Naționala de rugby a României debutează sâmbătă, în Campionatul European. „Stejarii” vor întâlni, pe Estadio Universitario din Lisabona, Portugalia (ora 16:40, în direct pe TVR1) în fața căreia nu a mai pierdut din 2012. ProSport îți prezintă 10 lucruri inedite despre competiția în care România joacă de 79 de ani.
1. Competiția a debutat în 1936 și a purtat diferite nume de-a lungul timpului: Turneul FIRA, Cupa Europei FIRA, Cupa Națiunilor FIRA, Trofeul FIRA și Cupa Europeană a Națiunilor. Din acest an competiția și-a schimbat numele în Rugby Europe Championship În prezent, competiția reunește cele mai bune șase echipe din al doilea eșalon valoric: România, Georgia, Rusia, Portugalia, Spania și Germania, ultima luând locul Belgiei care a retrogradat.
2. Ediția din 2004 a fost cea mai controversată. România a ratat atunci șansa de a câștiga competiția după ce a pierdut, surprinzător, cu Rusia, 24-33, la Krasnodar. Moleșiți și fără vlagă pe teren, „stejarii” aveau să afle, în urma testelor toxicologice că fuseseră drogați cu somnifere, puse în mâncare. Atunci, Rusia reușea să învingă pentru prima dată România.
Dănuț Dumbravă este singurul jucător din echipa din 2004 care se regăsește și acum în primul XV
3. Georgia, cea mai importantă adversară a României este campioană din 2011 și a câștigat de 4 ori consecutiv competiția. Pe banca tehnică, georgienii un antrenor neozeelandez, Milton Haig.
4. Cupa Antim Ivireanul este trofeul pus în joc la meciurile dintre România și Georgia. Antim Ivireanul este un sfânt de origine georgiană, ajuns însă în România, unde a devenit Mitropolit al Munteniei și unde a ajutat la construirea a numeroase biserici. Trofeul a fost donat de suporterii georgieni. Cupa se acordă la fiecare meci dintre cele două, mai puțin jocurile din preliminarii sau din cadrul Cupei Mondiale. Dacă un meci se termină la egalitate, trofeul va fi acordat echipei care a marcat ultimele puncte. Cupa a fost realizată din bronz de către un faimos sculptor georgian, fost jucător de rugby, Guia Japaridze.
5. Jocul pe porecle. Românii sunt numiți „stejari”, portughezii – „lupi”, georgieni – „lelos”, rușii – „urși”, iar spaniolii – „lei”.
6. Germania, echipa nou promovată în turneu a crescut în lumea rugbyului și cu ajutorul unui român, Petre Ianusevici. Acesta a lucrat timp de 20 ani ca antrenor federal al forului de specialitate german, fiind selecționer la toate categoriile de vârstă, inclusive la reprezentativa de seniori. În prezent, nemții au o echipă semi-profesionistă pregătită de un antrenor sud-african, Kobus Potgieter.
7. Rugby Europe Championship este competiția care asigură calificarea la Cupa Mondială a echipelor din a doua divizie valorică. Astfel, primele două echipe din clasamentul cumulat al competiției pe doi ani (2013 și 2014, în cazul competiției din Anglia din acest an), merg direct la Cupa Mondială, în timp ce locul 3 va disputa recalificări.
La Cupa Mondială din Anglia, în acest an, România va întâlni Irlanda, Italia, Franța și Canada
8.Cea mai categorică victorie a „stejarilor” în Cupa Europeană a Națiunilor datează din 2005, când au învins Ucraina cu 97-0 (47-0), la doar 4 puncte distanță de doborârea recordului echipei, 100-0 cu Bulgaria, în 1976
9. În ediția din 2007 s-a petrecut un incident interesant: aflați la București pentru meciul din Cupa Europeană a Națiunilor, rușii au rămas fără o parte din echipamentul de joc, care le-a fost furat din Hotelul Student Parc, din Complexul Lacul Tei. Atunci, oficialii Federației Române de Rugby au pus la dispoziția adversarilor ghete de joc.
10. Cele mai multe puncte pentru România în această competiție au fost marcate de Florin Vlaicu, 273, iar cele mai multe eseuri au fost reușite de Gabriel Brezoianu și Cătălin Fercu, fiecare cu câte 14.
Florin Vlaicu este jucătorul cu cele mai multe puncte marcate din istoria rugbyului românesc, 554
Meciurile României în Campionatul European 2015: Portugalia – România 7 februarie Lisabona România – Spania 14 februarie Rusia – România 28 februarie Germania – România 14 martie România – Georgia 21 martie
Echipa României pentru meciul cu Portugalia: 1. Mihaiță Lazăr, 2. Otar Turashvili, 3. Horațiu Pungea – 4. Valentin Popârlan, 5. Marius Sîrbe – 6. Viorel Lucaci, 8. Mihai Macovei (c), 7. Valentin Ursache- 9. Valentin Calafeteanu, 10. Dănuț Dumbravă – 11. Ionuț Botezatu, 12. Csaba Gal, 13. Cătălin Dascălu, 14. Ionuț Dumitru – 15. Dorin Manole. Rezeve: 16. Andrei Rădoi, 17. Constantin Pristaviță, 18.Alexandru Țăruș, 19.Marius Antonescu, 20.Stelian Burcea, 21. Grigoraș Diaconescu, 22. Florin Ioniță, 23. Adrian Apostol.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER