O imagine cât o mie de cuvinte: la festivitatea de premiere a probei de dublu vâsle feminin de la Mondialele de canotaj pentru tineret (Plovdiv, 22-26 iulie), pe podium au urcat numai cinci sportive. A lipsit una dintre medaliatele cu aur, românca Ioana Vrânceanu. Întâmplarea a trecut mult prea ușor prin noianul de știri cotidiene, fără a i se da importanța cuvenită. Ioana a lipsit de la festivitate din cauză că a tras până la epuizare în cursa de aur și a avut nevoie de un timp de revenire mai lung. Organizatorii nu au mai așteptat-o!… Concluzia: o nouă generație capabilă de sacrificiu se naște în canotajul românesc. „În astfel de sportivi merită să investești!”, spune președinta federației, cvintupla campioană olimpică Elisabeta Lipă. Canotoarea Secolului XX și-a ghidat cariera după o deviză sugestivă: „Să mori în barcă, pentru a învia campion olimpic”.
Canotajul tricolor a avut un final de lună memorabil, cu trei medalii de aur obținute la Campionatele Mondiale de tineret – U23 din Bulgaria. Fetele și băieții cu brațe și ambiție de fier au așezat România pe locul 4 în clasamentul general pe medalii, dovedind că în acest sport încă suntem o forță. Eroii competiției s-au numit:
Andrei Toader Gontaru – canotorul atipic
Performanța e remarcabilă, și merită detaliată, mai ales în ceea ce privește lotul masculin, aflat la cele mai bune rezultate din istoria acestei competiții. „A fost o perioadă când doream noi, antrenorii, mai mult decât sportivii, iar acest lucru s-a reflectat în rezultate. Acum simt că reînvie acel spirit care exista la generația noastră, să tragi până se stinge lumina, până la colaps. Dacă nu suferi la fiecare antrenament, nu simți că se desprinde mușchiul, atunci nu poți găsi în concurs puterea de a face diferența pe ultimii metri, atunci când se poate decide titlul mondial. Îi văd pe acești băieți că-și doresc să ajungă sus, muncesc enorm la antrenamente și prin ei viitorul pare mai frumos. Cu munca lor, cu priceperea noastră, cu ajutorul federației, care ne-a acordat tot sprijinul, au venit rezultatele”, spune antrenorul Dimitrie Popescu, multiplu medaliat olimpic.
În vârstă de 22 de ani, Gontaru (foto sus, în stânga) și Aicoboae (foto sus, în dreapta), cei doi campioni mondiali de la Plovdiv, fac parte din lotul olimpic, iar la finele lunii august vor trage la Campionatele Mondiale pentru a califica barca de patru rame la JO de la Rio. „Gontaru este un canotor atipic. Nu are parametrii necesari pentru un stroc, dar compensează prin inteligență, voință, dârzenie, concentrare, simte foarte bine barca. Este un lider”, spune Dimitrie Popescu. În Bulgaria, cei doi au făcut o cursă superbă, cu poziție de lideri de la cap la coadă, câștigând în fața echipajului australian. Ambii sunt legitimați la CS Dinamo.
Pariul câștigat al lui Florin Curuea
Una din frumoasele surprize ale competiției a constituit-o victoria bărcii tricolore de patru rame. Formată din sportivi mai mici decât limita maximă admisă – Macovei are 19 ani neîmpliniți, Rusu are 20, iar Mariuc și Aniculesei au 21 de ani -, ambarcațiunea este un pariu câștigat al antrenorului Florin Curuea (foto, primul din stânga). Olimpic în 2012, ca sportiv, Curuea a devenit antrenor la începutul lui 2014, când i s-a dat pe mână lotul de tineret. „Practic, după ce și-au ales cei de la lotul olimpic de seniori, toți sportivii care au terminat junioratul mi-au fost repartizați mie. Împreună cu Marius Oros și cu Vasile Humeniuc am făcut câteva trialuri și am rămas cu 16 sportivi. O gașcă nebună, cum îmi place mie să spun. Ei tineri, noi antrenori tineri, ne-am completat unii pe alții cu dorința de a reuși. Ne-am antrenat la Năvodari în hangar, am muncit enorm pe apă, am mai folosit și alte metode de antrenament și am reușit să facem trei bărci pentru aceste Mondiale. La patru rame am luat aur, la 8+1 am venit pe locul 4, iar la patru vâsle ne-am clasat pe 10. Barca de 8+1 am făcut-o cu numai o lună înainte de Mondiale, din sportivi mici de vârstă, și dacă pleca mai bine din start prindea podiumul. Ar fi fost o performanță cu adevărat uluitoare”, povestește Florin Curuea. Toți cei patru campioni mondiali sunt legitimați la CS Dinamo.
Și-au păstrat titlul mondial
Dintre cele trei medalii de aur, doar una a fost cu repetiție. Fetele de la dublu vâsle (foto), Iuliana Viviana Bejinariu (CS Dinamo) și Ioana Vrânceanu (Steaua) câștigaseră titlul mondial și în 2014, în aceeași probă. „De data aceasta a fost mai greu, pentru că și concursul a fost mai tare ca anul trecut. Sincer, nu credeam că vom câștiga medalia de aur pentru că Olanda și Noua Zeelandă au fost foarte puternice. Dar fetele au tras impecabil în finală, până la ultima picătură de energie și nu au cedat șefia de la început până la sfârșit”, detaliază antrenorul Vasile Măstăcan.
Între 30 august și 6 septembrie, la Aiguebelette (Franța) se vor desfășura Campionatele Mondiale de seniori, competiție ce va oferi, dincolo de medalii, și calificări pentru JO de la Rio. O parte dintre eroii de la Plovdiv se vor regăsi și în această cursă, pe care canotajul românesc și-a propus să ducă la capăt până la ultima picătură de energie.
Declarație
„Singurul lucru care ne doare este că ne-ar trebui o barcă nouă, care să ne ajute mai mult. La proba de patru rame, cea mai bună e cea făcută de Empacher. Pe acest tip de barcă trag 90 la sută din adversarii noștri. Federația are o relație excelentă cu celălalt producător de top, Filippi, care ne-a ajutat enorm în ultimii ani, dar pentru proba noastră cel mai bun produs este cel de la Empacher. Poate se face un efort financiar”
Dimitrie Popescu, antrenor lot olimpic masculin canotaj
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER