România poate ajunge în vârful diplomației sportive prin intermediul gimnasticii ritmice

România are șansa de a ajunge pe harta diplomației sportive prin intermediul gimnasticii ritmice.

Diplomația sportivă este un concept care datează în Uniunea Europeană încă din 2015, introdus la inițiativa lui comisarului european Tibor Navracsics, cu scopul de a a trasa strategii de acțiune integrate și de a uni popoarele prin sport.

Gimastica ritmică poate duce România în vârful diplomației sportive 

De-a lungul anilor, datorită sportivilor de excepție, România a fost reprezentată la superlativ la nivel european și mondial. Aurul cucerit de Nadia Comăneci la Jocurile Olimpice de la Montreal, titlul de prim număr 1 ATP înregistrat de Ilie Năstase, golurile fenomenale ale lui Gică Hagi și recordurile doborâte de David Popovici, performanțele uluitoare ale gimaștilor au fost, în multe momente, ambasadorul cel mai bun pentru România.

De data aceasta, a venit rândul gimnasticii ritmice să ne ducă patria pe cele mai înalte culmi în ceea ce privește diplomația sportivă. Iar Alexandra Piscupescu, antrenor consacrat la această disciplină, este convinsă că titlurile naționale și internaționale sunt dovadă clară că gimnastica ritmică poate reprezenta România la cel mai înalt nivel.

„În calitate de arbitru internațional, am participat la numeroase concursuri și campionate de gimnastică ritmică organizate în afara țării și am putut constata că gimnastele noastre sunt la un nivel de performanță apropiat și chiar superior multor reprezentante de echipe cu renume în acest domeniu.

Gimnastica ritmică la nivel mondial este într-o continuă evoluție. Sunt schimbări semnificative în creșterea spectaculozității, inovației și diversității sportivelor care ajung în top, ceea ce face ca acest sport să devină apreciat de tot mai multe fete.

La noi în țară avem deja rezultate remarcabile pe plan internațional prin senioarele și junioarele noastre: Annaliese Dragan, calificată la JO de la Paris din acest an, Amalia Lica vicecampioană mondială la Junioare, Christina Dragan medaliată cu argint și bronz la Campionatul European. Avem un potențial uriaș și la următoarele generații de a face treaba bună pe plan internațional… și da…ele pot deveni următorii ambasadori ai sportului românesc”, a mai spus Alexandra Piscupescu, arbitru international și vicepreședinta FRGR, pentru EVZ.

  • În 2027, România va fi gazda Campionatul Mondial de Junioare la gimanastică ritmică.

Annaliese Drăgan, fenomenul de la gimnastică ritmică, cu grație spre Paris 2024

Annaliese Drăgan, antrenată de Maria Gârbă, a reușit deja obținerea biletelor la Jocurile Olimpice, fiind deja calificată la Paris 2024.

La doar 17 ani a izbutit această performanță după ce s-a clasat pe locul 17 în calificări la individual compus, în august 2023, la Campionatele Mondiale de gimnastică ritmică de la Valencia.

Annaliese Drăgan a dezvăluit la emisiunea Drumul spre Paris, realizată de ProSport, că studiază noaptea fiind elevă la un liceu din Statele Unite. Cursul este online și are loc, din cauza fusului orar, seara. Așa că este nevoită să stea în fața computerului la o oră târzie.

„Eu fac școala online în America și cumva m-a ajutat să fac cursurile seara. Încep la ora 19 și termin după 23. Dorm mai mult dimineața și de la ora 11 am antrenamente. Școala mea este făcută online din 2001, are ceva în spate. Este ca o școală normală, doar că fac de acasă! Sunt clasa a 12-a, am dat BAC-ul, acolo e un at sistem pe credite. Vreau să dau la facultate tot în Statele Unite și să reprezint România la Jocurile Olimpice 2028 Los Angeles”, a declarat Annaliese Drăgan pentru ProSport.

Publicat: 05 03. 2024, 21:41
Actualizat: 05 03. 2024, 22:02