Selby, câștigătorul Mondialului din acest an, care l-a învins în finala de la Crucible pe Ronnie O”Sullivan cu 18-14, provocându-i cvintuplului campion mondial primul eșec într-o finală de Campionat Mondial. Iar vorbele lui Selby sunt și mai pătrunzătoare! Interviul realizat de cotidianul „Leicester Mercury” în 2000, când Selby încă nu era profesionist, portretiza un tânăr ambițios și care și-a scris singur povestea vieții: „Vreau să devin campion mondial. Și vreau să joc împotriva lui Ronnie O”Sullivan. Este eroul meu. Ador modul în care joacă, e foarte rapid la masă”. 14 ani mai târziu și visul lui Selby s-a împlinit! Și în ce mod, chiar într-o finală de Campionat Mondial. Însă drumul spre succes nu a fost deloc unul ușor pentru Mark.
Calm la masă, Selby s-a exteriorizat după loviturile reușite în finala cu Ronnie O’Sullivan
I-a promis tatălui că va câștiga Mondialul
„Bufonul din Leicester”, așa cum e poreclit Selby, povestește că aventura sa în snooker a început chiar la trei ani. „Părinții mei mi-au cumpărat un tac și o masă de mici dimensiuni de Crăciun, atunci când aveam doar trei ani. La nouă ani am început să joc snooker pe o masă mare și mi-am dat seama că am aptitudinile necesare pentru a deveni un jucător bun”, explică Selby într-un interviu pentru cotidianul „The Guardian”. Imediat, noul campion mondial a fost remarcat de Malcolm Thorne, fratele lui Willie Thorne, fost jucător profesionist de snooker. „Malcolm m-a văzut cum joc și a început să mă cheme la clubul fratelui său. Mă antrena pe gratis, mi-a dat multe sfaturi. De aici, am început să mă apuc serios de snooker. Malcolm mi-a fost mentor încă de la 11 ani. De la un antrenament pe săptămână, mergeam în fiecare zi după școală. Asta când mergeam la școală”, rememorează Selby.
În 2011, Selby a avut mari probleme la gât. Jucătorul englez a suferit o hernie de disc cervicală la Clasica Wuxi, chiar înainte de Campionatul Mondial. „Abia puteam să mă aplec să trimit o minge în buzunar”, spunea atunci Selby. S-a operat imediat după Mondial și a revenit în circuit anul următor
3,34 milioane de euro a câștigat Selby din snooker în carieră
Doar că ascensiunea lui Selby a fost stânjenită la doar 16 ani, cu două luni înainte să devină profesionist, de un eveniment neplăcut. Tatăl său, David, fost jucător de biliard, și cel care i-a pus tacul în mână, a decedat în urma unei bătălii dure cu cancerul. A fost însă momentul care l-a motivat cel mai mult pe jucătorul din Leicester în cariera sa. „Înainte să moară, tatăl meu mi-a transmis că vrea să devin campion mondial. I-am spus că o să fac asta într-o zi. Iar acum, iată! Am reușit”, a spus Selby la conferința de presă care a urmat finalei cu Ronnie O”Sullivan.
Ședințele lungi de antrenamente la clubul lui Willie și Malcolm Thorne din Leicester l-au transformat pe Selby în lider mondial
„Nu avea un talent nativ”
Ce ar fi făcut însă Selby dacă nu ar fi reușit în snooker? „Destul de greu de zis. Am chiulit mult timp de la școală când aveam 10-11 ani pentru a merge la antrenamente. La 15-16 ani, când am devenit profesionist, m-am lăsat de școală pentru a mă concentra pe snooker. Dacă nu aș fi reușit, probabil că aș fi fost șomer sau zilier”, explică Selby. Însă o astfel de soartă ar fi fost imposibilă, spune Willie Thorne, fost număr 7 mondial. „Nu a avut un talent uriaș. Nu era un talent natural, precum Ronnie O”Sullivan. Dar a muncit enorm. Se antrena ore întregi de unul singur. Venea la 9-10 dimineață la sală și se antrena opt ore. Malcolm îi plătea intrările în turnee”, explică Thorne. Iar fără ajutorul lui Malcolm Thorne, și el decedat din cauza cancerului în 2011, Selby nu ar fi ajuns niciodată atât de sus.
4 trofee în turneele majore a câștigat Selby în carieră (Campionatul Mondial – 2014, Openul Galez – 2008, Mastersul de la Shanghai – 2011 și UK Championship – 2012)
„Nu aveam mulți bani. La început, mergeam la sala de snooker doar o dată pe săptămână pentru că atât mi-am permis. La 17 ani am plecat din casa părintească, pentru că avea atâtea amintiri neplăcute. Eu m-am mutat cu un prieten care are acum o academie de snooker. Am muncit mult, am avut destul de puțin talent. Dacă Malcolm nu mă lua sub aripa sa, era greu să devin un jucător așa de bun”, a încheiat Selby, care a câștigat 360.000 de euro pentru victoria sa la Crucible. Însă deși și-a îndeplinit promisiunea făcută tatălui său, aflat pe patul de moarte, Selby nu dorește să se oprească aici. Până la urmă, cum ar putea? E numărul unu mondial, depășindu-l pe Neil Robertson după victoria de la Crucible.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER