Raportul unor eșecuri: Cu alocații bugetare de două ori și jumătate mai mari, România a ajuns de pe locul 11 în lume până pe locul 27 în 12 ani! Sportul a beneficiat de 105 milioane de euro pentru a pregăti JO de la Rio
Ministerul Tineretului și Sportului a prezentat la începutul acestei săptămâni un raport cu date comparative, inclusiv cu indicatori financiari, în privința participărilor României la Jocurile Olimpice la ultimele cinci ediții, evident încă fără rezultatele sportive de la Rio. Concluzia, cu bani din ce în ce mai mulți cheltuiți de la bugetul de stat, delegațiile tricolore și-au diminuat de la o ediție la alta performanțele. Înseamnă că undeva, pe traseu, au existat niște „bube”, fie de organizare, fie de administrare a resurselor financiare!
În anul ediției de la Sydney 2000, Federațiile Sportive au beneficiat de alocări în valoare totală de 31 de milioane lei, din care 19 milioane de la Bugetul de Stat al Ministerului Tineretului și Sportului, 8 milioane de la Bugetul de stat al Comitetului Olimpic și Sportiv Român și 4 milioane venituri proprii MTS.
- Bilanț 2000: 31 de milioane de lei, 156 de sportivi participanți și un total de 26 de medalii, dintre care 11 de aur, locul 11 pe națiuni.
În 2004, Federațiile Sportive au beneficiat de alocări în valoare totală de 96 de milioane lei, din care 50 milioane de la Bugetul de Stat al MTS, 39 milioane Bugetul de Stat COSR, 1 milion lei venituri proprii MTS și 6 milioane lei venituri proprii COSR.
- Bilanț 2004: 96 de milioane de lei, 124 de sportivi participanți la JO de la Atena și un total de 19 medalii, dintre care 8 de aur, locul 14 pe națiuni
În 2008, Federațiile Sportive au beneficiat de alocări în valoare totală de 129 de milioane lei, din care 70 milioane de la Bugetul de Stat al MTS, 42 milioane Bugetul de Stat COSR, 6 milioane lei venituri proprii MTS și 11 milioane lei venituri proprii COSR.
- Bilanț 2008: 129 de milioane de lei, 104 de sportivi participanți la JO de la Beijing și un total de 8 medalii, dintre care 4 de aur, locul 17 pe națiuni
În 2012, Federațiile Sportive au beneficiat de alocări în valoare totală de 118 de milioane lei, din care 68 milioane de la Bugetul de Stat al MTS, 21 milioane Bugetul de Stat COSR, 8 milioane lei venituri proprii MTS și 21 milioane lei venituri proprii COSR.
- Bilanț 2012: 118 milioane de lei, 105 de sportivi participanți la JO de la Londra și un total de 9 medalii, dintre care 2 de aur, locul 27 pe națiuni
Anul acesta, Federațiile Sportive au beneficiat de cel mai ridicat nivel de finanțare de după 1989, cu alocări de 164 de milioane de lei, din care 80 de milioane de lei de la Bugetul de Stat al MTS, 28 milioane Bugetul de Stat COSR , 28 milioane lei venituri proprii MTS și 28 milioane lei venituri proprii COSR. Rămâne de văzut și ce rezultate vor fi la Rio. Un prim semnal, România se prezintă cu cea mai mică delegație.
Raport dolar / lei în anii olimpici (luna august):
2000: 1 dolar = 2,23 lei
2004: 1 dolar = 3,41 lei
2008: 1 dolar = 2,44 lei
2012: 1 dolar = 3,72 lei
2016: 1 dolar = 4.04 lei
„După cum se poate observa, deși România investește din ce în ce mai mulți bani în sport, performanțele sunt tot mai slabe, de la o Olimpiadă la alta. Anul acesta, MTS împreuna cu COSR au alocat un total de 164 de milioane lei pentru cea mai redusă delegație de sportivi care ne-a reprezentat vreodată la Jocurile Olimpice de Vară, din 1989 încoace. Mai mult decât atât, contribuția MTS la acest demers de sprijinire a sportului este fără precedent, cu alocare de 108 milioane lei – 80 milioane lei de la bugetul de Stat și alte 28 de milioane de lei din venituri proprii ale ministerului. Este tot mai clar că avem nevoie de un nou cadru de reglementare și sprijinire a sportului în România. Avem pregătit, în acest sens, un set de modificări legislative. Le urăm succes sportivilor noștri la Rio de Janeiro, dar și celor care lucrează la soluțiile de care sportul are nevoie în țară, pentru revigorare și performanță„, a declarat ministrul Tineretului și Sportului, Elisabeta Lipă.
Având în față toate aceste cifre, nu se poate spune că în sport nu au existat totuși resurse financiare de la bugetul de stat, cel puțin pentru sportul de înaltă performanță. Numai în ultimul ciclu olimpic s-au alocat de la bugetul de stat, prin MTS sau COSR, nu mai puțin de 472 de milioane de lei, ceea ce înseamnă aproximativ 105 milioane de euro. În toți cei 4 ani, banii care au ajuns la federații au fost cel puțin la același nivel cu Londra 2012, dar numărul de sportivi calificați a scăzut totuți.
Probabil că o parte din probleme au venit de la baza sportului românesc, acolo unde s-a investit mai puțin, automat și aria de selecție s-a diminuat în ultimii 10 ani, iar rezultatul final îl vom avea la Rio. Dar este clar că au fost și probleme de altă natură, de organizare, de administrație, de cheluire a banilor! O nouă organizare a sportului se impune, dar și cu o strategie bine definită, altfel România va ajunge să trăiască numai din amintiri în privința sportului de înaștă performanță.
Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?