REPORTAJ | Iubită la Nantes, subestimată în țară. Voleibalista Roxana Bacșiș vrea să se retragă de la echipa națională
Roxana Bacșiș este una dintre cele mai valoase jucătoare de volei din România. Componentă a echipei naționale, Roxana a strălucit sezonul competițional 2015-2016, când a cucerit alături de CSM București primul trofeu european din istoria voleiului feminin românesc, Challenge Cup. Procentajele sale de excepție au făcut-o imediat remarcată, iar ofertele nu au întârziat să apară. Au dorit-o atât echipele de top din țară, cât și formații din Polonia, Italia și Franța. Roxana a ales în cele din urmă oferta care să-i ajute cel mai mult în carieră. „N-a fost cea mai consistentă din punct de vedere financiar, dar am ales Nantes pentru că am considerat că am nevoie de o etapă intermediară înainte de a pleca într-un campionat mai puternic. Consider că mi-am calculat bine pașii, iar în această etapă nu banii sunt cei mai importanți. A contat pentru mine și faptul că urma să le am colege pe Laura Pihlajamaki și Ana Tiemi Takagui, cu care am jucat la CSM București”, spune frumoasa sportivă în vârstă de 28 de ani.
ProSport a vizita-o pe Roxana Bacșiș la Nantes. Este o zi de duminică, iar orașul pare amorțit. „Așa este duminica, niciun magazin nu este deschis, în afara restaurantelor. Este o zi rezervată familiei și sportului”, spune Roxana. Vine la întâlnire alături de soțul ei, Vlad, un tip bine ancorat în realitatea voleiului, și nu doar românesc.
Rezervă la echipa națională. „Mai bine nu mai vin decât să-mi fac rău”
Familia Bacșiș beneficiază de condiții bune la Nantes, casă, mașină, tot ce este nevoie. „Cred că nu e atât de important cum stăm, pentru că la acest nivel peste tot sunt anumite standarde sub care nu se coboară. Mai important ar fi să prezentați modul în care francezii manageriază voleiul, sistemul de desfășurare, respectul față de spectatori și sponsori. Acestea sunt aspectele pe care cei din țară ar trebui să încerce să le preia”, spune Roxana.
În vară, a ajuns la Nantes cu ceva întârziere față de colegele sale, din cauza unei acțiuni la echipa națională. N-a fost o experiență prea plăcută pentru ea, iar efectele ei devastatoare încă se văd și se simt. Deși a venit după un sezon fantastic, selecționerul nu a considerat că poate fi și titulară la echipa națională. „Nu mi s-a dat șansa la lot și asta m-a tras în jos. Sunt atât de supărată încât vreau să mă retrag de la echipa națională. Mai bine nu mai merg la lot, decât să-mi fac rău. Nici nu vă dați seama ce înseamnă o astfel de încărcătură negativă”, spune Roxana. Uneori, chiar și o astfel de decizie poate să „ciobească” încrederea unui sportiv. Iar la acest nivel, totul contează.
Municipalitatea asigură buget de 1 milion de euro
„Când am ajuns la Nantes, am avut două prezentări oficiale. Prima n-a fost pentru sponsori sau pentru public, ci pentru voluntari. În Franța, voluntarii sunt foarte importanți și practic contribuie la tot ce înseamnă bunul mers al echipei. Evenimentul a avut loc într-un PUB, iar toți au fost impresionați că am vorbit în franceză. Mi-am folosit cunoștințele din școală, de la orele de franceză, deși am nevoie de lecții pentru a mă perfecționa. Deja lucrez cu un profesor pe linia aceasta. Abia a doua prezentare a fost în fața sponsorilor și partenerilor”, povestește voleibalista.
Voley-Ball Nantes este o echipă de mijlocul clasamentului în Franța (locul 5 în acest moment), iar cea mai bună performanță din istorie este un loc 2. Bugetul echipei este de peste 1 milion de euro, bani care vin de la municipalitate. „Aici, municipalitatea susține toate echipele în aceeași măsură. Fiecare primește aceeași sumă, iar diferența se face prin aportul sponsorilor. Și noi avem o mulțime de sponsori, mai mari sau mai mici. Fiecare este foarte important, chiar și cel care ne dă tricourile de antrenament. Aici orice ban contează și este prețuit cel care îl oferă. De exemplu, după fiecare meci suntem obligate prin regulamentul de ordine interioară să mergem la salonul VIP și să discutăm cu sponsorii. Una dintre noi ține un discurs în care explică ce s-a întâmplat la meci și le mulțumește tuturor pentru suport. Mie încă nu mi-a venit rândul să vorbesc. Aici nu contează dacă pierzi sau câștigi, nu există tensiunea și presiunea de acasă. Toși sunt relaxați”, spune Roxana.
Campionat cu multe particularități
Roxana a avut nevoie de câteva meciuri pentru a se acomoda în campionatul Franței. Din cauza întârzierii cu care a venit la echipă, dar și a particularităților campionatului francez. „Aici se joacă cu o minge ceva mai grea decât eram eu obișnuită în țară. Apoi, stilul de joc este foarte combativ, la sacrificiu, se apără fantastic. Nu este nicio echipă care poți să spui că este slabă în campionat. Oricare poate să piardă cu oricine, iar din acest punct de vedere campionatul este atractiv și interesant. Mai e o particularitate, după primele două seturi se face o pauză de zece minute. La meciul nostru cu Bezierre, am avut 2-0 la seturi, s-a făcut pauză și s-a întors meciul. Pauza se face pentru public, pentru spectacol. Este o întreagă industrie care produce în jurul unui meci de volei”, afirmă Roxana Bacșiș. În ultimul meci, pe 19 noiembrie, acasă cu Terville, Roxana a jucat bine, având 13 puncte realizate pentru echipa sa.
Sala în care joacă echipa din Nantes are numai 800 de locuri și este întotdeauna plină. Cele mai importante meciuri sunt jucate într-o sală de 2.500 de locuri. „Avem suporteri speciali. Vin după noi la toate meciurile, indiferent unde jucăm. Iar în Franța distanțele sunt mari. La foarte multe meciuri mergem cu avionul”, explică jucătoarea.
Întâlnirea cu Roxana a durat fix o oră. La plecare, am descoperit și (probabil) singurul magazin alimentar deschis la Nantes. Se numește Oltenia Alimentation și este unul cu specific românesc. La Nantes trăiesc cam 3.000 de români, iar Roxana Bacșiș și soțul ei, Vlad, sunt doi dintre cei mai cunoscuți.
3 jucătoare românce evoluează în prima ligă la volei în Franța, Roxana Bacșiș (Nantes), Alina Albu (Mulhouse) și Ioana Pristavu (Quimper)