Lotul olimpic al României s-a „îmbogățit” la sfârșitul acestei săptămâni cu alți doi sportivi, ambii la atletism. Ancuța Bobocel (3.000 metri obstacole) și Andrei Toader (aruncarea greutății) au câștigat probele în care au concurat la Internaționalele României de la Pitești, dar și mai important au obținut performanțe suficiente pentru a-și asigura pe ultima sută de metri și prezența la Jocurile Olimpice de la Rio.
Ancuța Bobocel s-a impus la 3.000 de metri obstacole fără emoții, principalul ei adversar fiind cronometrul. Atleta trebuia să coboare sub baremul de 9 minute și 45 de secunde pentru a prinde pe ultima sută de metri întrecerea supremă din 5-21. Timpul final a fost mai bun cu peste 4 secunde, astfel că Ancuța merge la Rio, la aproximativ un an de zile după ce a născut.
Andrei Toader a depășit baremul olimpic cu 4 centimetri, devenind campion la Internaționalele României cu o aruncare de 20,54 metri (nou record național la tineret). Proaspătut olimpic l-a învins cu 7 centimetri pe Andrei Gag, vicecampion mondial indoor și calificat la JO de la Rio.
Astfel, atletismul a redevenit sportul românesc cu cei mai mulți sportivi calificați la Jocurile Olimpice de la Rio – 20 de „olimpici” (bineînțeles dacă sportivii depistați pozitiv cu Meldonium vor fi iertați în cele din urmă sau își vor dovedi nevinovăția) -, devansând canotajul, care va avea o delegație de 18 sportivi.
Cum arată distribuția sportivilor români calificați la Rio (locuri cotă) pe ramuri sportive:
Dacă întreg lotul de kaiac-canoe și atleții care au avut probleme cu Meldonium în ultima vreme vor merge în cele din urmă la Jocurile Olimpice, atunci România ar avea în acest moment 95 de sportivi calificați pentru Rio. Iar mâine – 6 iunie, când se va da publicității noile clasamente WTA și ATP, alți 5 sportivi români (Simona Halep, Irina Begu, Monica Niculescu, Horia Tecău, Florin Mergea) vor obține oficial prezența la JO. Așadar, delegația României va însuma 100 de sportivi, atingându-se astfel un prag psihologic! Obiectivul anunțat la începutul anului 2015 de Gabriela Szabo, fostul ministru al Sportului, este practic atins! Iar lista calificaților încă nu s-a închis.
Rămâne însă acea rezervă în privința sportivilor depistați pozitiv cu Meldonium. Pentru testările efectuate după data de 1 martie 2016 în care concentrația de Meldonium în proba sportivului este de sub 1μg/ml (un microgram pe mililitru), ANAD poate ridica suspendarea provizorie, impusă în mod automat deoarece Meldonium este o substanță nespecifică, interzisă atât în competiție, cât și în afara ei. Totuși, în acest caz, sportivul este informat că în situația în care se determină ulterior (pe baza studiilor de excreție) că a utilizat substanța de la 1 ianuarie 2016 sau ulterior, toate rezultatele obținute în perioada în care suspendarea provizorie este revocată ar putea fi anulate, iar premiile și medaliile ar putea fi retrase, iar perioada de suspendare impusă în final va începe de la data emiterii deciziei.
Există însă și posibilitatea în care sportivul își continuă perioada de suspendare provizorie până când se vor afla rezultatele studiilor de excreție, chiar dacă nivelul concentrației de Meldonium din proba sa se situează sub pragul de 1μg/ml și testarea a fost efectuată după 1 martie 2016.
În legătură cu situația sportivilor din loturile de kaiac-canoe și atletism, ANAD este în plin proces de gestionare a posibilelor încălcări ale reglementărilor anti-doping.
Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER