În ultima zi a Campionatelor Mondiale de popice, desfășurate la Zalaegerszeg, Ungaria, echipa națională de senioare a României, antrenor Șandor Sereș, a caștigat medaliile de argint ale competiției, fiind învinsă la mare luptă, scor 3498 – 3526, de selecționata similară a țării gazdă. Tricolorele n-au mai avut aceeași prospețime ca în semifinale, când au învins detașat Cehia (3653-3599), acuzând faptul că cele două meciuri din semifinale și finale s-au jucat în aceeași zi: primul dimineața, iar celălalt după amiază. Dar chiar și așa, fetele noastre s-au comportat admirabil și doar micile ratări le-au privat de cununa cu lauri: Viorica Vădăhăzan+Alina Suciu-582p.d., Cristina Samson-604, Nina Răileanu-552, Aneta Ifrim-572, Erika Fulop-590, Luminița Dogaru-592. În acest fel, senioarele și-au pastrat medalia obținută cu doi ani în urmă, tot la Campionatele Mondiale. Pe treapta a treia a podiumului s-au clasat selecționatele Cehiei și Croației. Președinta Federației de Popice-Bowling, Mariana Popescu: „După ratarea titlului mondial, din meciul cu Ungaria, au fost ceva tensiuni în echipă. M-a nemulțumit jocul unor sportive și consider că prea ușor am trecut pe lângă această oportunitate. Sigur, în ansamblu sunt mulțumită, sunt medalii neașteptate, atât la feminin, cât și la masculin”. La capitolul statistică, trebuie să spunem că Viorica Văidăhăzan se află pe locul trei în clasamentul eficacității, cu 650p.d., după Daniela Kicker (Germania)-663 și Barbara Fidel (Slovenia)-662.
Rohotin și Lupu, eroi în competiția masculină La masculin, naționala pregătită de Marcel Dobrică, după ce și-a asigurat medaliile de bronz printr-o victorie la limită în fața Croației (3847-3842), a trebuit să se recunoască învinsă în semifinale, unde a avut neșansa să întâlnească echipa Ungariei, susținută frenetic, și aproape împinsă spre victorie, de către gălăgioșii spectatori din localitate. Ungaria ne-a bătut clar în semifinale, scor 3924 – 3790, câștigând și finala mare, în fața Macedoniei, ocazie cu care a stabilit un nou record mondial pe echipe, cu un total de 4012 popice doborîte. Și din nou revenim la statistici, acolo unde doi români și-au găsit loc în clasamentul eficacității: 1. Paul Rohotin-717, 2.Vilmos Zavarko (Serbia)-710, 3.Nicolae Lupu-708. Mai mult, Lupu este singurul popicar care a depășit de două ori granița celor 700 de popice: 701în prima zi și 708 în semifinale.
Renata Erdos a dat startul la medalii Așadar, putem spune că orașul maghiar Zalaegerszeg (locul unde s-a născut și Marele Maestru Intrenațional de șah Lajos Portisch), patronat spiritual de Sfânta Maria Magdalena, a purtat noroc popicarilor români. În numai două săptămâni, tricolorii mici și mari au plecat de aici cu trei medalii: un bronz, în proba feminină individuală de sprint, prin Renata Erdos, la Mondialele de cadeți desfășurate înaintea Mondialelor de seniori; încă un bronz, prin naționala masculină de seniori, și medalie de argint, prin echipa de senioare, ultimele două la seniori.
Articol scris de Ionel PANĂ‚
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER