România, pusă pe harta sporturilor de iarnă. Takanashi, recordmena de victorii în Cupa Mondială: „Am fost încântată de complexul de la Râșnov”

  • Două etape de Cupă Mondială feminină de sărituri cu schiurile au avut loc în premieră în România, la Râșnov, în perioada 1-2 martie.
  • 41 de sportive din 13 țări au concurat pe trambulina de 100 de metri a complexului din Râșnov: Japonia (6), Germania (5), Rusia (6), Slovenia (5), Norvegia (5), Austria (2), Franța (3), Italia (3), Statele Unite ale Americii (1), Elveția (1), Cehia (2), Finlanda (1) și România (1). 
  • Reprezentanta echipei naționale a României de sărituri cu schiurile, Daniela Haralambie, a terminat competiția pe locul 38.
  • Competiția s-a încheiat cu victoria Sarei Takanashi (Japonia), nipona reușind două sărituri de 85m, respectiv 93.5 m. Pe locul al doilea s-a clasat Jessica Jerome (SUA), în timp ce ultima treaptă a podiumului a fost ocupată de Evelyn Insam (Italia).

România a găzduit pentru prima dată o etapă de Cupă Mondială la sărituri cu schiurile, la finalul săptămânii trecute, în perioada 1-2 martie. La evenimentul găzduit de Râșnov au luat parte peste 5000 de spectatori, care au creat o atmosferă pe măsură. Eforturile organizatorilor reprezintă un pas înainte pentru sporturile de iarnă din România, atât prin prisma competiției în sine, cât și a bazei de antrenament, esențială pentru copiii care își doresc o carieră în acest sport.

Etapa s-a încheiat cu victoria Sarei Takanashi (Japonia), nipona reușind două sărituri de 85 m, respectiv 93.5 m. Pe locul al doilea s-a clasat Jessica Jerome (SUA), în timp ce ultima treaptă a podiumului a fost ocupată de Evelyn Insam (Italia).

ProSport vă prezintă impresiile campioanei de la Râșnov dar și ale oamenilor care au făcut posibil ca România să găzduiască o etapă de Cupă Mondială la sărituri cu schiurile.

Sara Takanashi, câștigătoarea etapei și deținătoarea recordului de victorii în Cupa Mondială, 20 la număr : „Mă bucur că am reușit să îmi îndeplinesc obiectivul propus înainte de această Cupă Mondială organizată la Râșnov, iar acum mă concentrez pe următoarel competiții din acest sezon. Am fost încântată de calitatea complexului de sărituri de la Râșnov și doresc să felicit organizatorii pentru modul în care s-a desfășurat această competiție”.
 
„Am scris o pagină de referință în istoria săriturilor cu schiurile”
 

Puiu Gaspar, secretar general al Federației Române de Schi Biatlon: „În aceste ultime două zile, Râșnovul s-a aflat în centrul atenției internaționale competițiilor de sărituri cu schiurile. Reprezentanți ai Federației Internaționale de Schi, antrenori, tehnicieni, sportivi, mass-media locală și internațională, dar și publicul prezent la Râșnov, cu toții au putut urmări un spectacol de cel mai înalt nivel, organizat impecabil, cu sprijinul partenerilor noștri, compania OMV și Primăria orașului Râșnov. Prin această competiție, am scris o pagină de referință în istoria săriturilor cu schiurile din România, contribuind astfel la consolidarea unei școli românești de sărituri cu schiurile”.

Adrian Veștea, primarul orașului Râșnov: „Sporturile de iarnă s-au bucurat dintotdeauna de o susținere importantă din partea locuitorilor Râșnovului, de aceea suntem încântați că am reușit să le oferim încă o competiție de sărituri cu schiurile de talie mondială la ei acasă. Nivelul ridicat de implicare și dedicarea celor care au contribuit la desfășurarea acestor două zile de competiții au făcut ca organizarea să fie ireproșabilă. Acest lucru ne confirmă convingerea că Râșnovul este pregătit să devină un loc important în circuitul internațional al competițiilor de sărituri cu schiurile”.

Centrul de sărituri cu schiurile de la Râșnov, primul de acest fel din Sud-Estul Europei

Inaugurat oficial în anul 2012, centrul de sărituri cu schiurile de la Râșnov, construit la standarde internaționale reprezintă primul de acest fel din România și Sud-Estul Europei. Trei dintre cele patru trambuline ale centrului, cu lungimi de 18, 38 și 71 de metri, omologate de Federația Internațională de Schi, sunt rezultatul programului OMV Move & Jump și al unui parteneriat public privat de succes între Federația Română de Schi Biatlon, Primăria orașului Râșnov și OMV, cu sprijinul Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului. Cea de-a patra trambulină, cu o lungime de 100 de metri a fost construită de Primăria orașului Râșnov cu sprijinul Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului.

FOTO: Alexandru Hojda

 

Publicat: 05 03. 2014, 16:26
Actualizat: 05 03. 2014, 17:25