Declarația premierului Mihai Răzvan Ungureanu referitoare la reducerea fondurilor pentru diferitele proiecte ale ministerelor a învolburat apele în sportul românesc. Dacă s-a referit doar la orașele „exotice” care n-ar atrage vreodată copiii la înot (tabel prezentat în numărul de ieri) sau chiar crede în declarația acordată – „nu suntem o țară de înotători” – rămâne un mister. ProSport vă prezintă azi un caz concret de centru de tradiție al natației românești: Brașov.
Anul trecut, pe 1 august, un lacăt impozant fereca ușa bazinului olimpic de pe Bulevardul Gării, iar anunțul postat te îndemna să faci stânga-nprejur. Pe o coală de hârtie lipită în geam textul „închis pentru modernizare și renovare” îți deschidea noi perspective.
Bazin retezat din luna decembrie
Arena care a găzduit nenumărate ediții ale celebrului Maraton de 24 de Ore intra în clubul select al celor 14 piscine incluse de Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului (MDRT) în de-acum mult discutatul program de ridicare a bazinelor. Ce s-a întâmplat? Construcția lipită de Sala Sporturilor n-ar mai fi avut nicio șansă să fie cosmetizată și s-a luat decizia de a fi retezată! Acțiunea s-a petrecut în iarnă, iar ProSport vă prezintă o imagine impresionantă, surprinsă zilele trecute, cu perimetrul fostului bazin.
„Este dărâmat din decembrie, nu se mai putea moderniza pentru că era plin de hibe și asta era unica soluție. Trebuia refăcut din temelii. Va fi ridicat unul modern, cu tribună, cu zece culoare și cu un bazin adiacent, micuț, de încălzire. E prevăzut să se termine pe 13 februarie anul viitor”, ne spune Gabriela Micle, o reputată antrenoare de înot din Brașov.
Soluție de avarie:drum de 35 de km
Cum improvizează sportivii în acest timp? „Spre exemplu, eu merg împreună cu înotătorii în orașul Sf.Gheorghe 35 de kilometri dus-întors zi de zi. Călătorim și câte opt într-o mașină! Alți sportivi se pregătesc în trei locații: sub Tâmpa, de 25 m lungime, la Paradisul Acvatic, de 45 m și piscina de la Hotel Aro, de mici dimensiuni . E greu, dar trebuie să continuăm antrenamentele”, dezvoltă subiectul Gabriela Micle. Din punct de vedere al costurilor, Bazinul Olimpic din Brașov se situează pe locul secund după cel care va fi ridicat în „Ștefan cel Mare”, la clubul Dinamo.
Firma SC Eren Cons SRL se ocupă de construcția bazinului din Brașov
Valoarea contractului, conform MDRT, se ridică la 34.141.915 lei
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER