O investigație independentă asupra controversatului turneu de box de la Jocurile Olimpice din Rio de Janeiro din 2016 a scos la iveală mai mult de 10 meciuri aranjate.
Un raport de 149 de pagini al echipei conduse de avocatul canadian Richard McLaren detaliază modul în care Asociația Internațională de Box (AIBA) a facilitat trucarea unor meciuri – inclusiv unul care a făcut obiectul unei oferte de mită în șase cifre.
Acesta subliniază modul în care – cu complicitatea înalților oficiali AIBA – precum Ching-Kuo Wu și Karim Bouzidi, apoi președinte AIBA și, respectiv, director executiv – au permis ca astfel de evenimente să se întâmple la Jocurile Olimpice.
Raportul McLaren nu-i acuză pe boxeri sau anturajul lor că au intervenit direct pentru a influenţa meciurile, ci dezvăluie un vast sistem de influenţă pilotat la vârful AIBA, condusă atunci de taiwanezul Ching-Kuo Wu.
Rudel Obreja – fost vicepreședinte AIBA, președinte al Comisiei Tehnice și președinte al FR de Box – a detaliat de mai bine de 10 ani actele de corupție la nivel înalt. N-a fost crezut, ba dimpotrivă, a fost marginalizat.
„În urmā cu 13 ani, din pozitia de Sef al turneului Olimpic de box, la Beijing, am arātat lumii întregi cum se furā în boxul amator.
M-am asteptat atunci sā se schimbe lucrurile, dar tot eu am fost cel hulit si contestat. Astazi iatā cā apare acest Raport care vorbeste foarte clar despre coruptia din AIBA, despre sefii care furau acolo, în frunte cu cel pe care l acuzam si eu, Ching Kuo Wu.
Ancheta îl implică mai ales pe francezul Karim Bouzidi, fost director executiv al AIBA, care a fost demis cu trei zile înainte de încheierea JO de Rio: acum doi ani, el a fost deja suspectat că s-a înţeles cu cei mai bine cotaţi arbitri-judecători (de categoria „cinci stele”, care ar fi trebuit să ridice nivelul arbitrajului) pentru a favoriza unele ţări”, a scris Rudel Obreja pe contul său de Facebook.
Aproape jumătate dintre meciurile suspectate că au fost trucate au dus la obţinerea unor medalii de către pugilişti francezi, începând cu finalele câştigate de Tony Yoka în faţa britanicului Joe Joyce (categoria +91 kg) şi de prietena sa Estelle Mossely împotriva chinezoaicei Junhua Yin (60 kg).
Printre meciurile suspecte sunt victoriile obţinute în semifinale de Sarah Ourahmoune şi Sofiane Oumiha, care au obţinut medalia de argint la cat. 51 kg, respectiv 60 kg, şi victoria din sferturi de finală a lui Souleymane Cissokho, ce i-a asigurat bronzul la 69 kg.
Dintre cei şase francezi medaliaţi la aceste Jocuri, doar Mathieu Bauderlique, bronz la categoria semigrea (81 kg), nu este menţionat în această anchetă.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER