Rugby și sumo, două sporturi complementare

John Kirwan, un globe-trotter stabilit în Japonia, are idei originale în ceea ce privește placajele și lupta în grămadă.

Astfel, omul nostru s-a gândit că niște luptători de sumo pe post de parteneri de antrenament ar reprezenta soluția ideala pentru fiii țării soarelui-răsare.

Pătruns de Codul Bushido

Kirwan, care a ridicat deasupra capului prima Cupă Mondială din istoria rugby-ului, în 1987, este un tip nonconformist și care a fost pătruns până în măduva oaselor de cultura unică a Japoniei.

Astfel, fosta aripă a “All Blacks” a preluat naționala Japoniei în 2006 și dorește să inoculeze oamenilor săi atitudinea de “kamikaze” a samurailor, sperând că în acest fel băieții pregătiți de el vor progresa într-un ritm rapid.

O luptă inegală

Omul nostru, acum în vârstă de 43 de ani, a cerut celor din primele două linii să se ia la trântă cu niște lupăatori de sumo, aleși pe sprânceană și aduși special în acest scop.

Ca o comparație, un luptător obișnuit de sumo cântărește, în mod obișnuit, între 130 și 200 de kg, în timp ce tipii pregătiți de el au dus acele cântarului, în medie, la 107 kg. Oricum, destul de aproape de sudafricani, campionii  mondiali en titre, care se pot lăuda cu un “scor” de 113 kg.

O experiență, totuși, utilă

Tomoaki Taniguchi, un “micuț” de 1m92 și care cântărește “doar” 125 kg a declarat că luptătorii de sumo sunt mult mai puternici decât își putea imagina.

“Practic, nici n-am reușit să-l mișc din loc pe tipul acela. Pur și simplu, îmi zâmbea disprețuitor”, a precizat Taniguchi.

“Asta nu înseamnă, însă, că nu am învățat și lucruri noi. De exemplu, tehnica lor de împingere în zona coastelor cred că poate fi aplicată și în grămezi”, a încheiat internaționalul nipon.
.

 

articol semnat de Octavian METONI
 

Publicat: 13 07. 2008, 19:55