Puzzle olimpic. Daniel Natea, uriașul simpatic. De ce a ratat Corina Căprioriu primul antrenament la Rio! Refugiații au echipa lor, sub steagul CIO
La Rio de Janeiro, a fost răcoare în a doua zi a săptămânii. Nori negri pe cer, un pic de ploaie pe seară. Capricii de iarnă braziliană.
Corina Căprioriu a sărit primul antrenament pe tărâm brazilian. Vicecampioana olimpică de la Londra a ajuns la Rio cu o falcă umflată de la aerul condiționat din avion. A intrat imediat pe tratament și se speră că va fi OK cât mai repede.
La Parcul olimpic se lucrează din greu. Încă nu e totul gata, se mai finisează pe ici-pe colo, se mai strânge nisipul rămas de la constructori. „Inima” Jocurilor Olimpice este impresionantă, uriașă și futuristă, pe alocuri. Unele arene de la tenis sunt ridicate pe schele clasice.
Miercuri la prânz, ora 12 locală, are loc tragerea la sorți la tenis de masă. Cristinel Romanescu, președintele federației române de specialitate, își face calcule: „Sunt 16 echipe la fete, noi suntem numărul 10. Cred că avem o șansă mai mare ca oricând, contează însă cum vom pica la tragerea la sorți”.
Daniel Natea, uriașul judoka de 2,04 metri și 160 de kilograme, este unul dintre cei mai populari sportivi din satul olimpic. Dinamovistul colecționează insigne și monede de 1 real, puse în circulație cu ocazia jocurilor. Sunt 16 monede diferite, fiecare reprezentând un alt sport. Pe moneda cu judo a dat două insigne ale COSR. „Cea mai importantă monedă pe care o doresc e cea de la final, medalia olimpică”, spune Natea.
Pe 4 august, are loc ceremonia de „bun venit” în satul olimpic, rezervată echipei României. Fiecare delegație are momentul ei, fără legătură cu ziua în care a ajuns în sat. Tot atunci are loc și festivitatea de ridicare a drapelului național. Casa României va fi inaugurată pe 6 august.
Larisa Iordache are sală de antrenament! Dan Apolzan, de la FRG, l-a pus pe antrenorul Cristian Moldovan în legătură cu un reprezentant al federației braziliene și acesta a găsit o „fereastră” într-o sală de antrenament din cartierul Flamengo. 300 de dolari costă fiecare ședință. Cristian Moldovan a plătit pentru trei zile, cu speranța că-și va recupera banii la București.
Mulți sportivi nu sunt încântați de mâncarea din satul olimpic, motiv pentru care îngroașă coada la restaurantul McDonald’s din zona internațională a satului. Produsele celebrului lanț fast-food sunt gratuite și la discreție.
Ajunse luni seară la Rio, handbalistele încearcă să treacă peste bariera diferenței de fus orar. Efectele încă nu dispăruseră marți la prânz.
Koji Murofushi, japonezul cu mamă româncă, medaliat cu aur la JO 2004 în proba de aruncare a ciocanului, candidează la un loc în comisia sportivilor din CIO. Își face campanie împărțind zâmbete în stânga și în dreapta. Nu are voie să ofere nici măcar o insignă, pentru că ar fi considerată mită. Românii l-au votat în bloc.
La Rio va concura și o echipă a refugiaților, sub steagul CIO. Zece sportivi din Siria, Kenia, Sudanul de Sud, Ethiopia și Republica Democrată Congo vor exemplifica visul a milioane de oameni obligați să-și părăsească locurile natale din cauza războiului sau a urii. Cei zece au susținut marți o conferință de presă, cu simpatica Yusra Mardini (Siria, 18 ani – înot) în centrul atenției.
Vineri e festivitatea de deschidere a ediției cu numărul 31 a Jocurilor Olimpice de vară, iar sâmbătă încep întrecerile. Monica Ungureanu (judo) și fetele de la spadă, Ana Maria Brânză, Simona Gherman și Simona Pop, au șansa de a cucerit primele medalii pentru echipa României.