Replică genială a canotajului după cel mai negru coșmar din ultimii 36 de ani!** „Dacă tăiem banii, punem cruce!” INTERVIU incendiar cu Lipă: ‘Am avut un șoc la Londra’
Elisabeta Lipă speră ca bugetul federației sale să nu fie afectat de eșecul de la Londra. Șefa FR de Canotaj spune că jumătate din alocație merge către juniori.
„Londra 2012” a trecut, dar va continua să producă efecte până în 2016. „Bugetele vor fi acordate în funcție de rezultatele olimpice”, spun oficialii COSR. Perspectiva le dă fiori câtorva președinți de federații naționale, între care se află și Elisabeta Lipă, șefa FR de Canotaj. „Flotila” s-a întors fără medalii de la JO, pentru prima oară în ultimii 36 de ani, dar a răspuns imediat, cu bătaie lungă, prin șapte medalii luate la Mondialele de juniori Under 18 de la Plovdiv (Bulgaria): trei aur, două argint, două bronz.
Doamna Lipă, ce ar însemna pentru canotaj ca bugetul să fie dat în urma rezultatelor de la Londra?
Eu am o opinie clară vizavi de acest aspect și l-aș fi susținut chiar dacă luam medalii la Londra. Dacă vrem rezultate, trebuie să investim. Dacă tăiem, în condițiile în care și așa am avut un buget micșorat cu 40 la sută în anul olimpic, atunci punem cruce. Vorbim de un sistem care funcționează de zeci de ani și care, odată întrerupt, nu se mai poate regenera ulterior.
Canotajul a avut un buget frumos în ultimii ani, față de alte federații, dar totuși nu a obținut rezultate la Londra…
Nu mă întreabă nimeni pe ce se duc banii canotajului. Știe cineva că jumătate din bani îi dau pentru juniori? Ținem în pregătire 150 de juniori II, de 15 și 16 ani, care altfel s-ar pierde, pentru că nu există bani la cluburi. Mai avem juniori I, tineret, seniori, plus investițiile. Doar bărcile, pentru toți acești sportivi, costă enorm. Am cumpărat aparatură de testare biochimică, senzori, am pus la punct bazele de la Iași și Orșova. Mai știe cineva că în 2009, când am venit eu, am preluat centrele olimpice cu zero medalii de aur?
„Pregătirea nu s-a greșit, optul a făcut record pe Snagov”
Puteți garanta că Rio nu va însemna un nou eșec?
Pentru a garanta, trebuie mai întâi să-mi dau seama ce s-a întâmplat la Londra. Sunt întrebări la care nu am nici acum răspuns.
S-a greșit pregătirea?
Nu pregătirea este de vină. Cu o săptămână și jumătate înainte de plecare, echipajul de opt a făcut record pe Snagov, 5:56. Un asemenea timp nu scoteam nici noi, cele din generația mea. De aceea am și spus că nici nu concep ca optul să nu ia aur. Pentru mine a fost un șoc.
Poate au cedat la presiunea competiției…
Nu știu… dar ajunge, de anul viitor gata cu optul. Toate vor trage în bărci mici și vom vedea ce vom face la Rio. Mi-aș dori ca în 2016 să pot să am două echipaje puternice de opt din care să fac unul.
La Mondialele de juniori am obținut trei trofee de aur, două de argint și trei de bronz. Medaliații de acum vor fi buni pentru Rio?
Totul este să-i putem ține, pentru că noi nu avem sistemul universitar american, care face legătura între juniorat și seniorat. De aceea spun că e nevoie de investiții. Uite, avem două fete la categorie ușoară (nr – media de greutate a echipajului să nu depășească 57 kg), Ionela Lehaci și Andreea Asoltanei, pe care eu le văd în barcă la Rio. Sunt hotărâte, rele, vor să facă treabă. Au luat argintul concurând la open. Mi-au spus >. Și așa a fost, iar una dintre lituanience are 1,95 metri, este un gigant.
Dacă bugetul vă este micșorat la ce renunțați?
Nu vreau să mă gândesc la această variantă. Dacă dai cu toporul, ce rezolvi? Nimic, ne-am răzbuna pe noi înșine. Nu poți să faci sport fără investiții. Uitați-vă unde au ajuns britanicii în numai câțiva ani, cu o injecție financiară puternică în sport. Nu putem avea pretenții la bugetul de sute de milioane de lire al englezilor, dar nici nu putem scoate performanțe din nimic. În acest moment trebuie să vedem ce s-a greșit, unde și ce poate fi reparat.
Prin federații a circulat un manifest în care este atacat COSR. Ați primit acest document?
Mi se pare o tâmpenie. În primul rând, dacă tot ai scris un protest, semnează-l! Ai coloană vertebrală! Apoi, văd că se vorbește de un miting. Cred ei că problemele sportului se rezolvă la miting?
Medaliile obținute de români la CM de juniori
Aur
Opt+, feminin: Elena Beleagă, Elena Turta, Alina Pop, Iuliana Popa, Ana-Maria Boca, Denisa Albu, Teodora Berindei, Giorgiana Cucu, Georgiana Danciu
Dublu rame, masculin: Neculai Aniculesei, Dumitru Mariuc
Patru vâsle, feminin: Mihaela Tătaru, Dorina Otea, Iuliana Bejinariu, Ioana Vrînceanu
Argint
Dublu vâsle, feminin: Ionela Lehaci, Andreea Asoltanei
Patru rame, masculin: Iulian Buiciac, Cosmin Macovei, Viorel Rusu, Cristian Ivașcu
Bronz
Simplu, feminin: Laura Oprea
Patru vâsle, masculin: Florian Enache, Ionuț Bocancea, Marian Colceag, Aurelian Buznean