„Regina” din Bustuchin preferă bârna în locul tocurilor. Andreea Munteanu, campioana europeană la bârnă, a prins lotul României în ultima clipă și are o soră geamănă, tot gimnastă

  • Publicat:
  • Actualizat:

Andreea Munteanu este noua campioană europeană la bârnă și marea surpriză a României în competiția de la Montpellier. Munti a dat lovitura în Franța, după ce a prins lotul de Europene în ultima clipă, înlocuind-o pe Larisa Iordache, menajată de antrenorii Bellu și Bitang.

Un loc câștigat în echipă după un început bun de an, cu două prezențe pe podium la Turneul Maeștrilor de la Cottbus. A fost concursul în care Andreea cucerea aurul la bârnă și argintul la sol. Concursul în care a avut cea mai mare notă pe „puntea suspinelor”, în care a demonstrat că își poate controla perfect emoțiile și că este o „bârnistă” înăscută. Un prim test de încredere după o perioadă în care a luptat cu ea însăși, în căutarea motivației de a continua și de a se antrena mai mult și mai bine.

17 ani va împlini Andreea Munteanu pe 29 mai

România are viitor la bârnă. În absența Larisei Iordache și cu Diana Bulimar încă în refacere după o intervenție chirurgicală la genunchiul stâng, o nouă stea a strălucit pe „puntea suspinelor”. Având al doilea exercițiu ca dificultate al finalei, Andreea Munteanu și-a stăpânit perfect emoțiile și a făcut ceea ce marile favorite la titlul continental nu au reușit: a stat pe bârnă. „E mai greu pe tocuri decât pe bârnă. Mult mai greu!”, spunea zâmbind Andreea, pentru www.suntemcuvoi.ro. A reușit un exercițiu curat, fără ratare, care i-a adus 14,366, cea mai mare notă a finalei de duminică.Un prim titlu european individual, ce vine să întregească palmaresul de aur care a început să se clădească anul trecut, la Europenele de la Sofia, cu echipa.


„Mi-am dorit să fiu campioană, dar nu am crezut decât atunci când am primit medalia de aur că această dorință s-a îndeplinit. Parcă nici acum nu-mi vine să cred că am câștigat…”
Andreea Munteanu


A plecat de acasă la 5 ani

Andreea Munteanu vine de pe plaiurile lui Brâncuși, mai exact din Bustuchin, și este prima gorjeancă campioană europeană la bârnă. A plecat de acasă  când era de o șchioapă, pentru a-și urma visul, acela de a fi, într-o zi, cea mai bună din lume. „M-am apucat de gimnastică la 5 ani, pentru că eram o fire foarte energică și mama mea a făcut sport înainte și n-a putut să-l practice mult timp și și-a dorit mult ca eu să fac gimnastica. Prima mea amintire legata de gimnastică – când am venit prima oară la selecție, eu cu sora mea, și am văzut o mulțime de copii în sală, care săreau la groapa de bureți și făceau fel de fel de tumbe, abia așteptam să intru și eu să fac la fel”, povestește ea, pentru www.suntemcuvoi.ro.
Joaca de-a gimnastica a început-o la Deva, ca apoi să facă pasul spre lotul național.


Bârna, aparatul preferat, i-a adus lui Munti prima medalie de aur la individual

Prima participare la Europenele de junioare, din 2012, de la Bruxelles, coincide cu câștigarea primelor medalii. Munti a contribuit atunci la clasarea echipei pe locul 3 și s-a  întors acasă cu încă 2 medalii de bronz, la individual compus și la sol, și una de argint la bârnă, aparatul ei de suflet. Își făcea astfel  simțită prezența pe scena europeană și obținea primul duel cu Maria Harenkova. Era și prima înfrângere, pentru că rusoiaca devenea atunci campioană europeană de junioare la bârnă. „Întotdeauna îți dorești să fii cel mai bun, însă cred că este important să înveți din greșelile tale la fiecare concurs. În gimnastică nu este vorba de rivalitate, ci de cât de antrenat și de pregătit ești înainte de a intra pe aparat”, povestește Munti.

Primele finale la senioare, primele ratări

Trecerea la seniorat nu a fost deloc ușoară pentru Munteanu. Mutarea la Izvorani, antrenamentele cu antrenorii Bellu și Bitang, creșterea dificultății exercițiilor, însușirea elementelor noi – toate s-au reflectat în evoluțiile ei oscilante. Primul concurs la senioare avea să arate că mai are mult de crescut și ca psihic de concurs. La Cupa Mondială de la Cottbus, din martie 2014, s-a calificat de pe primul loc la bârnă și sol, însă emoțiile au făcut-o să cadă în ambele finale. „Fragilă, fără psihic de concurs”, au fost primele comentarii. Totul, demontat două luni mai târziu, la Europenele de la Sofia, când a ajutat echipa României să urce pe prima treaptă a podiumului. Atunci, Munti a făcut bârnă și sol, însă o bârnă excepțioală în finală, pentru care a primit cea mai mare notă a concursului 14,933, mai mult chiar decât Larisa Iordache sau Maria Harenkova, cea care avea să devină anul trecut campioana continentală a acestui aparat. „Gimnastica este grea, dar dacă o faci cu plăcere pare mai ușoară. Mă antrenez 4-5 ore pe zi, dar este o muncă plăcută și o fac cu drag, pentru că vreau să ajung cât mai sus, la Campionatele Mondiale și poate chiar la Olimpiadă”, spune ea.
 


Titlul european cucerit anul trecut, cu echipa, este cea mai frumoasă amintire a Andreei Munteanu
 

Aurul, încurajare pentru Rio

S-a întors mai ambițioasă în sală. Mii de ore de antrenamente, de lacrimi, de bătături, de strâns din dinți. Repetiții, căderi de pe bârnă și iarăși, de la capăt, dar cu o mică îndoială în suflet. „Voi reuși? Voi putea să prind echipa? Pot fi la fel de bună ca Didi și Lari?” O neliniște care începe să se vadă în pregătire, în ezitările cu care începe fiecare antrenament. Încurajată în permanență de stafful tehnic, Munti încet, încet prinde curaj.
Încrederea antrenorilor este răsplătită după ce se întoarce din primul concurs al acestui an, de la Cottbus, cu două medalii, aur la bârnă și argint la sol. O revenire răsplătită cu locul în echipa pentru Europene. Iar de aici la dorința de a fi cea mai bună din concursul de la Montpellier a fost doar un pas. O medalie ca o încurajare pentru următoarele sute de ore de muncă. Și primul succes în fața Mariei Harenkova. Primul test a fost trecut. Urmează cel mai greu, Campionatul Mondial de la Glasgow, unde România va evolua pentru calificarea la Jocurile Olimpice de la Rio 2016.

 

Adelina? Nu, Andreea!

Andreea a făcut primii pași în gimnastică împreună cu sora sa geamănă, Adelina Florentina. Întâi ca o joacă, apoi totul a devenit serios, până s-a transformat în sport de performanță. O accidentare suferită de Adelina la cot a despărțit însă însă drumul gemenelor. Adriana continuă să lupte pentru visul ei de a fi, într-o zi, cea mai bună din lume în gimnastica artistică, iar Adelina s-a reprofilat și își dorește același lucru, dar la gimnastică aerobică. Familia Munteanu nu are doar două fete talentate, ci și un băiat, mezinul familiei,  Ionuț Cristian, care face vioară clasică și care a câștigat premiul I la concursul „Dobrogea, vatră de folclor românesc”. „Chiar dacă știu ce înseamnă lipsa banilor, copiii mei sunt uniți, se iubesc mult și se ajută unul pe celelălalt așa cum pot ei. Îi respect și sunt mândru de ei”, a declarat Constantin Munteanu, tatăl celor trei copii talentați, pentru Pandurul.ro

 


ȘTIAȚI CĂ‚ ultima pereche de gemene care au făcut gimnastică de performanță au fost surorile Tămîrjan, Anamaria și Adriana? Anamaria, campioană europeană cu echipa, vicecampioană europeană la bârnă și medaliată cu bronz continental la sol și cu bronz olimpic cu echipa la Beijing, a făcut gimnastică de performanță, sora ei fiind nevoită să abandoneze gimnastica după o accidentare.


  • Titlul cucerit de Andreea Munteanu este cel de-al 11-lea european din istoria gimnasticii românești la bârnă. Celelalte 10 campioane sunt:  Nadia Comăneci (1975), Lavinia Agache (1983), Daniela Silivaș (1987), Gabriela Potorac (1989), Gina Gogean (1994), Cătălina Ponor (2004, 2005), Amelia Racea (2010), Cătălina Ponor (2012) și Larisa Iordache (2013).
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Tragedie la Visuri la cheie, de la PRO TV! Ilina Pârvu, mamă a 6 copilași, a murit la doar 35 de ani 😢
Tragedie la Visuri la cheie, de la PRO TV! Ilina Pârvu, mamă a 6 copilași, a murit la doar 35…
”De ce nu pleci la FCSB?”. Mamadou Thiam n-a stat pe gânduri
”De ce nu pleci la FCSB?”. Mamadou Thiam n-a stat pe gânduri
Doliu în lumea televiziunii din România! A murit cunoscutul astrolog Ingrid Baciu. Vestea i-a cutremurat pe cei care o cunoșteau: „Mult prea devreme a plecat dintre noi”
Doliu în lumea televiziunii din România! A murit cunoscutul astrolog Ingrid Baciu. Vestea i-a cutremurat pe cei care o cunoșteau:…
În pragul colapsului: jucători fără salarii de 9 luni la un club din România! „Sunt probleme”
În pragul colapsului: jucători fără salarii de 9 luni la un club din România! „Sunt probleme”
FC Botoşani are un nou antrenor! Şoc în Superligă
FC Botoşani are un nou antrenor! Şoc în Superligă
OUT! Nu mai vine în cantonamentul FCSB. Negociază cu o altă echipă | EXCLUSIV
OUT! Nu mai vine în cantonamentul FCSB. Negociază cu o altă echipă | EXCLUSIV
Cum arată ACUM Alina Vidican, femeia părăsită de Borcea pentru Pelinel! Operațiile estetice au transformat-o total
Cum arată ACUM Alina Vidican, femeia părăsită de Borcea pentru Pelinel! Operațiile estetice au transformat-o total
Motivul incredibil pentru care părinții lui Jador au lipsit de la nunta fiului cu Oana Ciocan. Puțini oameni s-ar fi gândit la asta!
Motivul incredibil pentru care părinții lui Jador au lipsit de la nunta fiului cu Oana Ciocan. Puțini oameni s-ar fi…
BANCUL ZILEI. Bulă şi Ştrulă au băut mult de Revelion: Ai vrut să-mi vinzi ceasul de la Universitate!
BANCUL ZILEI. Bulă şi Ştrulă au băut mult de Revelion: Ai vrut să-mi vinzi ceasul de la Universitate!
Zona de lux din Bucureşti traversată de o stradă de pământ. De ce nu poate fi asfaltată
Zona de lux din Bucureşti traversată de o stradă de pământ. De ce nu poate fi asfaltată
SECRETUL din bucătărie: Sunt cartofii verzi buni de mâncat?
SECRETUL din bucătărie: Sunt cartofii verzi buni de mâncat?
Milionarul care s-a căsătorit cu nepoata fostei sale soţii a fost făcut praf: Nunta lui Iuda
Milionarul care s-a căsătorit cu nepoata fostei sale soţii a fost făcut praf: Nunta lui Iuda
BREAKING! Cunoscutul bărbat de la noi A PARALIZAT! Trece prin momente cumplite: 5000 euro pe zi tratamentul
BREAKING! Cunoscutul bărbat de la noi A PARALIZAT! Trece prin momente cumplite: 5000 euro pe zi tratamentul
Decizie pentru șoferi în UE. Vârsta după care NU mai poți conduce. Când se renunță la permis
Decizie pentru șoferi în UE. Vârsta după care NU mai poți conduce. Când se renunță la permis
Bărbat înjunghiat după ce a dat „like” pe TikTok unei femei măritate! Soțul și-a ieșit din minți când a văzut totul pe contul parteneri sale
Bărbat înjunghiat după ce a dat „like” pe TikTok unei femei măritate! Soțul și-a ieșit din minți când a văzut…
Vedetele din România care au cancer la colon. Ce simptome au avut: 'Totul a început de la o ciorbă'
Vedetele din România care au cancer la colon. Ce simptome au avut: 'Totul a început de la o ciorbă'
Cum se anunță piața PC-urilor de gaming în 2025
Cum se anunță piața PC-urilor de gaming în 2025
Serie A: Roma lui Ranieri câştigă derby-ul cu Lazio cu 2-0
Serie A: Roma lui Ranieri câştigă derby-ul cu Lazio cu 2-0
2025: Ce sancțiuni riscă șoferii care circulă prea încet? Cum se aplică legea rutieră în aceste situații
2025: Ce sancțiuni riscă șoferii care circulă prea încet? Cum se aplică legea rutieră în aceste situații
Iustina și Cornel Luchian de la Insula Iubirii, clipe de coșmar în mijlocul nopții. Au plecat pe jos, prin pădure, să caute ajutor
Iustina și Cornel Luchian de la Insula Iubirii, clipe de coșmar în mijlocul nopții. Au plecat pe jos, prin pădure,…
×